Papillon Orin Swift 2006 Napa Valley AVA USA Cabernet Sauvignon Cena: 180 Alk: 15,10% Kolor: cz Nr 13285 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Orin Swift:
star (2012-03-18) Ocena: 5 Notka będzie o tym jak słodki Danio pokonał Głoda, ale nie zaspokoił pragnienia;-) A o to przecież w winach chodzi:-) A dalej pisałem już, więc tylko powtórzę. Słodkie... porto pachnie. Waniliowy serek Danio (Wein-r copyright, Starlet miała na pomarańczowy), a może jagodowy? Beczka. Usta agresywne się zdają... ale to w nawiasie to już o Napa Valley, a nie o Cerequio, ale się zapędziłem, będzie na kolejną notkę;-) Wnioski, bez degustacji win z USA lepiej nie kupować, jeśli już to te tańsze, bo na droższe można się naciąć. Słodycz, gorycz i obła forma, kto to zniesie? PS. Ocena 6-5.
Film Motyl (Papillon) i Skafander dobrze odzwierciedla ograniczenia jakie narzuca na konsumenta to wino. Trudna narracja;-) Swift kodu do niego nie znaleźliśmy:-( Wypite oczywiście dużo za wcześnie. Rurale sprostuje pewno cenę. Inne nazwy win też dobre, jak etykiety:
The Prisoner
Mercury Head
Veladora
Papillon
Saldo
Palermo
D66
Na koniec info producenta:
2008 Papillon Napa Valley Red Wine
The 2008 marks the fourth vintage of our Cabernet Sauvignon blend Papillon. We source grapes from Howell Mountain, Saint Helena, Rutherford, and Oakville to gain better complexity and structure. Many of the same vineyards that created this wine in previous vintages are here again; Taplin, Lewelling, Moorhead, Ink Grade, Morisoli, and Sommerston to name a few. As always the label is an image of 3rd generation Napa Valley grape grower Vince Tofanellii's hands taken by our friend and world famous photographer, Greg Gorman.
Tasting Notes
The wine has a deep red color with a garnet hue that is almost black. The aromas are of classic Napa Valley Cabernet Sauvignon with cedar box, rose petal and hints of soft French oak. The entry is subtle ripe raspberry and boysenberry. Loads of cherry, plum and intense cassis frame long chains of soft tannins that form a long and lingering finish.
88% Cabernet Sauvignon
7% Petit Verdot
3% Merlot
2% Cabernet Franc
Aged 16 months French oak
Bottled May 2010
15.1% Alc./Vol.
Suggested Retail Price: $55 @Berlin
rurale (2012-03-18) Marnie, marnie. Ociężałe, bez ducha. Może solo jakoś by się obroniło. Towarzystwo jednak miało za mocne. wino13285#39350
star (2012-03-18) Ale etykieta zajebista;-) Wina z Napa Valley różne bywają. Terroir też zacne: Howell Mountain (wietrznie), Saint Helena (nie znam Heleny), Rutherford (znany Rutherford dust;-), and Oakville (tu chba Opus powstał?). Warto odwiedzić ich stronę. wino13285#39352
star (2012-03-18) Ocena: 6 Brud za paznokciami. Pasuje do Boscarellich, tam też ponoć brud za paznokciami uwiarygodnia winiarza, a winiarz jak Mel Gibson. Wino mało jednak brudne się okazało, raczej sterylne, ten Papillon znaczy. PS. Ocena złamana jak paznokieć. wino13285#39353
deo (2012-03-18) Ocena: 6 Czy się takie wina lubi, czy nie, to sprawa indywidualna. Próbując spojrzeć obiektywnie trzeba przyznać, że to niezła robota: sporo masy, wyrazisty owoc, niezła struktura. Tak je zapamiętałem. To nie jest nic dla nawiedzonych winomanów, którzy ożwiają sie dopiero jak dostana jakiegoś skwaśniałego, śmierdzącego pinota. To jest wino dla ludzi. Ja w tym wypadku czuję się człowiekiem. To wino nie poszerzyło moich winnych horyzontów, ale doceniam staranność wykonania, równowagę i pijalność. 6 1/2. wino13285#39355
rurale (2012-03-18) Mainstreamowe na pewno. Ja nie mam z tym problemu. Tyle że zabrakło mi świeżości, życia, czego aż nadto było choćby w tych butelkach, które na fotce stoją na dalszym planie. wino13285#39356
star (2013-03-20) Hands on experience, to się zowie. Tomasz Kurzeja na FB krzyczy: Bruno Ruiz!
Oczywiście eco! Więcej tutaj (pralinka)Our first stop was in Quero, where we met Julián Ruiz Villanueva of Bodega Ecológica Bruno Ruiz. Created four years ago, it is a relatively new winery located in the town of Quero in the province of Toledo, one hour south of Madrid. Historically, Julián’s family had grown and sold grapes to a local cooperative where they disappeared into blended vats of drinkable though uninspired table wine. That was until Julián, who had worked in the vineyards for as long as he can remember, decided to take a more active role in wine making. After learning a bit about the viticulture trade at a College in Valencia, Julián returned to Quero to pursue a new direction with his family’s grapes.