peyotl (2013-10-16) Ocena: 6 Jak na modernę, beczki czuć niewiele, dominuje wiśniowy owoc, wino jest pikantne, wręcz pieprzne, z dobrym kwasowym kręgosłupem, solidnym ciałem, takie mainstreamowe, bez fajerwerków, pije się świetnie. Etykieta też robi grę. Można do tego słuchać Kroke http://www.youtube.com/watch?v=8sJpuISxCCU&list=PLBC5A007B24B51677 @Enoteca Molesini, Cortona
star (2013-10-16) Byłeś u Molesiniego? Gościu uczył się angielskiego przy tanim spumante od turystek - Amerykanek;-) A tuż obok w knajpie Pane e Vino może? wino14750#48792
peyotl (2013-10-16) W Enotece byłem, dwa wina kupiłem. Drugie to Felsina Berardenga Ch.C. 2010. Wrażenie totalnej kompetencji obsługi. W knajpie nie, ale w barze Signorelli tuż obok wypiłem spritza. Cortona urzekająca, nawet po 22 ruch i gwar - w przeciwieństwie do martwego już o tej porze Montepulciano. Załączam foto jako dowód - ten co robi zdjęcie to ja. wino14750#48793
peyotl (2013-10-16) Kilka słów z wytwórni:
The average production of Rocca Guicciarda is about 314.000 bottles/year.
Rocca Guicciarda has been a fief of Barons Ricasoli from the early XIII century to the last century. The blazon on the front label reminds a tapestry of the castle and it represents the Ricasoli members from Brolio: the stylised castle on a gold background with horizontal and vertical bars.
wino14750#48794
star (2013-10-16) Niedokładnie się wypowiedziałem - Pane e Vino (pralinka) Bed & Breakfast nie jest obok, a po drugiej stronie ulicy, dokładnie na przeciw kościoła o ile mnie pamięć nie myli. A u Molesiniego takie rzeczy oto (pralinka) próbowałem, a i w komentarzach kilka razy się (pralinka) Molesini pojawił na SW. @Molesini
wino14750#48797
star (2013-10-17) Na Cellar Trackerze średnio (pralinka) 85PP więc w sumie podobnie.
“Tuscan Sangiovese Tasting” (non-blind), Wine 3: The wine was medium ruby in colour and offered some floral notes, cooked fruits, cherry, tea, spices, some vanilla and clove on the nose. On the palate the wine showed cooked fruits, cooked cherry, forest berry jam, chocolate, some leather, tobacco and black tea, paired with medium-plus acidity and medium-plus smooth and well-integrated tannin. The medium-bodied, medium-complex wine had good balance, a smooth and slightly creamy texture and very good length. The ripeness of the fruit and well-handled new oak treatment resulted in a modern, accessible style for earlier consumption. A well-made, modern-style Chianti Classico that offered a good QPR. Drink now and over the next three to four years.