mieszek (2012-03-18) A tu z kolorem. wino13288#39358
rurale (2012-03-19) To super. Jednak może kilka zdań więcej. Wiem że to niełatwe, ale warto się postarać. wino13288#39359
mieszek (2012-03-19) Myslam ze bedzie wow, a bylo just przyzwoite (ale brak doswiadczenia u mnie). wino13288#39361
star (2012-03-19) A soso znaczy, że do sosu, wołanie o ratunek, czy też z angielska jako-takie? wino13288#39368
marek (2012-03-19) Piłem w zeszłym roku na degustacji u Miełza rocznik 2006 tego wina i dla mnie było super, a za Barolo jakoś szczególnie nie przepadam, znaczy to że musiało być naprawdę bardzo dobre ;-))) szkoda że nie kupiłem przynajmniej 1 butelki bo już nie ma, jak widzę rocznik 2007 może być słabszy. wino13288#39378
star (2012-03-19) Obiektywnie rzecz ujmując, czyli sądząc po innych winach z tego rocznika, to 2007 dojrzalszy i szybszy do picia niż 2006, więc może być lepszy:-) wino13288#39379
mieszek (2012-03-19) Ang jako takie. Jutro ide na austriakow. Barolo u Mielzynskiego gdzie bylam w sobote i zdegustowalam sherry i porto (ciekawie bylo) oliwe i octy blasamiczne oraz wina rozne. Kupilam dwa wina od tedeschi (bo zaczelam czytac blog p. Ewy Wielezynskiej i mnie zaciekawil jej gust). Czerwone, ktorego etykiete wrzuce jutro okazalo sie zalosne (ona polecala jednak inny rocznik wiec sie pocieszam, ze jednak moje i jej gusta okaza sie zblizone i wreszcie nie bede musiala sie zastanawiac, co kupic). Pilam tez wtedy rieslingi od bauera. A w piatek bylam na tej degustacji w ck oboznej i tam dwa wina mi sie sposobaly i je kupie w tym tygodniu. Wklejam ich kiczowate opisu z karty degustacyjnej:
Astrolabium Dao Reserva / 46,90 pln
Dão jest jednym z najstarszych regionów uprawy winorośli w Portugalii. Jest też ojczyzną szczepu Touriga Nacional, najważniejszej odmiany w produkcji Porto. Astrolabium zaś, oprócz Tourigi, stworzone jest również z Alfrocheiro, szczepu znanego głównie z tych okolic, a odpowiedzialnego za nasyconą barwę wina oraz z Tinta Roriz, czyli Tempranillo. Po 6 miesiącach spędzonych w małych beczkach z dębu francuskiego wino nabrało powagi i eleganckiego uroku. Atramentowo ciemne, ma skoncentrowany aromat przywodzący na myśl leśne owoce. Smak zaś jest początkowo dość łagodny i krągły, ma jednak krzepką kwasowość, która predestynuje wino w szczególności do posiłków oraz zdrową dozę garbników.
Eleganckie wino nawiązujące do stylu bordoskiego. Lekko balsamiczny aromat z przewagą nut czarnej porzeczki. W smaku gładki, łagodny, miękki z wyraźnymi garbnikami. Wszechstronne wino, które jednocześnie ukazuje bogactwo smakowe i jest wdzięczne w piciu. wino13288#39380
wein-r (2012-03-20) Ja nie mogę... przepadam za Parkerem. Wyłącznie z Bdx!!! wino13288#39390