sstar&let (2007-10-11) Ocena: 6 Wino dla marynarzy. Pachnie słoną morską wodą i aż słone w smaku. Data circa about. Konsumowane ze sstarlet. Kolejny udany zakup w 101win. @101win
mm (2008-04-30) Ocena: 7 Assyrtiko sigalasa, zdaje sie, ze 2005 pilem, niesamowicie dobry zestaw z
makaronem z oliwkami suszonymi, skorka cytrynowa, pomidorami suszonymi i
bazylia, kapitalne, potrawa slona i wino tez :-) wino2843#37
sstar&let (2008-05-14) Po wizycie w ulubionym wrocławskim sklepie Wina&Specjały na Krupniczej okazuje się , że w podobnej cenie importuje je Exima wino2843#77
sstar&let (2008-09-08) Co ciekawe podobno wrażenie słoności odnieśli mm z małżonką, którzy próbowali je niezależnie od nas. wino2843#674
rurale (2008-10-13) Całkiem niedawno zamknęli jedyny sklep firmowy Eximy, która sprowadza wina od Sigalasa, zarówno w wersji białej i czerwonej. Chodzi mi o Zakątek Konesera w Sulejówku (okropna nazwa). Gdzie zatem kupować? Czy zostaje tylko 101win albo współpracujące z nim mokotowskie bistro ŻuŻu (w wersji Marka Bieńczyka JouJou)? wino2843#966
sstar&let (2008-10-14) To wino też mogło by być podpowiedzią przed spotkaniem poświęconym winom wulkanicznym...ale nie jest:-) wino2843#988
mkonwicki (2009-01-10) Ocena: 4 Wszystkim to wino smakuje, a mojemu ojcu zupelnie nie podeszlo... niestety ja mu je zalecilem jako cos co warto kupic polegajac na opiniach znalezioych w internecie (sam go nie probowalem). Za tate daje wiec 4. wino2843#2311
sstar&let (2009-01-10) Nie znam gustu Twego ojca ale trzeba pamiętać, że to wino jest dość specyficzne. Komu by smakowało kwaśno-słone wino z mineralnym piętnem. Owoców można szukać ze świeczką, słodyczy beczki też:-) Choć powstaje także wersja beczkowa niektórych Santorini zowie sie wtedy bodajże Varelli. Ja wolę jednak Assyrtiko bez beczki i miłością do tej odmiany zapałałem już dawno temu gdy zaserwowałem Gaię właśnie w Bziku. Podzielam pasję Wojtka Bońkowskiego do Assyrtiko i Xynomavro, zresztą nie jesteśmy odosobnieni. Nawiasem mówiać, uchylę Ci rąbka tajemnicy, wyznając że na spotkanie z winami przedfilokserycznymi też mam przygotowane wino związane z tą odmianą, ale nie mów nikomu bo to tajemnica;-) wino2843#2316
mkonwicki (2009-01-10) Smakuja mu glownie Chablis i niektore Rieslingi, za to rzeczy typu slonawa, mocno wytrawna sherry juz zupelnie nie, wiec nic dziwnego, ze to mu nie podeszlo. Ze mna jest inaczej i lubie takie klimaty, wiec moze kiedys sprobuje tego Sigalas. wino2843#2317
sstar&let (2009-01-10) Dobry gust:-) Mój szef też bardzo lubi Chablis, ew. Bourgogne Aligote. Ja zaś Rieslinga i różne musujące. wino2843#2318
mkonwicki (2009-01-11) Co do Chablis, mojego taty itd: Dzis u mnie byl (i wino pil, rozowego Criosa) i mowil, ze otworzyli dzis Chablis: Chablis Premier Cru Fourchaume z Winerii. Podobo bardzo dobre, dobra kwasowosc, zrownowazone, nuty cytrusowe, ale poniewaz to z 2 reki, to nie dodaje wina.
wino2843#2342
sstar&let (2009-01-12) Myślisz, że jak ja dodam z trzeciej ręki to będzie ok?;-) wino2843#2359
mkonwicki (2009-01-12) Ty tu mozesz wszystko... wino2843#2379
sstar&let (2009-10-07) Ciekawa pionowa degustacja win Sigalasa... prawie, że aż do korzenia czyli założenia winnicy;) Sporo można się też dowiedzieć od samej posiadłości i winach z Santorynu. wino2843#10303