Malherbe 2008 Cotes de Provence AOC Francja Vermentino Semillon Cena: 100 Alk: 13,00% Kolor: b Nr 9954 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Malherbe:
sstar (2010-08-16) Ocena: 6 W porównaniu z beczkowym R od Rimauresq, Malherbe wydało się niezłym ziołem, a może ziółkiem. Kwiatowe, subtelne,
owocowe także, dopiero w końcówce, znaczy w posmaku, nieco gorzkawe. Leciutkie, naprawdę fajne. Świeży początek,
potem goryczka, zielarska w posmaku. Odmiany sporo tłumaczą: Vermentino to niby te zioła, Semillon struktura raczej
niż owoc. Na targach je Winersch wyhaczył, na Vini Sud w Montpellier, gdzie co dwa lata prawie wszystkie szatonefy
(z setkę!) leją, co dla miłośnika południa Francji niezłą jest gratką. Im dłużej pije się to wino, tym więcej
goryczki, odnotowałem, że dużo jej się robi, więc pewno się kumuluje. Bones les Mimosas to okolice Tulonu, na wschód.
Jakiś półwysep między właśnie tą miejscowością, a morzem. Tam znajdziecie Madame, jej chłopaków i Ferrari;)
peyotl (2010-08-17) Proszę o wykładnię na temat wyższości skórki nad miąższem czy sokiem. Różnicy, znaczy się... :-) Poważnie pytam. wino9954#19773
wein-r (2010-08-17) Obierz jabłko ze skórki, usuń koszyk nasienny. Zjedz jedno, drugie i resztę, ale po kolei. Z przerwami. Ewentualnie całośc popij sokiem (wyciśniętym!) z takich samych jabłek. Widzisz różnice? wino9954#19775
zabka (2010-08-17) Znaczy, że co - w winie był osad? Bo nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tym miąższem, nawet jeśli to licentia poetica. wino9954#19779
sstar (2010-08-17) Może chodziło o posmak, znaczy aromat w tymże posmaku, a nie o konstystencję? wino9954#19780
mkonwicki (2010-08-17) W skórce smak jest, bo czym skórka za młodu itd. Ostatnio taki eksperyment z synem robiliśmy, jabłko ze skórką smaczniejsze. wino9954#19801
zabka (2010-08-17) Znaczy jak ze skórką to chyba gorzkie nieco. O to chodziło? wino9954#19818
wein-r (2010-08-18) @Żabka. Proszę testować w/g instrukcji obsługi (Marekesz powiedziałby - "obstrukcji insługi";)."Obierz jabłko ze skórki, usuń koszyk nasienny. Zjedz jedno, drugie i resztę, ale po kolei. Z przerwami. Ewentualnie całośc popij sokiem (wyciśniętym!) z takich samych jabłek. Widzisz różnice?" Ot co. wino9954#19822
prof. Pieniążek (2010-08-18) Słyszę, że o jabłkach rozmowa. Malinówkę podobno próbują moi uczniowie w Skierniewicach wskrzesić. Papierówkę gdzieniegdzie się znajdzie, smak dzieciństwa. wino9954#19826
mikpaw (2010-08-18) A nie mógłbyś Wein-r jakiegoś filmiku z instrukcją nakręcić lub chociaż komiks :) wino9954#19829
sstar (2010-08-18) Jak dobrać się do jabłka (Apple, Big Apple;), Adam Słodowy radzi:) wino9954#19832
sstar (2010-08-18) Zawsze możemy konkurs filmowy (dawno nie było;) zrobić na powyższy temat. Domyślam się filmu Celeste, film Deo pozostaje zagadką;) wino9954#19833
wein-r (2010-08-18) Już raz Sstar wrobił mnie w degustację kory... Łaziłem wieczorami po krzaczorach, tu, w Dziczy. Niedarady :). wino9954#19839
sstar (2010-10-18) Samego go nie piliśmy, konekst ważny przecież. wino9954#21579
star (2022-06-14) Montpellier, Grothendieck pracował w jakiejś winnicy (pralinka) wino9954#531860