sstar (2015-08-21) Ocena: 7 Peyotl trochę rocznik 2006 zrugał, my sięgnęliśmy po kolejny, 2007. Degustacyjnie, choć wino aż się prosi o steka niekoniecznie a la fiorentina. Choć z próbowanych w siedzibie CW roczników http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/844 może i najbardziej lekkie i przystępne, dojrzałe na dziś. Wino wzbudziło kontrowersje, wg Tomasza Koleckiego-Majewicza świeższe od rocznika 2008, ale jak się okazało później tylko on był takiego zdania. Spodziewałby się, że wychodzi z lasu, a ono na polance, wykrzyknął. Kto zrozumie sommeliera, gdy jego myśli nie są naszymi myślami. Wino o dużym współczynniku pijalności, owocowość w tle, znaczy mineralne niby jest, chyba, że wodniste, garbnik ułożony, z lekką goryczką, lepiej chyba nie będzie, pić nie czekać. A pić się da! Pachnie tytoniem, elegancko, widać, że francuską beczkę kiedyś widziało. Ocena 6-7. PS. Cena z posiadłości pewno niższa niż 200 zł, a w Centrum Wina nowe roczniki pewno droższe będą, zgaduję. Poprzedni importer Enoteka Polska powstaje jak feniks z popiołów, w Bombonierce ponoć, zobaczymy... @Sarwine
star (2015-08-21) Ocena: 6 Parker pieje jak pelikan, Suckling nieco mniej zachwycony, ale nie żeby it sukcs! Wszyscy dawno temu je próbowali, jak widac po notkach, każą od '15 otwierać!
96 points Robert Parker's Wine Advocate
The 2007 Cepparello comes across as rich, round and totally seductive in this tasting. Stylistically, it shares many attributes with the 1990 and 1997, although in my view it is more elegant than those wines. There is an immediacy about the 2007 that is highly appealing, and which will make the wine accessible relatively early. Layers of fruit build beautifully to an exciting crescendo of aromas and flavors. This is an undeniably sexy Cepparello. Anticipated maturity: 2015-2027 ... The flagship Cepparello is 100% Sangiovese aged in French oak barrels. This nearly complete vertical charts the history of one of Tuscany’s most compelling wines. The first Cepparellos were vinified in cement. The cellar was heated to induce malolactic fermentation and the wines were subsequently aged roughly equal parts Slavonian oak casks and smaller French oak barriques, with a dollop of chestnut barrels thrown into the mix. It was a time of enormous sacrifice, given that green harvesting was viewed as throwing money out of the window, and every purchase of new French oak barrels was accompanied by a stern reprimand from De Marchi’s father to pay attention to costs. But De Marchi persevered. The fruits of his hard labor and pricing are amply captured in these magnificent wines. (AG) (6/2012)
93 points Stephen Tanzer's International Wine Cellar
Deep red. Aromatic nose of ripe red cherry, menthol and underbrush, with an intriguing note of peach. Sweet, supple and dense, with ripe flavors of dark plum, almond, underbrush and tomato paste. Finishes long and smooth, with a strong coffee nuance. This reminded me a little of Syrah! (8/2010)
91 points Wine Spectator
Silky and caressing, with pretty berry and floral aromas and flavors. Medium-bodied, with fine tannins. There's a beautiful density and finesse to this. (10/2010) @Centrum Wina
wino15623#527187
wein-r (2015-08-22) Ocena: 7 2008 najlepszy z polewanych. wino15623#527190
marek (2015-08-22) @sstar
nie Parker tylko Antonio Galloni, jest bardzo mało włoskich win na temat których Parker "pieje jak pelikan" a od iluś tam lat w ogóle nie ocenia win włoskich wino15623#527191
star (2015-09-03) Galloni jak już wspomnieliśmy lubi na 96PP, choć WS jednak bardziej ceni 2008 rocznik, it sucks? wino15623#527310