Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Rutherford Pine Ridge 2005
Napa Valley AVA
USA
Cabernet Sauvignon
Merlot
Alk: 13,90%
Kolor: cz
Nr 3229
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Pine Ridge:

sstar&let (2009-06-30) Ocena: 6
Ashes to ashes, dust to dust. Rutherford dust!

wein-r (2009-06-30) Ocena: 6
Po pierwsze: alkohol 13,9%. Po drugie: "Z prochu powstałeś, to się otrzep!". Po trzecie: Za Parkeroskim: "The 2005 Cabernet Sauvignon Rutherford displays more smoke, black currant liqueur, and spice in its intesely deep and profound bouquet... te broad, savory, silky - textured, full - bodied Cabernet can be drunk over the next 15+ years. Kudos to Pine Ridge...!" (The Wine Advocate, December 2008 - 92 points). Po czwarte: nie mam notatek, tempo!!!, ale pełne i szczodre, na szczęście unikające "nowo światowych" pułapek dżemowatości, zbytku koncentracji i ogólnej nawalanki. Wrażenie ogólne sprzyjajace ;-) sześciu. To max, bo nie znam się zupelnie na... W Europie Osiadły wein-r. P.S. Flaszka zacna, brakuje cosik z rysu miejsca (pewnie!!! nie znam tych okoliczności przyrody, no w reszcie przydał się ten slogan w praktyce ;-). p
wino3229#7657

wein-r (2009-06-30)
A to "p" na końcu to "p"rzypadek.
wino3229#7658

sstar&let (2009-06-30) Ocena: 7
Otrzepawszy się z Parkero(w?)skiego pyłu, jak zalecał Weiner, dodam tylko, że wszystkiego to wino miało dużo: ciała, ekstraktu, długości posmaku, no może z poziomem kwasowości i obiftością aromatyczną szału nie było. Sstarlet odnotowała jedynie: mało pachnie, więc chyba wcale nie pachniało;) Mimo tego usta ułożone, choć "grzeje w przełyku" znaczy alkohol widać i czuć. Do tego malo (fermentacja kwasu jabłkowego w mlekowy) czuć było wyraźnie... szczególnie jak się o tym przeczytało;) Wina nie oceniłem, nie wiem... może siódkemka nawet?
wino3229#7662

mkonwicki (2009-06-30) Ocena: 7
A ja zanotowalem tak: na poczatku troche aceton, skoncentrowane, chemiczne, potem zrobilo sie aksamitne i wysztla czarna porzeczka. Dobre, ciekawe, zapisalem, ze 6, ale widze, ze energicznie zamazalem i dalem nawet 7.
wino3229#7669