Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Huba Szeremley 2006
Badacsony Minosegi
Węgry
Bakator
Cena: 34
Alk: 12,50%
Kolor: b
Nr 9838
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Huba Szeremley:
2010 Badacsony Muscat Ottonel

2009 Badacsony Muscat Ottonel

2009 Badacsony Pinot Noir

Szurkebarat 2008 Badacsony Pino..

2008 Badacsony Pinot Noir

Riesling 2008 Badacsony Riesli..

Szeremley Rizling 2007 Badacson..

2004 Badacsony Pinot Noir

2004 Badacsony Pinot Noir

Ovoros 2004 Badacsony Kekfranko..
2004 Badacsony Syrah

2003 Badacsony Riesling
2003 Badacsony Kekfrankos
2003 Badacsony Muscat Ottonel ..
2001 Badacsony Pinot Gris
1998 Badacsony Riesling

sstar (2010-07-24) Ocena: 6
Ciągle pojawia się pytanie czy tylko wina z wulkanicznego terroir mogą być słone. Chyba nie. Bo przecież i z Rias Baixas Albarinho takie bywają, a Winersch twierdzi, że alzacki Clevner od p. Wach też taki jest. Skąd to się w takim razie bierze? Nie wiem. A wino? Dobre. Słone, żywe, choć dość proste. Mimo, że zjełczałych nut trochę w nosie się pojawiło, to z czasem ciut lepiej pachniało, ale czym? Mimo wszystko fajne. Ocena pięć/sześć. Huba wie jak robić wina, nawet z ezoterycznej odmiany Bakator o gronach prawie czarnych jak noc, czyli Blanc de Noirs. Podobno ocalił ją od zapomnienia. Czy występuje jeszcze gdzieś? Nie wiem.

Miło było spotkać się ponownie w Bziku Kulinarnym i zapoznać nowe, zbzikowane na punkcie wina osoby. Dzięki! @Pampetrics

rurale (2010-07-24) Ocena: 6
Proste i dobre. Bardzo takie lubię. Jeszcze trzecia zmienna jest ważna. Tanie.
wino9838#19284

wein-r (2010-07-26) Ocena: 6
Ja myślałem, że wszycy na słowo Bakator wybuchną gromkimi brawami. Szczep prawie wymarły, ciekawy, ciemny, dający wina w dwóch kolorach. W Óvörös Bakator jest obecny obok Cabsa i Pinot Noir, jeszcze nie piłem, więc nie wiem jak ów wpływa na charakter cuvée. Ale to egzotyczna "zajawka"... Wracając do tematu, to niezłe wino, na pewno ciekawe, ale nie wyróżniające się specjalnie spośród wielu (chodzi mi o wino, jako wino do picia, nie o zjawisko). Może inny rocznik (może być trudno, w tym roku, a już na pewno w Polsce), może inna chwila? Owocowe, tłustawe i, co najważniejsze, słone!!! Orzeźwiające, roślinne aromaty i fajna kwasowość. Wszystko to na plus. 5+. Dam 6.

Co ciekawe, jest w gronie winopijców "moda" na wina słone. Garda, Etna, Santorini, Badacsony, Somlo... Nie za modą ciągnę, za winem. A tu, w okolicach Balaton, tego smaku w bród. Wszystkie, nawet najprostsze, wina od Laposa (Badacsony/Somlo) są właśnie, choć delikatnie, słone. Pić i cieszyć się winem! Życiem!
wino9838#19306

mkonwicki (2010-08-06) Ocena: 6
Bakator brzmi trochę jak nazwa jakiegoś bułgarskiego deathmetalowego zespołu z początku lat 90. Wino tak nie smakuje. To mnie zmyliło. Na początku trochę dziwne (dziwne jest to, że ja przy co drugim winie to piszę...), kwaśne, wydało mi się szczupłe, dobre, ale jakieś takie mało spektakularne. Daję naciąganą 6 tylko ze względu na Mrocznego Bakatora.
wino9838#19621

sstar (2010-08-06)
Przypomnę może wakacyjny lajtmotyw naszego spotkania, gdzie można znaleźć pralinki do wszystkich próbowanych wtedy w Bziku win i zaproszę do ich skomentowania (trza się przebić przez wszystkie pralinki), jeśli ktoś z tam i wtedy obecnych jeszcze tego nie uczynił.
wino9838#19628