sstar (2012-07-26) Ocena: 6 Loureiro na fotce w środku stawki. Klimaty roślinno-kwiatowe. Owocowe. Landrynka. Fajne. Aspiryna (trademark MKonwicki). Perlistość. Fajowe wino. Cytrusy. Grapefruit. Smaczne. Kardamon? Dostępne w Polsce. Cena może być wyższa niż te 6E na półce w Portugalii. @CVV
marwin (2012-07-27) Tak zupełnie z innej beczki, a raczej butelki. Na zdjęciu widać obcięte kapturki na pierwszym przewężeniu. Mój włoski znajomy - enolog i sommelier w jednej osobie, zawsze się oburza na takie obcinanie kapturka, uważając, że powinien być obcięty na drugim przewężeniu. Jeśli nie ma dwóch przewężeń - to na poziomie jakby było. Tłumaczy to higieną - wino nie ścieka po owym. (Kiedyś byłem świadkiem, jak obsztorcował kelnera w restauracji). Przyznam, że zawsze robiłem tak jak on mówi - choć jeszcze go nie znałem, ale również z powodów, o których on mówi. A co na to wszystko najbardziej profesjonalna część tego forum. Czy ma to sens ? Czy tak się obcina jak on mówi, czy jak na zdjęciu ? wino13800#42788
gp (2012-07-27) Zdejmuje się cały. W każdym razie według ortodoksyjnych, historycznych zasad. wino13800#42790
star (2012-07-27) Czasem można to zrobić gołymi ręcami, obkręcając i jednocześnie ciągnąc do góry. Kohei kiedyś pokazał i podchwyciłem. Bez żadnych sommelierskich nożyków;-) wino13800#42791
deo (2012-07-27) Całkiem bez kapturka to jakoś tak głupio. wino13800#42793
star (2012-07-27) Tak też głupio. Takie jakieś obrzezane te butelki. wino13800#42795
marwin (2012-07-27) Tak jak Deo uważam, że bez kapturka, to, to jakby... naga była, a zawartość z tajemnicy odarta. wino13800#42796
star (2012-07-27) Na kapturku bywa też ukryta cenna informacja. Przekaz. Czyżby otworzył nam się wątek: sąd kapturkowy? wino13800#42797
marwin (2012-07-27) @Star. Czy nie ukrywasz się również pod pseudonimem - Dan Brown wino13800#42801
star (2012-07-27) Niektórzy po wyjeździe do Portugalii i relacjach o Vinho Verde mówią na mnie Brown Nose, ale żadnych danów nie zdobyłem;-) wino13800#42809
star (2012-07-28) Agnieszka Radwańska jako chorąży prezentowała się cudnie. Paul MacCartney zaśpiewał z duszą, choć pewno niedoskonale;-) Klasyfikacja medalowa prezentuje się dzięki strzałom Bogackiej nieźle:-) wino13800#42817
star (2012-07-28) Na Sylwię Bogacką czeka orszak z szampanem. Tyle Mauer. wino13800#42824
star (2012-07-28) Wino-kurow. Tak się cieszy. wino13800#42825
star (2012-07-28) Angielska komentatorka raczej w nastroju kurow niż wino po wyścigu. wino13800#42826
cerretalto (2012-07-29) @"Czy tak się obcina jak on mówi, czy jak na zdjęciu ?" - jest jeszcze trzecia droga, dobra dla leniwych, ale chyba pogardzana przez znawców, zwłaszcza tych przywiązujących wagę do celebry :). Przyrząd wygląda tak a tnie jak na fotce.
Pani Redaktor ciekawie przedstawiła 10 mitów, ale chyba nie byłaby sobą gdyby nie wtrąciła czegoś kontrowersyjnego. "Jednym z najgłupszych zwyczajów, i chyba nie wiem, czy potrafię zgadnąć, skąd się wziął, jest wąchanie korka w restauracji" - zwyczaj ten wziął się po prostu z praktyki :). Zresztą co w tym złego, nadętego itp? Chyba jest to dużo mniej obciachowe niż celebra niektórych kelnerów czy sommelierów, zwłaszcza wobec przeciętnej butelki :-). Temat wałkowany już gdzieniegdzie, np. tu wino6292#32091 wino13800#42844