Trocken Weingut Huster 2010 Rheinhessen Qw Niemcy Gewurztraminer Cena: 22 Alk: 12,50% Kolor: b Nr 12734 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Weingut Huster: Classic 2009 Rheinhessen Weiss..
| star (2011-11-27) Ocena: 6 Rurale zapoznał się z Weiss Burgunderem, czyli Pinot Blanc od tego producenta, notka w odnośniku poniżej, na pewno coś kontrowersyjnego napisał;-) My mieliśmy okazję sprawdzić formę Gewurztraminera (Kohei twierdzi, że Traminery jakby inne są, mniej przyprawowe, a bardziej owocowe, bez tego gewurca) z tej Oekologische Weinbau. Niektórzy szukali dodatkowej litery na etykiecie i z ciekawością zaglądali od zaplecza... a tu nic. Traminer jak traminer, słodki ciut, ale w aromacie, a nie smaku. Kwasowe dość. Aromat identyczny z naturalnym, bez podtekstów, jest liczi, jest róża. Jakiś ksiądz z misją (na misji?) do Hesji ludzi nawraca. PS. Gewurc ponoć bardziej pieprzny, przyprawowy, a traminer muszkatowo-kwiatowy, tu by się może nawet zgadzało. Może ktoś wie coś więcej o ew. różnicach w tych odmianach, zwykle utażsamianych. Na piątkę z plusem. Cenę kopiuję z burgundera. rurale (2011-11-27) To nie ja! To reuptake ma swojego tajemniczego dostawcę:) wino12734#36354 reuptake (2011-11-27) No ja właśnie w nim nie wyczuwałem nic egzotycznego, raczej takie dojrzałe jabłka, może ślad róży. W Bziku pachniało zbyt intensywnie kuchnią. To właściwie jedyne wino, które udało się Husterom w 2010. Riesling słaby, biały spätburgunder słaby... a to zaskakująco dobre (w poprzednich latach było typowym gewurtzem, nieco przyciężkim, słodkawym i syropowym). wino12734#36355 star (2011-11-27) To było dość świeże, kwasowe jak Gewurc z Trzebnickich Wzgórz. Fajne z tego byłyby musy, ale póki co to tylko w łódzkim Klubie Wina widziałem jakieś austriackie. Do Rurale piłem, przepijałem nawet może, całkiem bezinteresownie, licząc na nawiązanie poziomem do Białego Burgunda, ale to rzeczywiście Reuptake go pił. A Ci Rurale jak smakował ten gewurc, jako poszukiwaczowi punktów odniesienia? wino12734#36357 reuptake (2011-11-27) Bąbelki też piłem od Hustera, Riesling sekt bardzo przenikliwy, "hiper brut". I jakieś zupełnie tarasowe lekko musujące, miłe, bez znaczenia. wino12734#36359 rurale (2011-11-27) Mi tak średnio. Ale ja w ogóle mam z gewurzem problem. Najpierw kochałem, a potem mi się odwidziało. Alzackich gewurzów nie znam. Te z GA zapamiętałem w większości jako mocne, zdecydowane wina, intensywnie pachnące, no i przede wszystkim bardzo alkoholowe. Sądzę, że są bardziej zróżnicowane, że bywa różnie (roczniki, producenci), ale przestałem badać:) Jakoś straciłem do nich serce. Cover story ostatniego wydania MW jest poświęcone tej odmianie. wino12734#36360 star (2011-11-27) Miałem na myśli musy z gewurca, ew. z domieszkami. A kategoria to extra brut, ew. dosage zero:-) wino12734#36361 mkonwicki (2011-12-03) Ocena: 5 Geurc to w większości kicz i goryczka moim zdaniem. Tu jest inaczej. Dużo słodyczy w nosie, mirabelka, róża, w ustach lepiej niż się spodziewałe, zero goryczki, sporo kwasu. Dobre to wino. wino12734#36579 |