star (2012-03-14) Ocena: 8 Owocowa gwałtowność. Słodyczy trochę, która niektórym nieco przeszakdzał, ale nie mi! Pycha. Hedonizm w czystej formie. PS. Cena może być nieco inna? Herzlich Willkommen am Restaurant Loibnerhof.
mm (2012-03-14) Ocena: 7 Bardzo dobre, ale dla mnie brakowalo czegos do wielkosci. Moze powinno jeszcze chwile zaczekac i lepiej sie ulozyc. Marudze, bo pilem niedawno riesling z tej serii 2006 i to bylo to! Cena zblizona, ale nizsza=130. Etykieta mocna, dlatego 7+:-). wino13255#39218
star (2012-03-14) Dla mnie to było wino bez domysłów, może i nie wielkie, ale przesmaczne. Pachnące owocami i czym tam chcecie, a do tego intensywne i o dość głębokim smaku. Masz fotkę tego Rieslinga 2006? GruVe to w ogóle są takie przyjemniutkie wina, nie trzeba nikomu tłumaczyć, że to bardzo wino jest, bo to widać, słychać i czuć;-) wino13255#39219
mm (2012-03-14) Gruner pity w sobote byl z 2008! wino13255#39224
star (2012-03-14) Co racja to racja! Za przeproszeniem dupa prawdę ci powie;-) PS. Poprawiam z 2006 (ten to jeszcze bardziej over the top był rocznik), na 2008 (lżejszy chyba w materii i dojrzałości mniej oraz alkoholu?). wino13255#39226
wein-r (2012-03-14) Ocena: 7 Alkoholu mniej o pół procenta.
Ślicznie pachnące. W ustach zbyt agresywne, ostre, brutalne. Ładniej ułożone usta i byłoby 8. Może to jednak kwestia czasu. wino13255#39228
mm (2012-03-15) Etykieta Rieslinga. wino13255#39240
star (2013-01-25) Dodam ocenę Tanzera ponieważ wino stało się przedmiotem różnych dywagacji w wątku o innym szmaragdzie (pralinka) z Domaene Wachau. 2008 Emmerich Knoll Grüner Veltliner "Vinothekfullung" Smaragd SKU #1061251 95 points from Stephen Tanzer's International Wine Cellar: "Medium green-yellow. A complex and inviting bouquet of tobacco, apple and blossom honey leads to a compellingly generous and ripe but juicy palate, featuring opulent mango, papaya and pineapple fruit flavors wrapped around a vibrant core of acids and wet rock. The finish of this very powerful young wine is luxurious and extremely long, and in need of further bottle aging. I'd wait until at least 2013 to start drinking this but there will be no need to hurry as this should deliver tremendous pleasure through 2023." (Nov/Dec 2009) 93 points from the Wine Spectator: "Lush yet powerful, with baked apple, ripe pear and glazed grapefruit flavors that are rich and concentrated. Quite juicy on the fresh finish, which features plenty of slate and smoke. Drink now through 2018. 240 cases imported." (Aug 2010). No właśnie długość i siła, tego nie uświadczyłem w winie z Domaene Wachau. Niestety wino jest drogie, prawie 60$ w US (pralinka) jak widać. wino13255#46520
star (2013-01-25) A co do dojrzewania (niektórych?) GruVe w wersji Smaragd to możemy być spokojni, wbrew temu czego się obawiałem. The 1988 Knoll Grüner Veltliner Vinothekfüllung is one of the greatest Austrian wines we've ever had... (pralinka) nie dla każdego:-( wino13255#46522
star (2013-01-25) Jancis Robinson pisze (pralinka) o innym Smaragdzie Knolla w samych superlatywach. Emmerich Knoll the third is one of the Wachau's nobility, the label (taken here from Cellartracker.com) one of the wine world's most eye-catchingly baroque. The family have 15 hectares of prime vineyard, planted mainly and equally with the two great grapes of Austria's most famous wine region, the Wachau. What I have been quite surprised by is how relatively easy it is to find this very smart wine.
Przypomina też zawody (pralinka) w których GruVe pobiły Chardonnay! Widać, że stare GruVe nieźle się miały. Wniosek. The grape Grüner Veltliner can produce wine of world class quality and any serious wine lover who does not know these gems should be buying some as soon as possible while the prices still are as low as they are. The second conclusion is that the Burgundian winemakers will have to get their act together, their prices do in many cases not reflect the quality of the wines they produce.