sstar (2013-04-22) Ocena: 6 Manni mistrzem Kernera jest http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Manni&inc=lookup.php i basta, a tu niespodzianka - import, a raczej zapożyczenie z południa. Wino jednak nie odziedziczyło zbyt wiele cech od odmiany w wyadaniu austriackim, raczej przemówiło do nas ekspresją typową dla adyżańskiego górskiego terroir. Wycofane, nie narzucające się z ostentacyjną owocowością, raczej kwiatowe, dla niektórych może nawet i mineralne. Kwas nie przecina, gorycz nie wykrzywia, wino środka, powściągliwe w swojej formie, dość proste, smaczne, ale nie hedonityczne przecież. Wolę GruVe z Wachau. Eisecktaler oznacza, że wino pochodzi z Doliny Isarco, znaczy Valle d'Isarco. @Otzi GmbH
star (2013-04-22) Posiadłość mieści się chyba w Brixen, po włosku co znaczy Bressanone. wino14494#47514
star (2013-04-22) Beczka oczywiście umiejętnie użyta, bo duża;-) Do tego akacjowa. Od razu wyczułem;-) Zimno tam bywa. Zbiór ręczny, a ręce marzną.
Le uve raccolte a mano arrivano in cantina in cassoni da 200 kg al massimo 30 minuti dopo la raccolta. I grappoli vengono diraspati e pressati sofficemente.
I mosti ottenuti si fanno decantare per 24/48 ore per raggiungere un illimpidamento naturale.
I mosti puliti si fanno fermentare ad una temperatura controllata di 16/18ºC.
Finita la fermentazione, (che avviene in serbatoi di acciaio tranne per il Veltliner che per il 50% fermenta in botte di acacia da 30hl), il vino rimane sulle proprie fecce (nobili) fino al febbraio per rispettare l'evoluzione e l'affinamento. wino14494#47520
star (2013-04-22) Podam adres strony producenta (pralinka) Manni-Noessing.com skąd fotka zresztą pochodzi. Trochę cieplejsza. wino14494#47523