Ramnista Kir-Yianni 2000 Naoussa OPAP Grecja Xynomavro Cena: 40 Alk: 13,50% Kolor: cz Nr 1840 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Kir-Yianni: Assyrtiko High Altitude Wine 2..
Kali Riza 2017 Amyndeon Xinoma..
Ramnista Single Vineyard 2015 ..
Samopetra 2013 Amyndeon Sauvig..
Petra 2013 Macedonia Roditis 8..
Kali Riza Vieilles Vignes 2013..
Ramnista Single Vineyard 2012 ..
Ramnista 2010 Naoussa Xinomavr..
Dyo Elies 2010 Imathia Syrah 6..
Akakies 2010 Amyndeon Xinomavr..
Kali Riza 2010 Amyndeon Xinoma..
Diaporos 2009 Imathia Xinomavr..
Ramnista 2009 Naoussa Xinomavr..
Ramnista 2007 Naoussa Xynomavr..
Ramnista 2006 Naoussa Xynomavr..
Ramnista 2004 Naoussa Xynomavro
Yianakohori 2004 Imathia Merlot..
Dyo Elies 2004 Naoussa Merlot, ..
Yianakohori 2003 Imathia Merlot.. Ramnista 2003 Naoussa Xynomavro
2003 Imathia Syrah
Paranga 2002 Makedonia Aghiorgh.. Ramnista 2001 Naoussa Xynomavro
Ramnista 2001 Naoussa Xynomavro
Ramnista 2001 Naoussa Xynomavro
2000 Naoussa Xynomavro
Ramnista 1998 Naoussa Xynomavro
Ramnista 1997 Naoussa Xynomavro Ramnista 1995 Naoussa Xynomavro
| sstar&let (2005-10-07) Ocena: 6 (7), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, old vines, long aging, bardzo ściągające, suche, siekiera, wanilia, cynamon, długie, w posmaku na 6, podobne do poprzedniego poniekąd, oliwki, skóra, szorstkie, amerykańska beczka zgaduję, mało soczyste, deska, anyżek, maślane, pierwszy nos likier z czarnej porzeczki, wiśni, dżem truskawkowy, biała herbata, śliwka - beczkowe, pieprz biały, biała czekolada, tofi - bardzo ładne, pinie - drzewny zapach - przyjemniejszy, syrop piniowy, maślane beczkowe, mało owocu w ustach, jeszcze: poziomki, trauskawki, tofi, czyli herbata z truskawkami suszonymi, cena 10E sstar&let (2009-11-25) Myślę, że wypiliśmy tę flaszkę. Pachniało nawet ciekawie, ale smak pozostawiał do życzenia. O równowadze SuperRaminsty (czyli Grape from the Block) mogła tylko pomarzyć. Surowe i twarde. Tak Ramnistę opisują na stronie producenta: The vineyards used for Ramnista have an overall southeast exposure at an altitude of 280-330 m. The estate is divided into a mosaic of 33 vineyard blocks of different microclimate with varying exposure, orientation, slope, soil type, rootstock, vine density and age. Almost all exposures and soil types are encountered within the estate demanding tailor-made viticultural practices for each vineyard block. Rainfall is abundant during the winter months, but summers are so dry that regulated drip irrigation is applied to prevent water stress. Vine density ranges from 3.500 to 4.000 per hectare and the average crop yield is maintained below 2.5 kg per vine. About 5% of the estate is planted with various rare indigenous and international varieties for experimental purposes. For "Ramnista" we use grapes mostly from the vineyard blocks in the lower pH range and with lighter soil types to maximize the aromatic intensity and complexity. Moreover most of these blocks are closest to the nearby forest, where the more humid microclimate leads to a more tempered ripening pace. A tak piszą o nowszym roczniku 2004: Ripe, rich, complex and intense. This vintage has found its balance at elevated acidity and alcohol levels with robust tannins that create a long finish. Its concentrated bouquet of red fruit and pralines when young, evolves into hints of sun-dried tomato, black olive, truffle and sandalwood. A perfect match to lamb and game, the 2004 Ramnista can age gracefully up to 15 years. wino1840#12678 zabka (2009-11-25) Rozumiem, że long-aging odnosi się do konsumentów:) wino1840#12685 sstar&let (2009-11-25) Coś w tym jest;) Bo jaki dorosły i dojrzały facet bawi się etykietami?:) wino1840#12692 star (2011-03-08) Przegląd roczników na EllOinos.com. wino1840#26676 |