Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Pibarnon 1998
Bandol AOC
Francja
Mourvedre
Cena: 100
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 4660
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Pibarnon:
Rose 2014 Bandol Mourvedre

Chateau 2010 Bandol Mourvedre

2009 Bandol Clairette, Bourbo..

2009 Bandol Mourvedre

2008 Bandol Mourvedre

2007 Bandol Mourvedre

2006 Bandol Clairette, Bourbou..

2006 Bandol Mourvedre

2005 Bandol Clairette 45%, Bou..
2004 Bandol Mourvedre, Grenach..

Restanques 2003 Bandol Mourvedr..
2002 Bandol Mourvedre 90%, Gre..

2001 Bandol Mourvedre

2000 Bandol Mourvedre

1999 Bandol Mourvedre

1997 Bandol Mourvedre

Vieux Marc 1991 Bandol Mourved..

sstar&let (2010-03-20) Ocena: 6
Piknik na rozgrzanej skale opodal piniowego zagajnika w nadmorskich, prowansalskich górach Callanques. Czysta przyjemność. Słodki nieco dżemowy owoc i balsamiczno-żywiczne klimaty. Mało (już?) tanin, a sporo alkoholu i ciała, choć pustawe nieco. Z czasem garbniki jednak się pojawiają więc nie wiem czego się wcześniej czepiałem. Może to efekt musującego Netimbera, który zmył wszystko z pokładu. Zły moment na otwarcie tej jakże zacnej flaszki. Daję szóstkę, choć mogłoby pewno o siedem zawalczyć, w innych okolicznościach przyrody.

mkonwicki (2010-03-20) Ocena: 5
Dla równowagi mi to wino zupełnie się nie podobało. Słodki aceton, goryczka, strasznie dużo tanin, długi finisz, owocowy, ale, za mocno jedzie acetonem czy czymś podobnym. Pewnie to jedno z tych win na które jestem za głupi. Słabe 5, bo jednak paskudne nie było.
wino4660#16087

sstar&let (2010-03-20)
Pewno Ty masz rację! Mi za dużo odbitego od wapiennych skał Callanques słońca musiało z pewnością zaszkodzić;) Wątpliwości miałem sporo przy tej flaszce, ale także coraz więcej miewam przy różnych winach z Bandol, o których dojrzewaniu słyszy się legendy...
wino4660#16090

sstar&let (2010-03-20)
Znalazłem notkę o winach z Bandol i Chateau Pibarnon, w której piszą tak: This wine was the last of the “old style” wines, and included about 40 percent of stems in the fermentation. Fine leather aromas, with licorice. Palate was elegant and refined, but also quite corpulent! Later this wine developed tobacco, cinnamon and clove aromas and flavors. Nawrzucali tych całych kiści (co widać na fotce powyżej, dopiero teraz zrozumiałem jej sens;) i potem nie ma co się dziwić, że gorzkie;) A swoją drogą to chciałbym skompletować brakujące roczniki:) A ta flaszka pochodzi z prywatnych zasobów Maćka Bombola, który przyłączył się do urodzinowej imprezy i przyniósł flaszkę poniekąd od konkurencji (nowe roczniki ma w ofercie Vinares), szacun!
wino4660#16091

sstar&let (2010-03-20)
Fotka Pibarnona aut. M. Bombola. Propozycja zamieszkania w Bandol, gdzie nuda... w bule pewno cały czas grają i pastis popijają nieśpiesznie;)
wino4660#16098

mkonwicki (2010-03-20)
Zaiste! Szacun dla Maćka i to nie tylko za to wino! Co do wina, to chyba jednak za dużo tych badyli wrzucili do kotła. Wyszło wino badylowe jak dla mnie. Racje mam ja, masz i Ty! Z winem jest jak z fizyką kwantową. Tu każdy może mówić coś innego i wszyscy mają rację. Elektron też jest trochę tu, trochę tam...
wino4660#16105

sstar&let (2010-03-20)
Ale z różnym prawdopodobieństwem;)
wino4660#16110

mkonwicki (2010-03-20)
Z różnym, ale może też tunelować!
wino4660#16112

sstar&let (2010-03-23)
To chyba po 90 i 95, a przed 01 i 04 był dobry rocznik dla Bandol. W porównaniu piątki i czwórki w RVF zwycięsko wychodzi czwórka, przypominająca jedynkę, ale chłodniejsza i bardziej zdystansowana. Najlepsi to Tempier, Begude i Pibarnon.
wino4660#16167

mdcc (2011-10-09) Ocena: 6
Zupełnie inne niż 1997. Mocno owocowe, sosnowo-miętowe, i ogólnie cała feria zapachów... Usta ułożone, z dobrymi taninami i świetnie wtopioną kwasowością. Trochę brakuje tego środkowego wypełnienia. Może już było... w porywach dochodzi do siedmiu - szczególnie pod koniec butelki. Ale ocena pewnie bez znaczenia bo moim zdaniem to trzeba je wypijać już i natychmiast (jeśli jeszcze ktoś coś ma) @tam


wino4660#34610