marek (2014-10-26) Ocena: 7 Znakomity Cabernet. Miękki, giętki, aksamity, świetna koncentracja i równowaga. Wino nie jest ani za słodkie ani zbyt wytrawne, długi lekko słony posmak. Kolor prawie czarny. Owoce pochodzą z winnicy należącej do właścicieli winiarni położonej w samym centrum Napa czyli Rutherford Bench oraz z gron skupowanych od innych producentów z okręgu Rutherford. Nie wiem czy może być lepsze ale teraz po prawie 10 latach wino dostarcza czystą przyjemność, wiec po co dalej czekać?. Wino kupiłem w lutym tego roku na 50% przecenie w Almie ( więc sstarze nie masz co dzisiaj iść do Almy). Każdemu życzę takich okazji cenowych ;-) Ocena 92 pkt
Tutaj ciekawy opis win pochodzących z Rutherford Bench versus wina z okręgu Stag's Leap: napa_rutherford_stags @Alma
marek (2014-10-26) Karafka. wino15212#51289
marek (2014-10-26) Etykieta. wino15212#51290
star (2014-10-26) Zajrzałem do książki Wina Świata i tam z regionu północnego wybrzeża Kalifornii polecają cabsy: Araujo oraz Spottswoode, o których nigdy nie słyszałem;-) O Rutherford tak piszą: To historyczny rdzeń doliny Napa, gdzie w XIX wieku powstały słynne winnice Beaulieu i Inglenook. W tej strefie AVA znajdują się jedne z najwyżej cenionych winnic Ameryki, tu też ulokowało się kilka spośród czołowych kalifornijskich winiarni. Wina stąd są bardzo poszukiwane i wyjątkowo drogie. Nadzwyczajnie udaje się tutaj cabernet sauvignon, dając przepyszne, głębokie i długowieczne wina. Niektóre cabernety z Rutherford z lat 40. i 50. XX wieku to wciąż wina bardzo przyjemne. Uważa się, że tajemnica wyjątkowości tych win leży w żwirowo-gliniastych glebach oraz dobrze przepuszczalnym podłożu tarasów u podnóża pasma Mayacamas, położonego bezpośrednio na zachód od miejscowości Rutherford. Winnice usytuowane bliżej rzeki Napa, w środkowej części doliny mają żyźniejszą glebę i dają zbyt duże zbiory. Na glebach się nie znam, ale Mayacamas to także nazwa jednego z producentów wina www.mayacamas.com. Co więcej wino od tego producenta pojawiło się na Paryskim Sądzie. Nie wiem jak wypadło 30 lat później? wino15212#51292
star (2014-10-26) Z Rutherford (pralinka) piłeś Marku kiedyś Caymusa, ale to już inna (ekstra)liga, a ja Cask od Coppoli (pralinka) z Rubicon Estate i to smaczne, ale tylko smaczne wino było. Może gdybym je próbował solo to by lepiej wypadło, a pośród tuzów cabsa wypadło po prostu jak dobre wino i tylko dobre wino. wino15212#51293
star (2014-10-26) Oze Clarke, cytat.
Within a space of 50 m (30 miles), climate conditions can range from similar to Bordeaux in a decidedly cool vintage to more like the Rhone in an absolute scorcher - at exactly the same hour on the clock. Only around Rutherford and Oakville , in the centre of the Valley, and at Stag's Leap on the eastern rim, do you feel that Cabernet is king. The soil isn't the same as in Bordeaux - even the famous Rutherford Bench has fairly heavy although well-drained soil, and the clay loam down towards the river sticks like thick black porridge to your shoes. Bordeaux's best Cabernet is planted on light gravel soils, although the clay soils of Pomerol, where Merlot is the chief grape, can wreck a decent pair of sneakers pretty sharpish. Even so, until recently virtually all the most famous California Cabernets came from these square miles. They rarely tasted like Bordeaux, however, usually developing mature flavours more based on deep, ripe, plummish fruit, sometimes flecked with eucalyptus, sometimes coated in the locally revered 'Rutherford Dust'. Any wines tasting like Bordeaux tended to come from the few mountain vineyards hugging the slopes above the valley floor.
wino15212#51294
wein-r (2014-10-27) Ocena: 8 Kilkanaście lat temu piłem przynajmniej dwa roczniki właśnie tego wina. To był czas, kiedy wdrapywałem sie na coraz to wyższe półki więc zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Nie pamiętam już jak wielkie, na pewno plasowały się blisko ósemki.
W tym czasie piłem też przynajmniej jedno chardonnay ale się zawiodłem. Zbyt wysoka kwasowość jak na moje podniebienie. Wtedy. He, he.
Mam gdzieś puste flaszki. Poszukam i wkleję. Jak znajdę. ;-) wino15212#51295
star (2014-10-27) Dodam trafne w kontekście powiedzonko:
Ashes to ashes, dust to dust
co Wein-r kiedyś wino3229#7657 spuentował:
Z prochu powstałeś to się otrzep!
Fotka wina, które pasuje jak ulał, gratis: (pralinka)
Archiwalna notka i fotka Wein-ra mile widziana:-) wino15212#51296