Genesis No.7 Harald & Christine Kraft 2004 Burgenland Ausbruch Austria Furmint Cena: 85 Alk: 10,5% Kolor: b Nr 14490 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Harald & Christine Kra..:
marwin (2013-04-19) Ocena: 6 Kolor bursztynu lekko mnie zaniepokoił, bo słabo znam Ausbruchy i nie wiem, czy to jest normalne. W nosie zero utlenienia. Jest za to miód, kwiaty, rodzynki, orzechy i ... powiew świeżości. A to ci dopiero ! Usta. Tu jest jeszcze ciekawiej, no bo mój ukochany kwas, który nadaje temu winu równowagi i wspomnianej świeżości. Lubię Tokaje. Wino w kategorii deser - choć bez nadmiaru słodyczy. Mi piło się przyjemnie, moim współbiesiadnicy nie bardzo to potwierdzili, co jest mi na rękę - skończę wieczorem @prezent
star (2013-04-19) Furmint chyba łatwo i szybko się utlenia. Przy okazji (pralinka) o utlenieniu m.in. Tradycyjnie zresztą tak robiono tokaje (pralinka) a na pleśń też podatny jest:-) Recent DNA analysis (2002) suggests the variety resulted from a Heunisch Weiss/Gouais Blanc cépage cross with an unknown hungarian variety. Ciągle nie wiadomo jaka to węgierska odmiana jest jego matką? wino14490#47494
marwin (2013-04-20) Brak utlenienia, brak botrytis. Świeżość, to drugie imię tego wina. Jednak dość krótkie jest i dlatego 6. wino14490#47498
star (2013-04-20) Ja po kolorze to utlenienie zgadywałem, no i orzechy. Wydaje mi się, że czasem je do beczek kładą te Ausbruchy i wtedy mógłby się utlenić, a kwas świeżość dać? wino14490#47500
marwin (2013-04-20) Kolor może wskazywać na utlenienie, ale orzechy nie są dla mnie dowodem ostatecznym, bo ostatnio piłem rieslinga alzackiego 2 letniego i Pinot Grigio z Friuli 1 rok i były orzechy. Oba bez beczki. Oczywiście można powiedzieć, że mogły być utlenione... ale nie sądzę. wino14490#47501