Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Les Lys William Fevre 2007
Chablis Premier Cru AOC
Francja
Chardonnay
Cena: 119
Alk: 13,00%
Kolor: b
Nr 14762
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od William Fevre:
2014 Petit Chablis Chardonna..

2008 Petit Chablis Chardonnay

"Sauvignon" 2008 Saint - Bris S..

2008 Saint-Bris Sauvignon Blan..

2008 Chablis Chardonnay

La Mision Reserva 2008 Maipo V..

Fourchaume PC, "Vignoble de Vau..

2007 Chablis Chardonnay

2007 Petit Chablis Chardonna..

Premier Cru Montmains 2007 Cha..

Grand Cru Valmur 2007 Chablis ..

Single Vineyard 2007 Valle del ..

Champs Royaux 2006 Chablis Char..

Bourgos GC, "Cote Bouguerots" ..

Les Preuses GC, 2006 Chablis C..

Fourchaume PC 2006 Chablis Char..

Premier Cru Montmains 2006 Chab..

La Mision 2005 Maipo Valley Pin..

Bourgos GC 2004 Chablis Chard..

La Mision 2004 Maipo Valley Pin..

ggreg (2013-10-25) Ocena: 7
Jasne, zielono-złote. Nos intensywny, początkowo nieco redukcyjny, siarkowy (?), później ziemisto-owocowy: krzemień, kreda, zielone jabłka, owoce cytrusowe, lekkie zielone nuty roślinne i beczkowe (karmel, wanilia). Średnia budowa, wyraziste, skoncentrowane, wytrawne, przenikliwe i "kamienne", świeża cytrusowa kwasowość, długie. Na mocną 5. Na drugi dzień pojawiły się wyraźne oznaki utlenienia (dzień w lodówce, pół butelki pod podciśnieniem). @101win

ggreg (2013-10-25)
Mocna 5 - znaczy się bdb, czyli tutejsze 7;-)
wino14762#48836

star (2013-10-25)
Les lys - znaczy chyba lilie, kwiatowe to czasem ono nie było? Piszesz o nutach roślinnych, szeroko, więc może? Chyba, że chodzi u o kwiatowe terroir;-)
wino14762#48839

ggreg (2013-10-26)
"Zielone nuty roślinne" to jednak nie ta sama kategoria, co "nuty kwiatowe”;-) Kwiatowych nie odnotowałem. Wiem, że to dość ogólne skojarzenia, ale o skojarzenia przecież chodzi, czyż nie? Poza tym, z botaniki kiepski byłem, to raz, osobiście bardziej inspiruje mnie zabawa w łączenie tego, co na talerzu, z tym, co w butelce, to dwa. Gdybym się skupił i napiął, mógłbym napisać np. tak: w nosie świeżo roztarte liście kasztanowca i miłorzębu japońskiego (układ porfirynowy chlorofilu i dychotomiczne użyłkowanie liścia - nie do podrobienia!), całe liście dębu, łodyga wiciokrzewu i delikatny powiew naparu z brzozy, tej, co ją ścieli pięć dni przed...
wino14762#48841

ggreg (2013-10-26)
A propos talerza, ten do tego wina byłby w sam raz:
wino14762#48842