ggreg (2013-05-04) Ocena: 7 Jasne, cytrynowo-żółte z zielonkawym odcieniem. Nos średnio intensywny, owocowo-roślinny: owoce cytrusowe, zielone jabłka, lekkie nuty roślinne, migdały. Średnia budowa, wyraziste, harmonijne, wytrawne, esencjonalne, "kredowe", długie. Db+, z sushi i ślimakami po burgundzku bdb. @101win
star (2013-05-04) Jak się robi ślimaki po burgundzku? wino14508#47609
ggreg (2013-05-04) Procedura jest dość mozolna: (pralinka) Ja poszedłem na skróty, do Delimy, i nabyłem drogą kupna gotowe, mrożone, eko, bez konserwantów, etc. Smaczne niebywale;-) wino14508#47610
star (2013-05-05) Morgan Delacloche ponoć mówił, że 2006 to gorący rocznik był (pralinka) więc może nieco gorzej, ew. mniej typowo wypadł niż 2007. wino14508#47614
star (2013-05-05) Wine Spectator się nie certoli i równo po 2000 roczniku (poprawa formy?) 90PP daje (pralinka) zaś ciepły 2005 wg WS wyjątkowo dobry, na 92PP. wino14508#47616
star (2013-05-05) A przejęła je od Fevre'a szampańska rodzina Henriot jak widać na (pralinka) www producenta, gdzie dominuje słowo klucz, czy raczej wytrych kimmeridgien (pralinka)making the terroir of Chablis one-of-a-kind, all of which amplifies the characteristics of Chardonnay.
A teraz o historii trochę.
Coming from a family that has been in the Chablis region for more than 250 years, William Fèvre’s father was already a great wine-maker after World War II. His son William founded the Domaine de la Maladière and announced his first harvest in 1959.
For many years, William Fèvre (who to this day enjoys a very good reputation as a defender of historically renowned terroirs), has worked each plot keenly and skilfully so as to make wine whose personality reflects the authenticity of the soils from which they spring.
In 1998, the venerable Henriot family from Champagne succeeded him.