Jak nie lubię różowych, tu zestaw był baaardzo smaczny. Różne style i zawartości.
Od landrynek do kamieniołomu. Ja preferuję twardość i powagę. @Winkolekcja
wein-r (2014-10-13) wino15186#51108
wein-r (2014-10-13) wino15186#51109
star (2014-10-13) Viranel to jest Polska, warto przypomnieć może w kontekście;-) Cecile Bergasse, dobrze pamiętam? Choć już jutro Szkocja będzie zaprzątała nam myśli. Wrzuciłem zbiorczo (pralinka) notki Wein-rze, więc możesz sobie tamten plik edytować, w końcu to matka, dla tych dzieci notek, zaś Autorem jesteś wszak Ty! wino15186#51112
star (2014-10-13) Przy okazji ze strony producenta uzupełniłem odmiany (pralinka) starych krzaków. wino15186#51115
star (2014-10-13) Kto je ma w ofercie? Kiedyś Vinarius, potem Vinares, czyżby więc teraz Winkolekcja? Dodam reklamówkę zamorskiego KLWines (pralinka) gdzie 14$ (więc u nas pewno podobnie, z pięć dych co najmniej) bo ciekawe sugestie kulinarne;-)
Château Viranel is a small family-run domaine located in the picturesque Languedoc appellation of Saint-Chinian. The domaine's rosé is perfect for an apéritif but is also ideal served throughout a meal because of its richness and volume on the palate. Pretty rose petal color. An intense nose of summer fruits (blackberry, raspberry, black currant) and a fresh and fruity attack. The finish is elegant and long. A truly gastronomic rosé from Syrah, Grenache Noir and Cinsault, made by drawing off for Grenache and Syrah. It is an extremely versatile rosé to enjoy with a plethora of dishes including summer barbecues, salads, tagine with prunes, paella, Andalusian gazpacho, terrine of spring vegetables, beef carpaccio, stuffed vegetables, roasted peppers, salmon cakes, ratatouille and many other delicious dishes to match your culinary expertise!
wino15186#51121
star (2014-10-13) Bingo! Właśnie Winkolekcja (pralinka) bo nie oszukujmy się, że nie wiemy dzięki komu wina te trafiły do Polski - all tribute goes to Sławomir Chrzczonowicz, fanfary! Ceny co prawda nadal nie znamy (pralinka) ale dopisujemy importera i notkę importera, wraz z sugestią połączeń kulinarnych.
Piękny, bladoróżowy kolor. Wykwintny, owocowy zapach z odrobiną aromatu fiołkowego. Intensywny, orzeźwiająco świeży i bardzo trwały smak. Sugestie kulinarne: sałatki, drób, kozie sery, wędliny.
wino15186#51123
temi (2014-10-13) Starze! Jakbyś czytał to, co Wein-r pisze, to byś nie zadawał sobie sam trudnych zagadek: toż on napisał w pierwszym poście, że Winkolekcja :P wino15186#51124
star (2014-10-13) Przeceniasz Wein-ra, choć to klasa człowiek, a nie doceniasz administracji systemu, znaczy Leśniczego, który dopisał Winkolekcję po znaczku ampersand, w notce Wein-ra, zresztą staram się pisać jak dopisuję coś w danych, a tu może nie wspomniałem i zastanawiałem się serio. wino15186#51127
deo (2014-10-13) Tak pacze i pacze co Wein-r tu pisze i wychodzi na to, że Magazyn Winoo, który w poprzednich latach na GP promował "wina nieoczywiste" teraz zdaje się zmienił front i serwuje wina zupełnie oczywiste (i to Lucchine - ciekawe, czy pite poza jacuzzi smakuje równie wybornie?) Nie pamiętam, jaki był sposób wybierania wina do GP; z którejś z corocznych internetowych awantur post-GP przypominam sobie, że to są "wina nadesłane" plus to, co któryś z redaktorów przyniesie w teczce, bo mu zasmakowało. Mam nadzieję, że gdzieś w tej formule zmieści się Talbot 2010 - ikona zmian na polskim rynku wina w roku 2013 (przypominam, importer - Lidl) :) wino15186#51129
star (2014-10-13) Pacz Pan tutaj (pralinka) gdzie Wein-r napisał o kategorii X (od x-factor, choć może i o archiwum X chodzi), gdzie redaktorzy mogli pofolgować sobie puszczając się kredensu:
Na dziesięć win aż siedem było nie do picia. Różnorakie i czasem wspaniałe aromaty zdewastowały koszmarnie ochydne garbniki. Tylko sherry broniła stawki.
A jak już przy osobliwościach jesteśmy to nas zadziwiło ostatnio w Bziku Kulinarnym wino z amfory, zrobione przez Gravnera tak jakby był mistrzem konformistycznej winifikacji, wino czyste, schludne i estetyczne (pralinka) z dala od dziwactw i wynaturzeń. Natomiast zwykle technologicznie poprawne Santorini zbiło nas nieco z pantałyku.