El Sol D-RP, Manjavacas La Mancha DO Hiszpania Tempranillo Cena: 17 Alk: 12,00% Kolor: cz Nr 4410 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od D-RP, Manjavacas:
sstar&let (2009-11-22) Ocena: 5 Czyżby groźnego byka było łatwiej ujeździć niż upartego osła? W porównaniu z chilijskim braciszkiem, to wino jest świetne. Raczej bez kwasu ale z solidną dawką taniny. Pachnie trochę jak bożole nuwo, słodkim bananem czy gumą. Mogło być gorzej. Realną oceną była by czwórka, ale przecież pić się da! W odróżnieniu od chiliskiego El Sol. Daje piątkę na wyrost. Czwórka by mu może zaszkodziła. A jego liczba to: D-RP 807 009 oraz A2 07:18 L9166-0711. Potrafi ktoś to odkodować? Może rocznik z tego wyliczyć;) @El Sol
mwi (2009-11-24) Popatrz jak niemal w tym samym momencie jeden z moich użytkowników ocenił El Sol Espana: Obrzydliwy napój winopodobny. Niby ma smak owoców, ale to raczej smród sztucznych chemicznych aromatów. Coś jakby oranżadę o smaku wina doprawić alkoholem i to nie za mocno. Można wypić przy grillu, ale naprawdę nie polecam. A już na pewno strach marynować w tym wino - nie wiadomo co stanie się z mięsem tak marynowanym po wrzuceniu na grilla. Po kilku godzinach sztuczne zapachy jakby wywietrzały i stały się bardziej naturalne, ale wcale mnie nie przekonały.
Ciekaw jestem, czy to zależy od butelki? wino4410#12618
sstar&let (2009-11-24) Ocena: 4 No patrz no, rzeczywiście co za zbieg okoliczności:) W aromacie było może trochę nieczystości, takoż w posmaku. Coś pisałem o gumie. Natomiast w smaku były naprawdę mocne i wyraźne garbniki, nasze europejskie, a nie jakiś tam nowoświatowy kompocik;), do tego niezły owoc i świeżość, mimo (a może obok) wspomnianych zarzutów. W porównaniu z pitym równolegle El Sol Chile wprawiało w niemy zachwyt;) Tak więc jestem w stanie zejść z oceną do czwórki, ale ani kroku niżej, zresztą to taka czwórka z plusem. Wino jest łatwo dostępne więc liczę, że ktoś jeszcze skusi się i opisze. Partie win masowych mogą być oczywiście nierówne. A co do marynaty to nie ma co się bać, nawet korkowe się nadają podobno;) Szkoda, że użytkownik Twego portalu nie napisał nic o walorach smakowych, bo to właśnie one mnie pozytywnie zaskoczyły w przypadku tego wina, bo jak wiecie bożole wąchać to ja na ogół nie lubię;) Maceracji węglowej i jej sztucznych aromatów, czasami nieco smarowych, też nie bardzo tawię. Doczytałem, że Norris (Chuck?) wspomniał też pozytywne aromaty wiśnii i lukrecji, choć narzekał na za słabe garbniki. Tu się nie zgodzę, bo jak na takiej klasy wino to takiej wiśniowej (właśnie:) cierpkości miało trochę. A ta guma i lukrecja to czasem razem idą w parze, w Syrah;) wino4410#12619
mwi (2009-11-24) Nie mam z nim kontaktu. Założył sobie konto z jakiegoś tymczasowego maila którego zaraz skasował, więc ma konto a nie mogę się z nim skontaktować, żeby o coś poprosić czy zasugerować. Zresztą jak widzisz często oceny u mnie są znacznie uboższe niż u Ciebie, więc i tak sporo napisał. Ja nie piłem tego wina, więc nic o nim nie wiem. wino4410#12622
sstar&let (2009-11-24) Napisz notkę Norris wino Chuck z prośbą o kontakt, podaj swój mejl, na pewno przeczyta i się skontatuje, jeśli tyle pisze to nie ma rady, przeczyta. Ja tak kontaktuję się czasami z użytkownikami czy też czytenlnikami Sstarwines:) wino4410#12624