Koblevo NV Black Sea, Tiligul Estuary Ukraina Muskat Cena: 10 Alk: 9,00-12,00% Kolor: b Nr 14190 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
mkonwicki (2012-12-11) Ocena: 3 Moje pierwsze przeterminowane wino. Należało spożyć do końca lutego, a mamy już grudzień.
Koszmarne. Śmierdzi gorzej niż jabol Okęcie, który pamiętam z czasów wczesnego liceum. Nie wiem dokładnie jak smakuje, bardzo szybko wyplułem. Niby białe, ale tak "ewoluowane", że prawie czerwone, a w zasadzie buro-brązowe. Może to jakieś Tawny? Nie wiem czy słodkie w smaku, czy wytrawne, nie dałem rady, sorry... czy na Ukrainie robią jakieś normalne wina? @Gdzieś na Ukrainie
mkonwicki (2012-12-11) Sorry, z wrażenia zapomniałem o fotce. wino14190#45826
star (2012-12-11) Wstawiłem fotkę jako główną. Znalazłem także stronę (pralinka) tego Kobleva, gdzie można między innymi przeczytać, że:
Resources base of the processing plant Koblevo is about 2,500 hectares of vineyards, the best in Ukraine on culture management and processing. They are situated on the same latitude as France's Beaujolais wine region, famous for its green wine. On the one hand they are surrounded by Black Sea, on the other - the reserved Tiligul estuary, which has the status of waters of International Importance. Such an advantageous location provides ideal conditions for growing vines and ripening juicy grapes.
Cabernet Sauvignon, Merlot, Bastardo Magarach, Chardonnay, Aligote, Riesling Rhine, Rkatsiteli, Traminer, Feteasca, green Sauvignon, Muscat Hamburg, Muscat Ottonel, Irsai Oliver, Odessa Black - all the best European grape varieties are “feeling good” here in Koblevo. Seedlings are brought here from the world famous wine regions: Italy, Germany, the Balkans ... Young vineyards are planted following the European principle - 3333 seedlings per hectare (instead of 2000 seedlings, as it was before). This approach allows to grow grapes of excellent quality, without overburdening the bush and without depleting its root system. wino14190#45827
star (2012-12-11) Fajne te przedziały alkoholu mają. Niby już wszystko kontrolują, a tu masz pan, panie 9-12%. Podoba mi się odmiana Bastardo Magarach:-) No i konia nie mają, a ciągnik;-) Pewno dlatego słabe winka robią;-) A ambicje spore.
The production process on "Koblevo" is provided by modern equipment and advanced technologies. The plant is equipped with four Italian lines for processing of grapes with a general capacity 160 tons per hour, - the grapes are separated from the ridges and are crushed to produce pulp.
In wine-making there are two ways to produce wines - white and red. In the red method the pulp (juice mixed with the peel and pulp) is immediately sent to the fermentation (infusion and fermentation), and only then - to pressing. The white method differs, because the grape juice should be separated from pulp and peels as as soon as possible. This process is provided by pneumatic membrane presses (Italian brand Della Toffola). These expansive installation (the each press costs 80-90 thousand Euros) are getting a juice-drift from the juicy grapes without grinding the peel and pulp, so it allows to create an original high-quality wine.
wino14190#45828
mkonwicki (2012-12-12) Czyli wszystko przez traktory. wino14190#45836
star (2012-12-12) Na pewno, bez kunia ani rusz! wino14190#45837
mdcc (2012-12-12) MK - a czegoś Ty się spodziewał jak na etykiecie stoi, że "ordynarnie stołowe" - to może wino pod jakąś nisze jest a nie produkt dla zwykłego pijaka :-)
Tak czy inaczej nadal uważam ( w ciemno bo tego wynalazku nie piłem) że wina palmowego to i tak nie przebiło... wino14190#45839
star (2012-12-12) Niech duch Emu pozostanie z nami (pralinka) aby nam po tych degustacjach palma nie odbila;-) wino14190#45840
mkonwicki (2012-12-12) Gdzie mu tam do palmowego... wino14190#45841