sstar (2012-08-11) Ocena: 6 Po słabym, rzekłbym nowoświatowym ze względu na słodycz, kolor i gorzkość, rose przyszedł czas na dobre rose, choć także raczej utrzymane w klimatach nowego, lepszego świata. Przycukrzyli, ale nie skompromitowali tym tego wina. Fajne. Cud malina, czyli malinka, przyjemne to wino. Idealne na, nie tylko polski, rynek. Dużo dobre koszteli, ale to raczej nutelli, taki żart, raczej głupi i koszarowy, więc nie będę przytaczał. Ocena 5-6, z szóstką w kółeczku, bo z chęcią bym się takiego wina raz jeszcze napił. Intelektualiści pozostaną odwróceni. Oceniający zachwyceni - Verde Ouro, czyli złoto, do którego kilka metrów (w bok lub w dal!) zabrakło wczoraj Włodarczyk. PS. Muralhas w wersji białej można skrzynkami. My wypliśmy w Lizbonie trzy butelki, płacąc za miradouro i za flaszkę po 20E z własnej kieszeni! Wino powstało w podregionie najlepszego Vinho Verde - Moncao i Melgaco. Vinhao to odmiana z której robi często się czerwone verde, nie chcecie tego pić, zapewniam!
Crowd pleaser, drink me now, summer wine for barbacue, (not) a plonk wine... check it out!
@CVRVV
star (2012-08-11) Kobietom i mężczyznom spod znaku panny z pewnością się spodoba;-) Kontretykieta jakby kogoś to interesowało. Rose, a jednak verde! wino13847#43131
star (2012-08-11) Etykieta zaprasza i zapowiada wielką przyjemność:-) wino13847#43132
star (2012-08-11) Białe Murale po 42zł w Vininovej, ale chwilowo niedostępne, zaś za 51zł w Słonecznej Winnicy. Import pewno Atlantika, więc i w Portucale przyjemnie schłodzone można dostać;-) wino13847#43134
ggreg (2012-08-11) Ocena: 5 W Monte di Vino mają je po 31 zł. Piłem je 3 lub 4 razy, wrażenia miałem różne. Trafiła mi się jedna flaszka z serowo-ziołowym aromatem, pozostałe lekko landrynkowe + kompot truskawkowy. Lekkie, perliste, kwasowe + delikatna goryczka. Pasowało do upałów i gazpacho;-) 5/6. @Monte di Vino
wino13847#43171
star (2012-08-12) Serowo-ziołowy to chyba redukcja? Warzywny też. Powinno się przewietrzyć. wino13847#43172
stat (2012-08-12) A ten sam rocznik? 2011? Na kontrze to piszą. wino13847#43173
ggreg (2012-08-12) Ten sam, przeca pedantyczny jestem;-) wino13847#43176
star (2013-01-23) Keep vino simple (u nas raczej sophisticated:-) be it red for a barbacue or white for sipping. Tak zaczyna się nagłówek Calgary Herald, gdzie Shelley Boettcher poleca wina na lato (uff jak gorąco! gdy śnieg za oknem;-). Keepi it simple with your summer wines. Oprócz białasa Haywire z Okanagan Valley z Pinot Gris tutaj wino12005#31534 poelcane i różu od Emiliana w wersji Adobe (znane i u nas (pralinka) w Vive le Vin i u Behemota) poleca coś co można i na te zimowe wieczory u nas teraz obalić, czyli Castello di Gabbiano Chianti Classico 2008 Riserva (czemu w lato młodą Riservę każe pić?). Pisze, że zgrabna forteca to Castello di Gabbiano (może ktoś ma fotkę?), odnowiona, 12-wieczna. Co do wina to winemakerem jest niejaki Federico Cerelli, współpracujący z bardziej ponoć znanym Giancarlo Romanem (Romana znam, ale Giancarlo?). Cerelli pracował u Antinorich, m.in. nad Tignanello się pochylając, więc ma niezłe referencje. Full bodied loaded with spice and dark fruit. Kupić można w Willow Park Wines & Spirits, żartowałem, u nas w... (pralinka) pudło więc w Merlocie (pralinka) czyżby go dodawali? wino13847#46492
star (2024-07-28) Moncao z niebieską etykietą dobry spritz w Biedrze. wino13847#532667