La Boheme Marc Pesnot 2013 Nantes VdT Francja Melon de Bourgogne Cena: 55 Alk: 12,00% Kolor: b Nr 15434 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Marc Pesnot: Miss Terre 2013 Nantes Melon d..
La Boheme 2011 Nantes Melon de..
| star (2015-04-08) Ocena: 7 Zachwyt niemy, choć nic nie zapowiadało pełni szczęścia. Solera zamknięta, Ale Wino bez sprzedaży z zastawem, trza pić na miejscu, zresztą przed dwunastą też nie otwierają. Ostatnia nadzieja to Givenchy, piwnica zamknięta, ale dojrzałem plecaczek i to nie swój, choć też miałem, gdzie na podłodze. Zapukałem więc grzecznie i voila sam właściciel otworzył, choć niby od 13, więc sporo przed czasem. W samo południe jak w westernie, zamiast koltów flaszki, strzelanie z korków. Poczęstował na początek winem białym, etykieta przykuła uwagę, niby otwarte od dni kilku, ciepławo w tej piwnicy, choć Filip coś o 12 stopniach gadał. Mogła być piękna katastrofa, a tu zachwyt niemy - pachnie pięknie, owocowo - może brzoskwinia, w smaku nietrywialne, smakowite, miękkie, kocie [wspomnienia: Exto Gredic 2007 Movia - Montrachet 2006 DRC], ale z nerwem i głębią, sporo się dzieje w ustach. Jak dla mnie bomba. A właściciela kupuję w całości, jak Manuela Maiorala, dla mnie Philippe de Givenchy to jest gość! PS. Nie tylko dlatego, że sprzedał mi to wino za 1,50zł;-) PS. Kliknijcie w notkę o roczniku 2011 - Rurale pięknie napisał. Tak jak zasługuje etykieta, choc Filip twierdzi, że ważne to co wewnątrz... i chyba go rozumiem! @Givenchy star (2015-04-08) Ocena: 6 Melon de B... wytrawne, ale nie kwaśne i wszystko jasne! Słodyczy wrażenie, ale resztkowe(j). wino15434#52479 star (2015-04-08) Nie wiem co łączy te wina, ale o Exto Gredic można wyczytać (pralinka) tyle:Late grape harvesting, hand-picked with a short period between the picking and fermentation – 2 hours maximum. Beginning of fermentation in large fermentation tanks with natural yeast picked out from the same grapes harvested during pre-harvesting (5 %). Quiet fermentation is completed in wooden barriques (3000 l) where wine matures on its own lees without decanting. Until it is bottled no sulphur or any other conservation additive is used. Thus the wine has gone through all natural processes and becomes sound and stable naturally, ready to last one lifetime of ours. wino15434#52480 star (2015-04-08) Co do 2006 Montrachet DRC (pralinka) (foto: Manolo Bronson) to wspomnę opinię Roberta Parkera Juniora: 96 points Robert Parker's Wine Advocate Aubert de Villaine and his team harvested their 2006 Montrachet on September 26, and it was bottled (as a single assemblage) at the end of 2007. High-toned peach, lemon oil, musk, and floral aromas mark the penetrating, ethereal nose. Smoky, peach kernel pungency weaves its way through nutty, peachy richness on the palate. Less obviously dense, rich and sappy than the extraordinary 2005, this 2006 for all of its sheer viscosity and ripeness, displays a dynamic, almost shimmering sense of fruit and mineral interplay. Intriguingly, in my initial -- November, 2007 tasting -- this effect was more pronounced from a barrel that had been rolled to disburse the lees than in one that had undergone conventional batonnage. The youthful 2006 reflects its new wood environment in a way that the 2005 -- at similar stages in its evolution -- did not. There is no lack here of the mystery that should be expected from one of the world’s most fabled and expensive wines, not just in the paradox of viscosity, richness and power combined with elegance, lift, and refinement; but also in nuances that left me groping the lexicon for animal or mineral descriptors. (12/2008) wino15434#52481 star (2015-04-08) Wszystkie to oczywiście biodynamo, ale, ale nie jestem pewien czy o to akurat chodzi, raczej późny zbiór, odpowiednia winifikacja, a do tego to są bardzo smaczne i pachnące wina! Jako rzekł Rurale, o roczniku 2011 la Boheme oraz o 2007 Exto Gredic:Abstrahując jednak, chciałbym tylko dodać, że to wino od Pesnot jest bardzo smaczne. Energia, materia, żywioł, bez kłopotliwych często dla biowin zapachów, anarchii struktury, braku sensu. Fajnie, że jest tak po prostu we wnęce naszego rodzimego kawisty. Dobra nowość.
Etykietę autor wina opatrzył informacją „vin naturel sans intervention vulgarie”. Kumam:) To zdaje się wino bio. Tak szczerze między nami to ja mam jednak dość ambiwalentny stosunek do tych biohistorii. Jest w tym inność, oryginalność, kolor. Sporo emocji. Wesoło jest czasem. Można zaspakajać w ten sposób różne żądze (przede wszystkim poznawcze:) Jednak kiedy przyjdzie co do czego, czyli do domu wpadnie gość albo sąsiadka z góry, to jednak miałbym problem żeby wyciągać jakieś zakręcone wino i wmawiać wszystkim wokół, że jest wielkie, basta, nie ma żadnej dyskusji. Ta butelka z Movii jest jednak zupełnie inna. Oryginalność owszem tak, ale siłą tego wina jest przede wszystkim fantastyczna integracja z beczką, przy zachowaniu równie fantastycznie świeżego owocu. To wszystko przy jeszcze bardziej fantastycznie, złożonym bukiecie. Jest w nim ład i skład. Inność nie musi polegać zatem na wyciągniętym swetrze biodynamika i wytartych dżinsach, ale może być ubrana przynajmniej w sztruksową marynarkę i bawełniane spodnie. Dyskretnie, ale elegancko:) Bardzo dobre wino. Polecam. wino15434#52482 star (2015-04-09) Zakupione zostały... wino15434#52500 star (2017-05-29) Ocena: 6 Ciągle pyszne. wino15434#529181 star (2017-05-29) Nie wiem czemu mi się skojarzyło https://opinie.wp.pl/piotr-fronczewski-z-teatru-moge-isc-do-domu-a-z-polski-nie-mam-gdzie-wyjsc-6126846292788865a z Fronczewskim;-) Może przez nazwę? wino15434#529182 |