Cuvee Nicole Moncuit Vieilles Vignes Bru Pierre Moncuit 1996 Champagne AOC Francja Chardonnay Cena: 200 Alk: 12,50% Kolor: m Nr 14260 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Pierre Moncuit: Blanc de Blancs, Brut, Grand C..
Blanc de blancs, Grand Cru 200..
Blanc de blancs, Brut Champag..
| sstar (2013-01-03) Ocena: 6 Wreszcie ładny szampański nos, znaczy zapach, bardzo brioszkowy, jak mawiają Francuzi, czyli bułeczkowy. Zapach jednak wyewoluował, czytaj znikł, bardzo szybko, pozostawiając po sobie jednak fajny posmak. Znikły też bąbelki. Ot uroki starych, nie najlepiej być może przechowywanych szampanów. Mówią Francuzi o karmelu i mają rację. Evolue, czyli wyewoluowany. A posmaki gorzkie też jakieś. Smacznawe mimo wszystko, choć przecież nie wielkie. Mówią o pigwie i jakichś przetworzonych owocach. Pochodzi z Mesnil sur Oger, znaczy Grand Cru klasy jest. Dodali jeszcze, że pralinkowe nieco, ale łakomy z niego kąsek, czyli smaczne jest. A ta gorzkość, taka przypalona, jak się komuś mleko przypali, na karmel do takich wafli to wie o co chodzi. Smaczne, tylko ta gorzkość przypalana, ech. Ocena 5-6, ze wskazaniem na wyższą, ot uroki degustacji. W innej piwnicy oceniają je http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=306998 na prawie 93PP, więc może być w lepszej formie pewno ta flaszka, niż ta która nam się trafiła. Zacytuję jedną z opinii, bo o szacunku mowa:-)
This score is partly out of raw respect. I think this is the most, maybe easily, extracted champagne I've ever had. More wine now than champagne, the bubbles subside really quickly. I think a dog has a better chance of fully grasping the nose of this wine than a human. Very much white flower almost chalky on the nose, which carries through on the palate with a bit of toast.Very distinctive flavor which I assume is the terroir. Really really winey and rich. I bought every 96 champagne pretty much that I could find. Given a choice between drinking this or the Dom, or the Pol Roger, or the Comptes de Champagne, and others, I would opt for them - preference at work, but this really is an astounding champagne. Ceny od 160zł we Francji do 830zł w Brazylii, czyste szaleństwo, z Wine Searchera http://www.wine-searcher.com/find/pierre+moncuit/1996 oczywiście. Daję więc niemiecką, bo najbliżej;-) @Grains Nobles, Cuvees de Prestige star (2013-01-03) Ocena: 5 Sławek Chrzczonowicz wyjaśnia na Winomanii (pralinka) że: nazwa Szampanii pochodzi od rzymskiego Campania, co oznacza dosłownie „równinna ziemia”. Wspomina również o regionie. Le Mesnil-sur-Oger - Jedna z najwspanialszych winnic klasy Grand Cru. Uprawia się tu wyłącznie odmianę Chardonnay. Swoją siedzibę mają tu dwie firmy wytwarzające najwspanialsze chyba szampany, Krug i znacznie od niej mniejsza, ale bardzo prestiżowa - Salon. Warto również odwiedzić niewielką, rodzinną firmę Pierre Moncuit. Jej szampany nie są wprawdzie tak znane jak wyroby wielkich firm (grandes marques), ale znawcy oceniają ją niezwykle wysoko. Dodam tylko, że z tego Grand Cru, w Polsce można upolować szampana do kooperatywy, która zwie się jak Grand Cru, czyli Mesnil i te wina dostępne są w Domu Szampana. To tak nawiasem mówiąc, bo nie wszystkich stać na Mesnil od Kruga;-) A tymczasem nad degustacją Cuvee de Prestige de Champagne czuwał gospodarz Grains Nobles Pascal Marquet, a miła Pani rozlewała szampany, na koniec degustacji były dolewki, do jedzenia czy solo! Jednym słowem szampan lał się po piwnicy strumieniami;-) wino14260#46132 |