Note

Blanc de Blancs Larmandier-Bernier NV
Champagne AOC
Francja
Chardonnay
Cena: 144
Alk: 12,50%
Kolor: m
Ocena: 6
Nr 10286
www

rurale (2010-10-10)
Obawia³em siê trochê tego szampana bo producent odlotowy. Niepotrzebnie. Delikatne, ¿ywe, dobre wino. B±ble drobne, ³adnie skonstruowane:) Rasowa rzecz, choæ szampañskich przestrzeni nie ma tu zbyt wiele. £adne. @Winkolekcja

sstar (2010-10-10)
Szampan obecny w Grains Nobles, dla mnie to gwarancja jako¶ci. Drugi to Egly Ouriet, pewno te¿ dobry.
wino10286#21299

monty (2010-10-10)
Egly-Ouriet to na dzieñ dzisiejszy najznakomitszy wybór. Zróbcie w Bziku szampanskoje, to przyniosê ;-)
wino10286#21300

sfursat (2010-10-11)
Egly-Ouriet to dla mnie na ten moment numer jeden. Czy gdzie¶ w Polace mo¿na go nabyæ?
wino10286#21381

sstar (2010-10-11)
Chyba nie ma go w Polsce. Ale nie tylko Wy go lubicie. Pisze o nim Winny Doktor, pisz± na SkurnikWines. W polskiej sieci prawie nic nie mo¿na o nim znale¼æ. S± wyj±tki. Dla jakiego¶ Sfursata;) najlepszy szampan w jego ¿yciu to Egly-Ouriet Cuvee Speciale Pinot Noir - Ambonnay, a próbowa³ go w niesamowitym WineBarze w Bergen. Reszta karty podobno te¿ nieziemska. Na ebayu nim handluj±, ale pewno to nielegalne. Rocznikowy 1997, za 41E, taniocha, ale mo¿e byæ popsuty, tyle siê mówi, ¿e to takie kruche istoty te szampany. Kolejny egzemplarz tego rocznikowego Ambonnaya wystawi³ ju¿ dro¿ej:) Na stronie Akademia Kulinarna przy okazji próbowania sekta pisz±, ¿e: butikowy szampan Egly Ouriet (Extra Brut Grand Cru VP) spêdza w piwnicy na osadzie 61 miesiêcy. D³ugo, nie? Ciekawe jak inne. Bollingera RD (recenemment degorge[ment]) te¿ chyba d³ugo tak katuj±. U Adamczewskiego (znacie?) te¿ kto¶ poleca szampany Egly Ourieta, zamiast LVHM z córkami;) Podaje jednak cenê w euro:(
wino10286#21384

sstar (2010-10-11)
@Sfursat. W Bergen, gdzie jak piszesz by³e¶ w Wine Barze pracuje Joseph di Blasi, mia³e¶ okazjê go poznaæ?
wino10286#21386

sfursat (2010-10-11)
Niestety przyjemno¶ci nie mia³em, ale potwierdzam - wspania³e miejsce, pe³ne pozytywnej energii i znakomitych win. Dla mi³o¶ników mocniejszych trunków dorzucam inny adres w Bergen - Terminus Whisky Bar. Na apetyt - Adamczewski!
wino10286#21387

troll (2010-10-11)
Adamczewski to jeden z najwiêkszych szkodników. Nie tak gro¼ny jak Wielki Aktor, ale w kulinariach porównywalny. K³amie, dezinformuje, bredzi. Ten szampan smaczny. Ale bez przesady.
wino10286#21395

sstar (2010-10-11)
Trollu podaj jakie¶ przyk³ady, bo tak rzucaæ w cz³owieka b³otem bez poparcia argumentem to s³abe jest.
wino10286#21403

troll (2010-10-12)
"S³abe" to jest to co ten Pan wygaduje codziennie w Tok.fm. Okre¶lenie "s³abe" jest w tym wypadku bardzo, bardzo delikatne. Nie planujê nagrywaæ wszystkich bzdur jakie ten cz³owiek wygaduje, a tym bardziej ich przepisywaæ. Jak kto¶ lubi siê katowaæ wyj±tkowo mêcz±cym piórem tego Pana, to niech sobie poczyta jego blog (ostrzegam przed zdjêciami potraw po których odchodzi chêæ na jedzenie czegokolwiek!). Tam jest tylko namiastka bufonady jak± odstawia w radio. Przy czym pisz±c chyba mu siê zdarza przed opublikowaniem sprawdziæ czasem jak±¶ podstawow± informacjê, czego w wersji radiowej nie robi. Efektem jest mylenie wszystkiego ze wszystkim (odmiany z regionami, nazwy dañ z ich sk³adnikami, itp, itd). Bywa ¿e opowiada o "cudownej" restauracji w pewnym mie¶cie, która tak zupe³nie przypadkiem jest w mie¶cie oddalonym o 100 km, ale za to opis mo¿na znale¼æ w necie podobny do opowiastki. I tak bez przerwy o wszystkim dezinformuje s³uchaczy.

Oto próbka sprzed jakich¶ 2-3 tygodni:

"Barolo le¿akuje w beczkach dwa lata, a w przypadku wersji riserva czas ten wyd³u¿a siê dwukrotnie czyli do 4 lat."

Praktycznie ka¿da radiowa pogadanka zawiera parê bzdur ró¿nego kalibru. Co gorsza, to nie s± tylko takie "konkrety" (zreszt± nie a¿ znowu takie niby wa¿ne, ale skoro kto¶ odgrywa EKSPERTA...) ale ogólne odmalowywanie s³uchaczom ca³kowicie nieprawdziwych obrazów tego o czym owa pogadanka traktuje. Te w których tego typu bredni nie ma, to przeczytane niemal bez zmian artyku³y z Wiki, przeplatane wtr±ceniami "jak ja tam by³em".

wino10286#21463

(2010-10-12)
Adamczewski: Wina ró¿owe,które sw± delikatn± i subteln± barwê zawdziêczaj± krótkiej fermentacji moszczu, zanim barwnik wydobywaj±cy siê ze skórki zacz±³ dobrze dzia³aæ.
wino10286#21468

star (2012-08-12)
Szampanskoje siê poleje! Mussersky dominator! Alekno magiem siatkówki przesuwaj±c ¶rodkowego Musserskiego na atak.
wino10286#43181


Wina Larmandier-Bernier:
Cramant Grand Cru Vieilles Vign..
Blanc de Blancs NV Champagne C..
Premier Cru Blanc de Blancs NV..
Terre de Vertus, Premier Cru N..
Vertus, Premier Cru NV Champag..