star (2012-08-25) Ocena: 6 Lepiej wchodziło niż Quinta de Sardonia Sissecka. Kwasu miało więcej, bo garbnik chyba na podobnym poziomie, tylko tam wygładzony gliceryną, a tu chudy, ale byk, a w zasadzie to jak koń, bo jako rzecze Deo w notce o jednym z poprzednich roczników. Najlepiej ją przytoczę, bo to SW-owy klasyk.
Wino z kategorii "młode, dobrze się zapowiadające" zupełnie jak Scarlett Johansson w tym filmie o koniu. Za parę lat będzie takie, jak Scarlett w "Matchpoint", a w międzyczasie takie, jak Scarlett w tym filmie o holenderskim malarzu. Czy ja mam jakąś obsesję, czy ewolucja artystyczna Scarlett Johansson rzeczywiście jest analogiczna do ewolucji wina???
I nie mówcie mi, że fotka nie jest ostra! @AleWino
star (2012-08-25) Ocena: 7 Znowu inna fotka wskoczyła, ech. Czy ono tak zawsze drewnianie-tekturowo pachnie, potem może przyprawowo, czy jednak lekko wadliwa nam się flaszka trafiła? Komisja nie zatwierdziła korka;-) No to może trochę marketingu przy okazji. Ale Wino:
Wino czerwone, niemal rubinowe. Aromaty bardzo bogate, czerwone owoce, wiśnia, umiejętnie użyta beczka. W ustach skoncentrowane, intensywne, zrównoważona kwasowość i przyjemny finisz. Miałem okazję otworzyć butelkę wśród znajomych, którzy nie piją zbyt często tego rodzaju trunku. Byli zachwyceni, co jest dowodem na to, że jest to wino nie tylko dla wytrawnych koneserów. Bardzo dobra relacja ceny do jakości.
Jan Bester
Producent:
Wino czerwone wytrawne, o ciemnej rubinowej barwie i intensywnym, lekko konfiturowym aromacie wiśni i jagód. W ustach pełne, zrównoważone, o intensywnie owocowych aromatach z lekką tytoniową nutą w finiszu. Pasuje do twardych serów, wędlin, czerwonych mięs.
Winnice zlokalizowane są na południowych stokach wzgórza Grigiano, na wysokosci ok. 200 m npm. Gleby gliniaste i piaszczyste. Wydajność winnicy – 7 ton owoców z hektara. Zbiór winogron ręczny. Fermentacja alkoholowa z przedłużona maceracją odbywa się w stalowych zbiornikach. Po fermentacji jabłkowo – mlekowej wino dojrzewa w dużych dębowych beczkach.