sstar&let (2009-05-04) Ocena: 5 Nosiola daje zwykle proste, kwasowe wina. Tym razem pokaza³a zupe³nie inn± twarz. Podsuszane winogrona, dojrzewanie w beczce z drzewa akacjowego. Ciekawe... dla ciekawskich. Zachwyca siê nim Wojtek Boñkowski. Pachnie ³adnie i intryguj±co: orzechy laskowe, suszone morele i rodzynki. Przyjemne, do¶æ gêste beczkowe wino... mog³o by udawaæ beczkowe Chardonnay. Zero kwasu, choæ wg niektórych dobra mineralno¶æ. Niby gêste ale mia³kie, bez charakteru i nerwu. Niektórzy z degustuj±cych narzekali na brak równowagi i jestem gotów siê przychyliæ do tej opinii - na dzieñ dzisiejszy opowiedzia³o siê po stronie beczki! Jak¿e inne by³o Pinot Bianco od Schiopetto... @Salute/Wina&Specja³y
sstar&let (2009-05-04) Nie wiem gdzie dok³adnie jest uprawiana ta Nosiola wiem jednak sk±d i dok±d wieje wiatr Ora - wieje on popo³udniem z po³udnia wzd³u¿ jeziora. Ka¿dy surfer nad Gard± Ci to powie. Do po³udnia z kolei wieje bardziej porywisty Peler z pó³nocy dla odmiany. Wtedy warto surfowaæ w okolicach Malcesine, sk±d kolejk± mo¿na wjechaæ na Monte Baldo i z drugiej strony grani podziwiaæ z lotu ptaka Vallagarinê m.in. z San Leonardo! wino3872#5886
rurale (2009-05-05) Poniewa¿ przy wyborze oliwy, podobnie jak wina, kierujê siê wy³±cznie wygl±dem etykiety, trafi³em na tak± pocztówkow± butelkê. Pozdrowienia znad Gardy:) wino3872#5941
sstar&let (2009-05-05) Ta oliwa a¿ siê prosi o to aby poczuæ siê wreszcie oliw±, a nie jakim¶ komentarzem;-) Za³o¿ysz jej niezale¿n± notkê... czy sam mam to zrobiæ;-) wino3872#5942
rurale (2009-05-05) Nie bardzo mam o czym pisaæ. Smaczna, z supermarketu, nie wiem z jakich oliwek, zapomnia³em ile kosztowa³a, ale pewnie niewiele, raczej dla zwulgaryzowanych mas, ni¿ wyrafinowanych elit. No i ta etykieta. Wystarczy za wszystko inne. wino3872#5953
fechtmeister (2009-05-05) Od Pravis pi³em swego czasu fajn± ró¿ow± schiavê i tzw. millerkê :-) Oba wina bardzo tanie i smaczne. Nie wiem czy Salute jeszcze sprowadza te butelki. wino3872#5955
sstar&let (2009-05-05) Schiavy mog± byæ fajne - najlepsz± jak± pi³em to ta choæ jak widaæ dopalana by³a Pinotem i Lagreinem. Wtedy jak pi³em przekonany by³em, ¿e to czysta Schiava i nieco siê dziwi³em. W ogóle to bardzo dobry producent! Teraz siê po³±czy³ z Bozen czyli Bolzano! wino3872#5957
sstar&let (2009-05-05) O winach z Trydentu pisz± na stronach Magazynu Wino. wino3872#5958