sstar&let (2009-10-04) Ocena: 5 Świetnie pachnący Czilijczyk: luksusem (czytaj drogą nową beczką: kawa, biała herbata i migdały) i przetworzonymi owocami: czarną porzeczką oraz aronią. W smaku dość proste czekoladowe, nieco zbyt suche i bez świeżej kwasowości aby otrzymało lepszą ocenę. Typowe wino na jeden kieliszek, a wszystko więcej to od złego pochodzi;) Decanter dał aż pięć gwiazdek! My też dajemy piątkę, ale to tylko trzy gwiazdki. Pytanie konkursowe: która z użytych odmian najmniej nadaje się do starzenia w nowym dębie i dlaczego? Pytanie drugie: którą z odmian macerowano (na zimno) najkrócej, a która w ogóle nie przechodziła tej maceracji i dlaczego? Pytanie trzecie o dojrzewaniu winorośli: którą z odmian zebrano najwcześniej, a którą najpóźniej? No i "remontaje" (nie wiem co to znaczy ale zapytam;): odmiana której najwięcej i najmniej się dostało w skali "volumen per dia"? Zachęcam do zgadywania z głowy, a nie przy pomocy strony producenta! Dla mnie była to bardzo ciekawa lekcja:) @Winoteka/Tulipan/Wina Świata/Piwnica Win i Alkoholi/Łódź
mikpaw (2009-10-04) Ocena: 6 Drugiego dnia wino wzbogacone kolorową atmosferą śpiewających fontann wrocławskiej pergoli zyskało :) Jak dla mnie trochę tej kwasowości jednak było. W smaku czuć rzeczywiście akcenty kawowe. Dobre zarówno przed schabowym, jak i po ;) Dodam, że bardzo piękna ciemna barwa - podobno to sprawka czwartego użytego szczepu (po rozwiązaniu konkursy mogę przepisać z etykiety procentowy rozkład, gdyż otrzymałem butelkę od gospodarza - serdeczne podziękowania!). Mocne 6 z plusem. wino4218#10175
brut (2009-10-04) Ocena: 6 Zdekantowany do szczętu kieliszek i mi się dostało:) Pachnie czarną porzeczką (po przykładnej dekantacji), a w posmaku można wyczuć zgliszcza: dym, spalenizna i wędzenie. Smakowało! wino4218#10180
sstar&let (2009-10-05) Powiem szczerze: ten konkurs i mi wydaje się za trudny, no ale wierzę w umiejętności użytkowników Sstarwines jak w swoje;) Tak więc do boju! wino4218#10215
sstar&let (2009-10-06) No nie wierzę, że nikt się nie skusi na ten konkurs;) Wiem, wiem... za trudny:( Natomiast wino tak oceniają i opisują w Decanterze:Ripe blackberry, spice and notes of pencil. Full-bodied. Good structure. Controlled tannins. Long. Drink from 2008. Full może to i ono jest, ale z tą strukturą to raczej słabo i długością wg nas też. Choć garbnik czekoladowy i prosty, bez głębi można zauważyć. wino4218#10258
sstar&let (2009-10-06) Wino próbował też MWi i tak je opisał:
Wino osiąga swoje właściwe parametry dopiero w godzinę po otwarciu. Ale polecam spróbowanie go zaraz po odkorkowaniu. Można przysiąc, że pije się Pinot Noir z charakterystycznym lekko wodnistym smakiem (choć kolor temu przeczy). Z tą wodnistością to się poniekąd zgodzę, bo nie jest to ekspansywne wino. No flesh;) W profilu aromatycznym wyabstrahował zaś: agrest i jeżynę. Ocenił jako bardzo dobre na osiemdziesiąt kilka punktów. wino4218#10297