Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Cannubbio Francesco Rinaldi 2007
Barolo DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 170
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 13697
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Francesco Rinaldi:
2010 Dolcetto d'Alba Dolcetto

2009 Barbera d'Alba Barbera

2009 Grignolino d'Asti Grigno..

le Brunate 2007 Barolo Nebbiol..

2006 Barbaresco Nebbiolo

le Brunate 2006 Barolo Nebbiol..

star (2012-07-01) Ocena: 7
Ja bym zwlekał z tą notką, ale lud się domaga, a mecz Hiszpania-Włochy się zbliża, więc po wystawieniu do walki w tym nierównym boju Tiny z przebojem Simply the Best, po drugiej stronie boiska wystawiam Franka, ale nie Zappę, a Rinaldiego, co dobrze by się kojarzyło, gdyby Ronaldo ciągle grał, ale przegrał już przecież. Szpilce złamali szczękę, nie znokautował Mc Cline'a pierwszy raz wygrywając na punkty. Roy Jones Junior miał sił na pięć rund, w szóstej był na deskach, kolejne przegrał z Ważewskim, bo Kostecki w kiciu. Wystarczy tych pierdół, kilka słów o winie może? Za dużo to sobie nie zanotowałem, dobrze, że poszedłem więc w poezję, bo z prozy to bym za literówkę nie wyżył;-) Mięta i herbata. Nowoczesność i tradycja. Dwa w jednym. Smakowało mi to wino. Dałem 7. Ale się nie rozwodziłem... zbytnio nad nim. No to może trochę info od Polaner Selections. Lektura do poduszki;-) PS. Cena kalką poszła z le Brunate, ale nie wiem czy słusznie? Wein-r take the floor please! @Enoteka Polska

star (2012-07-01)
Co na to Parker? The Wine Advocate ustami Antonio Galloniego ocenia to wino na 94 Points:
The 2007 Barolo Cannubbio is superb in this vintage. Sweet red cherries, rose petals, mint, anise and licorice are just some of the notes that emerge from the glass. Ultimately, though, the Cannubbio is most about silkiness and textural elegance. The wine fleshes out nicely with air, showing the richness of the vintage, while maintaining a classic sense of structure. The more the wine sits in the glass the more it firms up. Sweet scents of tobacco, licorice and herbs are nicely layered into the finish. This is a terrific showing from Rinaldi. Anticipated maturity: 2014-2032.
Polarni selekcjonerzy tak zaś piszą:
This is a solid set of new releases from Francesco Rinaldi. I would be hard pressed to name another winery that has made more significant improvements in the overall quality of the wines than Francesco Rinaldi. The style remains rigorously traditional, but the wines are far more elegant than they were just a few years ago. The 2007 Baroli are quite typical for the year.

Dodam tylko, że obecnie obok wiekowego Luciano (jak się miewa?), który winnicą zarządza od 1938 roku, w posiadłości rządzi Paola i nie ma kto stopami winogron ugniatać, odkąd Luciano tego procederu zaniechał;-)

wino13697#42229

dzidek (2012-07-01) Ocena: 6
Tez mi troche umknelo. Cerbaiola do pomylenia z prostym Brunello, a Rinaldi z dobrym Nebbiolo. Smaczne wino, ale mlode i zlozonosci brak. Jakie bedzie za 20 lat?

wino13697#42232

wein-r (2012-07-01) Ocena: 6
@Dzidek. To taki rocznik, że za 20 lat to podobno będzie już po sprawie. :-)

@Sstar. EP w hurcie chcą jakieś stotrzydzieścikilka złotych. Detal za stosześćdziesiątsześćipółzłotego.

6 z wieeelgachnym plusem? Coś w podobie. @Enoteka Polska


wino13697#42246

dzidek (2012-07-02)
> Anticipated maturity: 2014-2032

Ale Parker (czy Galloni) jednak jest optymista :-)

W dupe dostali. Ojciec zawsze mawial, ze jest za dobrym meczem, nie za druzyna. Ja jednak po winnych sympatiach kibicowalem Wlochom. Coz, kto nie ma szczescia w grze, ten robi lepsze wina :-)

wino13697#42248

wein-r (2012-07-02)
No to teraz wypada cierpliwie poczekać aż Hiszpanie zaczną robić wina lepsze niż Włosi. Ile mamy czasu? :-)

Ale Haza 2003 była dobra. Faktycznie. :-)

wino13697#42250

temi (2018-09-02)
Szału wciąż nie ma. 6+ @Enoteka Polska


wino13697#529880