Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Boutari 2003
Santorini OPAP
Grecja
Assyrtiko
Cena: 36
Alk: 12,50%
Kolor: b
Nr 2134
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Boutari:
2010 Santorini Assyrtiko

2007 Crete Kotsifali 60%, Mand..

2007 Santorini Assyrtiko

2007 Mantinia Moschofilero

Nemea 2006 Nemea Aghiorghitiko

2003 Nemea Aghiorghitiko

sstar&let (2006-06-01) Ocena: 4
Kupione przez Sstarlet w Galerii Alkoholi na Piotrkowskiej koło kina Charlie. Appellation of Origin of High Quality, widnieje dumnie na etykiecie. Nieco przejrzałe, mango, pietruszka, seler, jajka zgniłe, metaliczne, rumianek, serwatka. Ciągle mineralne jak Staropolanka, w nosie też minerały. Może owoce egzotyczne, jak mango i papaja. Krzemień krzesany. Data i nota circa about. @PWW/FWS/Galerie Alkoholi, Piortkowska, Łódź

sstar&let (2009-11-25)
Etykieta w kolorze morza na zdjęciu. Jest tam też u nich fala;) Wino w roczniku 2008 pokonało takie tuzy jak Hatzidakis czy Sigalas, dostało od Dekantera pięć gwiazdek. Słabsze było też wysoko ocenione wino Gaia czy też jeszcze lepiej Nichteri od SantoWines. Wein er mówił, że też próbował w knajpie u Kręglickich jakiś rocznik ale bez entuzjazmu;) A tu można kupić za 47PLN, online nowszy rocznik, ale jaki?
wino2134#12683

ggreg (2009-11-25)
Tenże Boutari z 2003 ciągle dumnie stoi na półce lubelskiej Almy. W Orientalnych Winnicach jest rocznik 2007, nabyłem i w nieodległej przyszłości zapewne wypiję do jakiś stworzeń morskich. Piłem natomiast Xinomavro Grande Reserve Naoussa Boutari z 2003, pamiętam że mi smakowało. Nie tak, co prawda jak to, ale złe nie było. Potem dopiszę.
wino2134#12688

sstar&let (2009-11-25)
Nie wiem na ile dobrze dojrzewają Santorini. Ale jak Hatzidakis pisze na swoim winie, że do trzech lat, to ci goście od Boutariego chyba nieco przecholowali. Albo co bardziej prawdopodobne nasi sklepikarze, czy importerzy:) A to Grande Reserve Xynomavro od Boutariego też próbowałem (nie wiem, czy wpisałem do bazy) i też mi się podobało. Choć to raczej cienkusz, ale przyjemny, z charakterem i dobrą pijalnością. A wracając do dojrzewania to w piątek będę wiedział, bo odpalimy Sigalasa z 1998 roku. Szanse jednak takie jak proweniencja, marne! Ale za ekscytację warto było zapłacić:) PS. Nie używaj cudzysłowów Ggregu przy odnośnikach, tylko jest z nimi kłopot;)
wino2134#12691

sstar&let (2009-11-25)
Z tego wszystkiego zapomniałem zapodać co tak zauroczyło ludzi z Decantera w nowym 2008 roczniku tego wina (znaczy Santorini 2008 Boutari): Lemon (no myślę!) and mineral (wulkan przeca;) smokiness (dawno nie wybuchał:) on the nose and palate. This is richly flavoured and expansive (but not expensive! tylko 10/11 funciaków na Wyspach) wine. From 2009. Kiedy do nas dotrze ten rocznik? Aż boję się myśleć i tak daleko chyba nie umiem wybiegać w przyszłość;)
wino2134#12694

wein-r (2009-11-25)
W FW&S na Pięknej w Warszawie stoi 2007 za 50,2 zł. Czy mają już w magazynie 2008 dowiem się jutro. A oto 2003, ale z sieci.
wino2134#12696

sstar&let (2009-11-25)
2007 też pewno dobry:) Się okaże, a tymczasem zapodam fotkę "bio". Została mi układanka:)
wino2134#12697

sstar&let (2009-11-25)
Kontra. Może da się przeczytać.
wino2134#12698

sstar (2010-06-04)
Jak oprzeć się filokserze, na stronach Boutari. Gleba (skała) zowie się "apsa" (wulkaniczna zapewne), a mikroklimat jest jedyny tam w swoim rodzaju, tak przynajmniej zapewniają. Mocny wiatr i bryza, to pewne!
wino2134#18193

sstar (2010-07-16)
Eric Asimow w New York Times o Assyrtiko i nie tylko (poleca też loarskie Belliviere i burgenlandzkiego Morica, dobre!): Either way, here are a dozen obscure grapes that are the foundation of some wonderful wines and will reward intrepid explorers.
wino2134#19096

sstar (2010-08-07)
U Boutariego jedzą i piją, razem z Psilakisem, zresztą Majkelem, amerykańsko greckim kucharzem/szefem kuchni.
wino2134#19640

star (2010-11-24)
Do not ask me what Xynomavro tastes like, it tastes lika Xynomavro, pisze Boutari o swoim Grande Reserve.
wino2134#23002