star (2013-09-11) Ocena: 6 Bressandes na SW widnieje dwukrotnie - raz jako nazwa apelacji przy Corton - http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Bressandes&inc=lookup.php - a drugi raz jako Premier Cru w Beaune, jak w tym przypadku. Wino jaśniutkie, jak na dojrzałego Pinota przystało. Nos też wyewoluowany. Kwas i pustka trochę, choć jest tanina i posmak. Niezła świeżość, ale ten kwas i tanina trochę niezrównoważone. Osad jest i owszem. Przestaje pachnieć, pustawe dla mnie. Trochę octowe w ustach. Ale taniny i kwas są, ciała brakuje trochę.
Francuzi zwracają uwagę, że trochę coś nie halo. Un peu tartarique-seche. Aromatique, frais, sec. Noyaux, vegetale. Acidite. Znaczy kwas, ocet, wytrawność. Aromatyczne, świeże i wytrawne. Pestkowe i roślinne. Tłumacząc nieudolnie. Dodam jeszcze, że to Leroy, ale w roli negocjantki tym razem, a nie właścicielki. A table bon. Znaczy dobre przy stole. Cena z wine-stocks.com. @Grains Nobles, degustation: en 2
star (2013-09-11) Oczywiście można podejść do tego wina zero-jedynkowo i tak jak czyni wielu z Musarem wylać je do zlewu. Ale wina to także odrobina magii (pralinka) i świat nie jest tak prosty. wino14702#48574
star (2013-09-11) W Corton Bressandes to Grand Cru, w Beaune jedynie Premier Cru. Nie każdemu psu burek.Tu mapka Premier Cru w Beaune od (pralinka) Boucharda. wino14702#48575
star (2013-09-11) Dodam, że w kontekście sławy, wino było niesatysfakcjonujące. W kontekście pijalność całkiem, całkiem. Stąd też ocena nie najwyższa, ale nie potępiająca wina w czambuł, co więcej z chęcią bym do niego, w innnym egzemplarzu wrócił. Dawno to było, ale wspomnienie ciągle miłe. W tym roku może Peyotl tam zawita, kto wie? wino14702#48576
star (2013-09-11) Do Polski wina Leroy trafiły za pośrednictwem 101win, obecnie ich brak, a ich miejsce zajął Potel, Girardin, Fevre i inni (pralinka) jak widać. wino14702#48577
star (2013-09-11) Madame Bize-Leroy to dość kontrowersyjna postać. Lalou Bize-Leroy, born 1932 as Marcelle Leroy is a female French winery owner in the Burgundy wine region. Madame Bize-Leroy is the owner of the wineries Domaine d'Auvenay and Domaine Leroy. Lalou established herself as a businesswoman in the Burgundy wine business in 1955, when she took over her father Henri Leroy's (1894–1980) négociant business. From 1974, she was co-managing the Burgundy winery Domaine de la Romanée-Conti (DRC), one of the world's top wine estates, and was in charge of marketing. Along with Aubert de Villaine, Bize-Leroy helped build DRC's top wine Romanée-Conti into one of the most sought after wines in the world. A series of disagreements, including Bize-Leroy's displeasure at de Villaine's involvement in the Judgment of Paris wine tasting and disputes over Bize-Leroy's handling of the distribution of the Domaine's wines, led to her being ousted in 1992. After leaving DRC, she has focused on her own domains. Already in 1988, she had acquired significant vineyard holdings for Domaine Leroy. During the 1990s, she established Domaine Leroy as one of the leading Burgundy wineries. Źródło Wiki.
Aubert de Villaine commenced his tenure at the domaine in 1953. He learnt the ropes from his father Henri, who co-owned the domaine with Henri Leroy. Leroy had acquired his share in 1942 when the domaine was facing financial difficulties (how absurd that seems now.)
When Henri Leroy passed away, his daughter, the redoubtable Lalou Bize-Leroy became Aubert`s partner, but conflicting personalities (de Villaine self-effacing, introspective and scholarly; Lalou ambitious, extroverted and tenacious), disagreements over distribution and Lalou`s personal acquisition of vineyards from Domaine Hudelot led to a somewhat volatile relationship and ultimately Lalou`s expulsion in 1992. Her nephew Charles Roch was granted her share but after his tragic death just one month later, his brother Henri-Frédéric became co-owner.