Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Serradenari 2007
Barolo DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 75
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 13329
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Serradenari:
2009 Langhe Nebbiolo

2008 Nebbiolo d'Alba Nebbiolo

Mone 2008 Langhe Chardonnay Ch..

Renoir 2007 Langhe Rosso Pinot..

2006 Barolo Nebbiolo

2006 Barbera d'Alba Barbera

2005 Langhe Nebbiolo

star (2012-03-26) Ocena: 7
Piąta nad ranem... może sen przyjdzie? Nic z tych rzeczy, była dopiero trzecia i nikomu spać się nie chciało, wprost przeciwnie zaczęły się tańce, hulanki i swawole. Otwieranie szampanów, topowych rieslingów i tego oto barolo:-) Spoko wino. Dobre. Może to nie jest hedonizm w stylu Voerzio, ale rocznik 2007, który dał jak mówią w Piemoncie ultra-dojrzałe win i w tym wypadku się obronił pięknie. Wino taniczne, z polska garbnikowe, kwaśne jak trzeba, w aromatach bardziej skórzasto-herbaciane niżowocowe, a w ustach kwasowe, dobre do żarcia. Siedem bez dwóch zdań, choć Dzidek dał poprzedniemu rocznikowi tylko szóstkę. Pewno magia liczb;-) Szóstka na szóstkę, siódemka na siódemkę. Nie wiem czy 2007 rocznik lepszy od 2006? Po ocenach Barolo od Voerzio tak by wynikało. Czy to Serradenari z 2007 szybciej do picia gotowe niż z 2006 może? Nie znam się. Może ktoś coś dopowie? Ja nietuttejszy;-) Tańczyło się jednak po tym Barolo świetnie;-) La Morra brzmi jak Carramba z Krainy Deszczowców:-) PS. Cenę kopiuję z poprzedniego rocznika. Warto kupić! Sam już kupiłem, ale nie pomnę, który rocznik:-) Dodam jeszcze, że o pół procenta alkoholu w 2007 mniej niż w 2006, ale nie demonizowałbym, choć to mi coś z tą dojrzałością 2007 nie pasuje:-) Może wcześniej zebrali? @Enoteca Tre Bicchieri

temi (2013-02-13)
Ech, wczoraj to miałem dzień!
W pralince SStara zacny red. WB gorączkuje się:

"(...) No i ta cena! Kosztuje zaledwie 89 zł. Wedle mojej pamięci w Polsce tylko pojedynczym Barolo (nie liczę podróbek z dyskontów) udawało się zmieścić poniżej magicznej granicy 100 zł."

A ja wyszedłem wczoraj na miasto, zrobiłem rundkę po centrum stolicy i zanabyłem tę butelczynę za 55pln... ;-)

wino13329#46757

temi (2013-02-13)
Znaczy pomerdało mi się. to nie w pralince Sstara, a tutaj:

winicjatywa.pl/2012/09/21/serradenari-barolo-2007/

wino13329#46758

temi (2013-02-16)
No i wypiłem. Pierwszego dnia ciut chude, drugiego trochę przybiera na wadze, ale wciąż troche za miękkie. W sumie mocne 6, zwłaszcza przy cenie 55pln.

PS. Czytając wpis WB na "Winicjatywie" skonstatowałem smutny fakt, że portal ten popadł w obrzydliwą manierę tabloidalnych portali pocztowo-informacyjnych tworzących rzucające się w oczy zajawki nie mające nic wspólnego z treścią tekstu, do którego odsyłają, a służące wyłącznie przykuciu uwagi czytelnika. Otóż wrzucając na przeszukiwarkę "Winicjatywy" nazwę 'Serradenari' otrzymujemy w rezultacie trzy odsyłacze w tym ten do pożądanej notki o Barolo 2007. Odsyłacz brzmi: "Serradenari Barolo 2007. Barolo najwyższej klasy poniżej 90 zł? A jednak to możliwe...." W tekście WB nie tylko nie ma słowa o tym, że Serradenari to Barolo z najwyższej półki, ale wręcz przeciwnie, wyraźne sugestie, że to jest najtańsze uczciwe, PIJALNE Barolo.

wino13329#46810

star (2013-02-16)
Wojtek pisze tak (pralinka) na WI. W wydaniu młodej winiarni Serradenari jest to diablo atrakcyjne wino, bardzo owocowe, bogate, w smaku pełne, soczyste, o umiarkowanym kwasie i raczej miękkich garbnikach. Ale też nie wpada w żadnym momencie w przesadę, nie ma w nim kontrowersyjnych nut dębowych ani konfiturowych. Atrakcyjne do picia już dziś bez porzucania typowości. To jest proste, niezbyt ciężkie Barolo, ale to nie jest żaden ersatz. Nie wspomina, że ta charakterystyka wypływa w dużej mierze z nietypowego rocznika, dającego dość miękkie wina oprócz oczywiście winifikacji. Voerzio, z zachowaniem należytych proporcji, też akurat w tym roczniku zrobił bardzo atrakcyjne już dziś hedonistyczne wino. Nie są to ekstremalni tradycjonaliści.

Podobnie na swoim anglojęzycznym blogu (pralinka) PolishWineGuide.com zatytułowuje artykuł Serradenari Barolo goes sexy, gdzie przedstawia je w kontraście do tradycyjnego Oddero (Mielżyński). Serradenari is a very young estate by Barolo standards. It was started in 2000 by Giovanni Negri and Gabriella Spallino. There are only 5 hectares of vines, and actually 8 ha of woodland that grows that famous white truffle. The winemaker is Roberto Cipresso, of Ciacci, La Fiorita (one of my favourite Brunellos) and Achaval Ferrer fame. Over 60% of the tiny production goes to the USA. Dodaje, że nawet 2008 rocznik w innych posiadłościach dość taniczny i zwarty, w Serradenari jest sexy. Wspomina też inne cru, które kupiłem akurat w Enotece Tre Bicchieri, więc je kojarzę. I really liked the 2008 Barolo (aged one year in small and one year in large oak as seems to be the new fashion amongst modernistas) while the 2008 La Tartufaia Giulia Negri special cuvée that only sees small oak is more tannic and backward, although it is still a dense, plump, sweet-fruity wine. It comes from a small secluded plot directly overlooking the truffle forest, while the straight Barolo originates from a more open vineyard perched high in La Morra above the famous Cerequio and Fossati crus; indeed at 520 meters asl it is dubbed ‘the highest Barolo in the world’. Tradycyjnie nie cytuje innych miejsc niż Winicjatywa, choć wie przecież, że inni też już o Serradenari pisali. Skąd to wynika? Nie wiem.
wino13329#46811

star (2013-02-16)
Strada del Barolo śle newsletter. Kiedyś w Chateauneuf du Pape lądowały sterowce (pralinka) teraz w Barolo balony;-)
wino13329#46819

star (2013-02-16)
To nie balon, bo przecież Mauro Daniele (pralinka) z pewnością nie jest pusty w środku. Ślę odpowiednią fotkę i przepraszam za zamieszanie.

Nato ad Alba, dove tutt’ora vive, ha conseguito il titolo di enologo nel 1991 presso la Facoltà di Agraria dell’Univerità di Torino. Tecnico per oltre 25 anni presso un’importante azienda vinicola albese, attualmente si occupa di consulenze e servizi per le aziende vitivinicole come libero professionista. Dal 1997 è contitolare dell’Azienda Agricola “Le Strette” di Novello, che conduce circa 4 ettari di vigneti e produce Barolo, Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba e Nas-cetta del Comune di Novello (storico vitigno bianco autoctono).
wino13329#46820

star (2013-05-22)
Bardzo dobremu winowi zasluguje precyzja - przysłowie włoskie autorstwa Willycoyote! Kartonami!
wino13329#47821