Vieux Cave de M. Vila 1959 Rivesaltes AOC Francja Grenache Cena: 300 Alk: 16,00% Kolor: s Nr 3769 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Cave de M. Vila:
sstar&let (2009-03-05) Ocena: 5 Chyba nie jestem pasjonatem starych Rivesaltów. Raz można spróbować i nawet się zachwycić - no bo to w końcu takie stare wino - i wystarczy. Zmęczone ono, zmęczony i ja... @101win
star (2012-04-11) Stare wino i może... się uda je otworzyć. Wojtek Bońkowski tak się do tego zabiera. Łukaszowi Szumskiego nie bardzo to się podoba: Na początku filmu pada pytanie. "Jak postępować z tak starym winem ?"
A parę sekund później, kręcisz tą biedna butelką na stole w lewo i w prawo oraz pod każdym kontem w górę i w dół. Tak się chyba nie traktuje trzydziestoletniej butelki tuż przed dekantacją ? It's a kind of magic?
star (2012-04-11) Arbois 1983 z odmiany Poulsard od Rolet Duf (Deif?) Vignerons z Montigny. Do pieczonego jagnięcia. Wino kupione, gdzie tam, zdobyte na aukcji. Specjalne narzędzie. Specjalna muzyka. Czuć podniosłość chwili. wino3769#39969
star (2012-04-11) Świeca do lamusa? No chyba. A co do magicznych sztuczek to mistrzem jest GP. Dwa patyczki do szaszłyków i poszło... jakie wino? Nie ważne. Któreś z tych. Może ktoś pamięta? Ważne, że korek próchno, sam sprawdzałem. Traktowanie szyjki palnikiem i tulipan czemu nie?
A co do utraty ciemnej rubinowej barwy o której mówi Wojtek Bońkowski w przypadku tego Poulsarda to trzeba wiedzieć, że The skins of Poulsard are very thin with low amounts of color -phenols and produces very pale colored red wines, even with extended maceration and can be used to produce white wines. Łatwo więc utracić coś czego się wcześniej nigdy nie mialo, czy może trudno? Kładę to na karb tego, że Wojtek rzadko kupuje na aukcjach francuskie czerwone wina;-) A Poulsard jaki jest każdy widzi, nawet Wiki.