Club des Sommeliers Joseph Duvernay 1998 Saint Emilion AOC Francja Merlot Cena: 30 Alk: 12,00% Kolor: cz Nr 61 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
sstar&let (2002-04-01) Ocena: 7 zapach ładny, ale nietwały, łagodne, butelkowane nad Rodanem
star (2012-09-04) Z blogu Magazynu Wino od Tomka Prange dowiadujemy się, że w sumie chodziło o większy luz połączony z aptekarskimi umiejętnościami (patrz fotka TPB;-) Info o odmianach do zgaduj-zgaduli: Finaliści są już tak perfekcyjni w konkurencjach technicznych i naprawdę dobrze radzą sobie z degustacją (precyzyjnie opisali oba wina, choć dość logicznie wzięli arbois za sherry, a Morica za wino włoskie – lagreina lub chianti classico), że jako sedziemu, ale przede wszystkim obserwatorowi największą frajdę sprawiło słuchanie rekomendacji win do menu. Zero nudy – w wyborach pojawiły się słoweńskie chardonnay, węgierskie furminty, kanadyjskie ice wine’y, cabernet sauvignon ze Stellenbosch, riesling z Waszyngtonu… żadnej sztampy i dużo oryginalności. Z tym sherry to ja rozumiem, ale blaufrankisch skojarzony z chianti? Już bliżej mu do lagreina chyba? Podobnie jak z tymi zestawieniami kulinarnymi do jagnięciny: gdzie Bairrada, a gdzie Primitivo? Rozstrzał taki, że hej! Za trudne te pytania. wino61#43621
cerretalto (2012-09-04) Star, nie bądź drobiazgowy :). Przecież sommelier powinien umieć znaleźć byki w kartach (niekoniecznie swoich) i szybko i sprawiedliwie polewać a nie rozpoznawać wina z jakichś oryginalnych regionów. Ja to bym takie odpowiedzi zapisał raczej na plus, bo przecież Blaufrankisch leży niedaleko Lagreina a nawet Chianti Classico, przynajmniej w porównaniu z Bordeaux czy Nowym Światem. Kasa, misiu, kasa :). Choć chłopak, który wygrał robi bardzo dobre wrażenie, a ten z drugiego miejsca całkiem ciekawie pisze :). wino61#43626
star (2012-09-04) Ja bym po prostu wolał, żeby ten konkurs był dostosowany do naszej mizerii, a nie udawać, że w winnej Europie jesteśmy, a przecież kończy. Aby pytali czy wino jest białe czy czerwone i podawali im białego Merlota;-) A nie pytają o trudne, abstrakcyjne rzeczy, a potem naciągają odpowiedzi, że w sumie południowa Frankonia zwana bywa Prowansją (@Deo: wino6097#784 ;-)
Teksty Pawła Białęckiego na WI, którego Cerretalto wywołał z lasu (patrz foto) sommelierów, a który drugie miejsce zdobył. Cytat z WI: Sommelier, do wina zachęciła mnie aforystyczna proza Emila Ciorana. Jako że nie mogłem jej czytać we francuskim oryginale, postanowiłem zrobić coś, by zbliżyć się do paryskiego modus vivendi proletariackiego nihilisty ? pić wino i pogrążać się w rozpaczy, rozbijając od czasu do czasu butelki na co ładniejszych krawężnikach i wzniecając okresowo klasowe awantury. Z ulubionym autorem dzielę upodobanie do nocnych wędrówek po dyskusyjnych dzielnicach oraz wina trudne i intrygujące wedle zasady Ciorana ?raczej ból niż wyzwolenie!?.
Jurek Kruk z 4sensesTV:
wino61#43633
star (2012-09-04) Odnotować należy udział WB w imprezie, ale jedynie na widowni. SarWine.pl polecam, choćby przez przypadkową zbieżność nazw:-) Znam człowieka, wiem, że temperatura ani drgnie! No i do Jurkowi trzeba by zalecić jakąś lekcję dykcji, bo szyczy niemiłosiernie, a przecież on też szomelier;-) wino61#43634
cerretalto (2012-09-04) @"Ja bym po prostu wolał, żeby ten konkurs był dostosowany do naszej mizerii, a nie udawać, że w winnej Europie jesteśmy"
Każdy by chciał, ale nie dla psa kiełbasa. Gdyby dobierali wina do schabowego, bigosu, zasmażki czy nawet sandacza, raków lub dziczyzny, to nie mieliby większych szans w konkursach zagranicznych. Zwłaszcza nalepkologicznych. Poza tym muszą dbać o marże a wiadomo, że chętniej się przepłaca wina przy wykwintnych daniach. Zwłaszcza bordo. A że taki rozrzut przy doborze win, to mnie wcale nie dziwi - nieodżałowany Daniel Rogov do homara obojętniejakiego (gotowanego, na parze, z grilla, w sosie śmietanowym) polecał:
White Burgundy, oaked Chardonnay, Sauvignon Blanc or, if you are in a daring mood, red Zinfandel or even Brunello di Montalcino
Zastanawia mnie jednak ta oszczędność informacji na temat szczegółów organoleptyczno-gastronomicznych wydarzenia. No i czy oni dobierali do nazwy dania lub przepisu czy raczej do tego co sami spróbowali. wino61#43636
star (2012-09-04) Do dania w formie opisu, nad czym WB czy TPB ubolewał, ale logistyczne to było jedyne wyjście. Konkurencja to żart - TKM próbował i poległ choć się jakoś specjalnie do tego przygotowywał. Dobrze, że mają wziąć udział w mistrzostwach ale Europy Wschodniej, czy Śśrodkowej tu przynajmniej są jakieś szanse -choć Węgrzy? No nie wiem. A do tej jagnieciny to chyba jednak Primitivo a nie Bairrada!Co sądzicie? wino61#43637
star (2012-09-19) Wojtek pisze jak Gombrowicz. Mężczyzna winien zabić nieutulone z żalu chłopię tak prawił Gombrowicz, a Wojtek do młodych chłopców podających wino w restauracjach pije;-) W kontekście sommelierskich transferów: Do Warszawy z sopockiego Sheratonu przeniósł się dwukrotny wicemistrz Polski sommelierów Paweł Białęcki. Objął posadę w Atelier Amaro. Znając kulinarne ambicje tego miejsca, można się spodziewać karty win wielkiego formatu. Dotychczasowa rozwijała się głównie w pionie (mam na myśli ceny). Wśród innowacji Białęckiego są na razie karta udostępniana na iPadzie zamiast na papierze oraz ułożona nie krajami i rocznikami, a typami smaków. Będzie więc nowocześnie i cokolwiek anglosasko. No i ile ma być tych ipadów aby dla każdego gastronauty starczyło i żeby nie marudzili.
Następnie z oparów krakowskiej piwniczności i absurdu wydobył się na stoliczny lajfstajl Michał Jancik sommelier znany z TVN-owskiej produkcji instruujący jak w miesiąc zostać sommelierem (pamiętacie Łącką Wódkę?): Do stolicy z Krakowa przybył także Michał Jancik, ongiś sommelierski mistrz Polski a ostatnio parający się głównie winną pedagogiką. Zajmie się winami w otwartej od 2 tygodni restauracji Sowa i Przyjaciele. PS. Nomen omen niestety odmówił udziału w naszym czacie:-(
wino61#43947
star (2012-09-20) W temacie z fejsa: Wojciech Modest Amaro
.... Z NADMIARU PRACY PRAWIE ZAPOMNIELIŚMY , ŻE ATELIER MA 1 URODZINY !!! AŻ TRUDNO UWIERZYĆ, ŻE TYLE SIĘ JUŻ WYDARZYŁO I POLSKA GASTRONOMIA ROŚNIE W SIŁĘ!!! DZIĘKUJĘ CAŁEMU TEAMOWI ATELIER I WSZYSTKIM KLIENTOM ZA ZAAKCEPTOWANIE NASZEJ OBECNOŚCI ...;-) MODEST wino61#43950
star (2012-11-19) Z Fejsa. Wojciech Modest Amaro przygotuje dzisiejszą kolację dla Prezydentów Francji i Polski. Kolacja będzie mariażem polskich i francuskich smaków Mistrza , który jako jedyny Polak otrzymał wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki w prestiżowym przewodniku Michelina. Ciekawe co podadzą? O wina nie zapytam nawet;-) Ostatnio przechodziliśmy obok Atelier i niestety z ulicy nie wpuszczają. Nakrywają raz na dzień, przy okazji przeciągając terminy, 10 dni trzeba czekać. Pusty lokal stoi, ale napięcie rośnie;-) Poszliśmy do Amber Roomu, skąd wyszedł Modest Amaro, gdzie zamiast molekuł (kropla wody i oliwy, jakieś gałązki podobno?) tradycyjniej podają do stołu. wino61#45400
deo (2013-01-08) Jak Ty to znalazłeś? Mnie (bez linka) się nie pokazuje. Pewnie jakiegoś bana mam albo co :-) wino61#46261
star (2013-01-08) Była na Fejsie zajawka. On dla nas pisze;-) wino61#46262
star (2013-01-08) Tomek Kurzeja ma swoją rubrykę (pralinka) ale jak widać jeszcze nie zrobili z niego bloggera i rzeczywiście póki co go nie widać pośród bloggerów-magazynierów. wino61#46263
star (2013-03-14) Gwiazdka dla Atelier Amaro, Michelina, pierwsza (pralinka) w Polsce. Butchery & Wine z wyróżnieniem Bib Gourmand, czyli dobra jakość za cenę.
Z Warszawy: Amber Room: 4 symbole sztućców, Pod Gigantami: 4 symbole sztućców, Atelier Amaro: Gwiazdka oraz 3 symbole sztućców, Belvedere: 3 symbole sztućców, Michel Moran - Bistro de Paris: 3 symbole sztućców, Platter by Karol Okrasa: 3 symbole sztućców, San Lorenzo: 3 symbole sztućców, Różana: 3 symbole sztućców, AleGloria: 3 symbole sztućców, Tamka 43: 3 symbole sztućców, Concept: 2 symbole sztućców, Dom Polski: 2 symbole sztućców, Concept 13 (dołączyła w tym roku): 2 symbole sztućców, La Rotisserie: 2 symbole sztućców, Rozbrat 20: 2 symbole sztućców, U Fukiera: 2 symbole sztućców, Butchery and Wine: 1 symbol sztućców, Bib Gourmand, Boathouse: 1 symbol sztućców, Qchnia Artystyczna: 1 symbol sztućców, Merliniego 5 (dołączyła w tym roku): 1 symbol sztućców, U Kucharzy: 1 symbol sztućców.
Z Krakowa (19 restauracji; w ubiegłym roku było 20): Trzy Rybki: 3 symbole sztućców, Copernicus: 3 symbole sztućców, Wentzl: 3 symbole sztućców, Studio Qulinarne: 2 symbole sztućców, Sąsiedzi: 2 symbole sztućców, Szara Kazimierz: 2 symbole sztućców, Ancora: 2 symbole sztućców, Unicus: 2 symbole sztućców, Resto Illuminati: 2 symbole sztućców, Szara: 2 symbole sztućców, Pod Baranem: 2 symbole sztućców, Jarema: 2 symbole sztućców, Trufla: 1 symbol sztućców, La Campana: 1 symbol sztućców, Farina: 1 symbol sztućców, Wesele: 1 symbol sztućców, Miód Malina: 1 symbol sztućców, Kawaleria: 1 symbol sztućców, Del Papa: 1 symbol sztućców.