Cepa 21 Emilio Moro 2006 Ribera del Duero DO Hiszpania Tinto Fino Alk: 14,50% Kolor: cz Nr 4613 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Emilio Moro: Finca Resalso 2012 Ribera del ..
Finca Resalso 2010 Ribera del ..
Finca Resalso 2008 Ribera del D..
Hito C21 2008 Ribera del Duero ..
Finca Resalso Cosecha 2007 Ribe..
Malleolus de Sanchomartin 2007 ..
2006 Ribera del Duero Tinto Fi..
Malleolus 2006 Ribera del Duero..
Valderramiro 2006 Ribera del Du..
DD 2006 Douro Touriga Nacional,..
| sstar&let (2010-02-25) Ocena: 4 Wino z kluczem, w Polsce powinni je sprzedawać jako J23;) Dla tych, których nie bawią rebusy podpowiem, że cepa znaczy podobno winorośl, a 21 oznacza wiek, ale nie winorośli, a po prostu 21 wiek. Niby łączyć mamy stare z nowym, taka idea. Dla tych co lubią chilijską ew. australijską słodycz z pewnością będzie to ciekawa alternatywa. Nuty beczkowo/jodowe póki co dominują, podgrzane alkoholem. W smaku zaś słodkawe, cieliste, alkoholowe, cierpkawe, ale szybko, chyba za szybko się kończy, niestety pustawo i
z suchym garbnikiem. Mnie ta nowoczesnośc nie przekonała, może kolejny rocznik bardziej się uda, bo winnica dość nowa wszakże. Póki co ocena 4/5. Ostatnio podwyższałem (czemu nie ma połówek?;), teraz może obniżę ocenę. sstar&let (2010-02-25) Cepa 21 mają też w Hong Kongu. Zwróćcie uwagę jak tam sprytnie sklepy nazywają! Pewno Latour i Lafite były zajęte... został im się jeno Montrose;) wino4613#15322 deo (2010-02-25) wszyscy teraz robią wina z numerem 21. Podobno po Z21 będzie koniec świata. W Polsce trochę później, bo dopiero po Ż21. Sorry za jakość fotki, robiłem co mogłem. Wino produkuje Terrecontese z Emilia Romagna. @CiaoBella wino4613#15324sstar&let (2010-02-25) To ja pójdę dalej alfabetycznie... po Deowej fotce byłoby ciężko, więc się wrócę z powrotem do C21;) Kto da więcej? wino4613#15325 celeste (2010-02-26) Dla mnie Hito to genialna mieszanka buraków, wędzonki, żurawiny, krwi i sosnowych igieł. Jest dużo bardziej złożone, niż cepa21. Gęste.A "hito" oznacza po hiszpańsku "kamień milowy", więc to chyba dla rodziny Moro ważny krok w rozwoju firmy. wino4613#15350 |