star (2012-04-30) Ocena: 7 Więcej krzyku, więcej gwałtowności niż w roczniku 2004. Tym razem wino zdawało się krzyczeć: Oto jestem! Ja. Młody, gniewny. Ciężko przejść obok niego obojętnie. Składowe na potencjalnie wielkie wino są już teraz, aromatycznie niektórym podobał się bardziej zróżnicowany, na tym etapie ewolucji rocznik 2004, ale i 2006 miał swoich fanów. Trzeba się opowiedzieć po którejś stronie... choć z czasem każdemu grozi, że stanie się stary i wk... @Vinoteka 13/Likus
temi (2016-08-06) Ocena: 7 Właśnie piję w podkowiańskich okolicznościach pensjonatowej przyrody.
Można by to pomylić z bordosem, gdyby nie ta kwasowość. Nie wiem, co sądzić w kwestii wieku. To wino wydaje się wciąż młode, ale z drugiej strony nie wiem, co jeszcze może mu się przydarzyć. PS. Pierwsze pół butelki poszło bez dekantacji. Jak drugie pół butelki trochę się napowietrzy, to może co wymyślę. wino13467#528622
star (2016-08-06) A gdzie je kupiłeś i za ile? Bo to są takie wina, dobrze się je pije, ale ciężko coś więcej o nich powiedzieć. Przypominają mi się wina Capanny.
The estate’s 2006 Maestro Raro (Cabernet Sauvignon) speaks more to the qualities of Castelnuovo Berardenga, the southernmost tip of the Chianti Classico zone, than it does to varietal character. Nevertheless, the wine is quite beautiful. The rich, sweeping Maestro Raro reveals outstanding polish and balance in a full-bodied style that needs another year or two to come together. Maestro Raro spent 20 months in French oak, 60 % of which was new. Anticipated maturity : 2010-2018.
wino13467#528623
star (2016-08-06) Na Wolf Brackiej Wojtek łapał oddech: Oddech od Sangiovese zapewnił dużej klasy Cabernet Sauvignon Maestro Raro 2008 łączący bordoską paprykę i garbniki z pełnym ciałem Cabernetów południowych (175 zł). wino13467#528625
star (2016-08-06) To jeszcze (pralinka) wino13467#528626
star (2016-08-06) To jeszcze Winedoctor: Chris Kissack
July 2011
15.5 points
(Fattoria di Fèlsina Maestro Raro Toscana IGT) This is 100% Cabernet Sauvignon from the Maestro Raro and Il Poggiolo vineyards, fermented in stainless steel, followed by élevage in new oak. On inspection it has a dark, dense and rather matt hue. Aromatically I find it really rather appealing, quite distinct from the Sangiovese wines and yet not immediately typical of Cabernet Sauvignon either. There are scents of black olive, dark fruit skins, plum and smoky black cherry especially, but all with a bitter bite rather than fruit sweetness. The palate also has some soft, bitter, olive-based fruit suggestions, is certainly fleshy, but underneath there is a very firm tannic grip. Unfortunately these tannins do seem to completely dominate the latter moments of the palate, lasting right through the finish and clinging on for dear life long after any suggestions of fruit have long faded. Nevertheless, there are elements here worthy of praise. Alcohol 14.5%. wino13467#528627
temi (2016-08-06) Kupiłem dokładnie w Vitkacu na Brackiej, za dokładnie 175PLN (minus zniżka a conto mojego przyszłego senatorowania, rzecz jasna ;-) ). Tak na marginesie, w Vinoteka13, ze zniżka czy bez, trzeba kupować stare rzeczy, bo ceny nowych dostaw poszybowały ostro w górę. wino13467#528628