Blanc de Blancs Larmandier-Bernier NV Champagne AOC Francja Chardonnay Cena: 144 Alk: 12,50% Kolor: m Ocena: 6 Nr 10286 www
| | rurale (2010-10-10) Obawia³em siê trochê tego szampana bo producent odlotowy. Niepotrzebnie. Delikatne, ¿ywe, dobre wino. B±ble drobne, ³adnie skonstruowane:) Rasowa rzecz, choæ szampañskich przestrzeni nie ma tu zbyt wiele. £adne. @Winkolekcja sstar (2010-10-10) Szampan obecny w Grains Nobles, dla mnie to gwarancja jako¶ci. Drugi to Egly Ouriet, pewno te¿ dobry. wino10286#21299 monty (2010-10-10) Egly-Ouriet to na dzieñ dzisiejszy najznakomitszy wybór. Zróbcie w Bziku szampanskoje, to przyniosê ;-) wino10286#21300 sfursat (2010-10-11) Egly-Ouriet to dla mnie na ten moment numer jeden. Czy gdzie¶ w Polace mo¿na go nabyæ? wino10286#21381 sstar (2010-10-11) Chyba nie ma go w Polsce. Ale nie tylko Wy go lubicie. Pisze o nim Winny Doktor, pisz± na SkurnikWines. W polskiej sieci prawie nic nie mo¿na o nim znale¼æ. S± wyj±tki. Dla jakiego¶ Sfursata;) najlepszy szampan w jego ¿yciu to Egly-Ouriet
Cuvee Speciale Pinot Noir - Ambonnay, a próbowa³ go w niesamowitym WineBarze w Bergen. Reszta karty podobno te¿ nieziemska. Na ebayu nim handluj±, ale pewno to nielegalne. Rocznikowy 1997, za 41E, taniocha, ale mo¿e byæ popsuty, tyle siê mówi, ¿e to takie kruche istoty te szampany. Kolejny egzemplarz tego rocznikowego Ambonnaya wystawi³ ju¿ dro¿ej:) Na stronie Akademia Kulinarna przy okazji próbowania sekta pisz±, ¿e: butikowy szampan Egly Ouriet (Extra Brut Grand Cru VP) spêdza w piwnicy na osadzie 61 miesiêcy. D³ugo, nie? Ciekawe jak inne. Bollingera RD (recenemment degorge[ment]) te¿ chyba d³ugo tak katuj±. U Adamczewskiego (znacie?) te¿ kto¶ poleca szampany Egly Ourieta, zamiast LVHM z córkami;) Podaje jednak cenê w euro:( wino10286#21384 sstar (2010-10-11) @Sfursat. W Bergen, gdzie jak piszesz by³e¶ w Wine Barze pracuje Joseph di Blasi, mia³e¶ okazjê go poznaæ? wino10286#21386 sfursat (2010-10-11) Niestety przyjemno¶ci nie mia³em, ale potwierdzam - wspania³e miejsce, pe³ne pozytywnej energii i znakomitych win. Dla mi³o¶ników mocniejszych trunków dorzucam inny adres w Bergen - Terminus Whisky Bar. Na apetyt - Adamczewski! wino10286#21387 troll (2010-10-11) Adamczewski to jeden z najwiêkszych szkodników. Nie tak gro¼ny jak Wielki Aktor, ale w kulinariach porównywalny. K³amie, dezinformuje, bredzi. Ten szampan smaczny. Ale bez przesady. wino10286#21395 sstar (2010-10-11) Trollu podaj jakie¶ przyk³ady, bo tak rzucaæ w cz³owieka b³otem bez poparcia argumentem to s³abe jest. wino10286#21403 troll (2010-10-12) "S³abe" to jest to co ten Pan wygaduje codziennie w Tok.fm. Okre¶lenie "s³abe" jest w tym wypadku bardzo, bardzo delikatne. Nie planujê nagrywaæ wszystkich bzdur jakie ten cz³owiek wygaduje, a tym bardziej ich przepisywaæ. Jak kto¶ lubi siê katowaæ wyj±tkowo mêcz±cym piórem tego Pana, to niech sobie poczyta jego blog (ostrzegam przed zdjêciami potraw po których odchodzi chêæ na jedzenie czegokolwiek!). Tam jest tylko namiastka bufonady jak± odstawia w radio. Przy czym pisz±c chyba mu siê zdarza przed opublikowaniem sprawdziæ czasem jak±¶ podstawow± informacjê, czego w wersji radiowej nie robi. Efektem jest mylenie wszystkiego ze wszystkim (odmiany z regionami, nazwy dañ z ich sk³adnikami, itp, itd). Bywa ¿e opowiada o "cudownej" restauracji w pewnym mie¶cie, która tak zupe³nie przypadkiem jest w mie¶cie oddalonym o 100 km, ale za to opis mo¿na znale¼æ w necie podobny do opowiastki. I tak bez przerwy o wszystkim dezinformuje s³uchaczy.
Oto próbka sprzed jakich¶ 2-3 tygodni:
"Barolo le¿akuje w beczkach dwa lata, a w przypadku wersji riserva czas ten wyd³u¿a siê dwukrotnie czyli do 4 lat."
Praktycznie ka¿da radiowa pogadanka zawiera parê bzdur ró¿nego kalibru. Co gorsza, to nie s± tylko takie "konkrety" (zreszt± nie a¿ znowu takie niby wa¿ne, ale skoro kto¶ odgrywa EKSPERTA...) ale ogólne odmalowywanie s³uchaczom ca³kowicie nieprawdziwych obrazów tego o czym owa pogadanka traktuje. Te w których tego typu bredni nie ma, to przeczytane niemal bez zmian artyku³y z Wiki, przeplatane wtr±ceniami "jak ja tam by³em". wino10286#21463 (2010-10-12) Adamczewski: Wina ró¿owe,które sw± delikatn± i subteln± barwê zawdziêczaj± krótkiej fermentacji moszczu, zanim barwnik wydobywaj±cy siê ze skórki zacz±³ dobrze dzia³aæ. wino10286#21468 star (2012-08-12) Szampanskoje siê poleje! Mussersky dominator! Alekno magiem siatkówki przesuwaj±c ¶rodkowego Musserskiego na atak. wino10286#43181
Wina Larmandier-Bernier: Cramant Grand Cru Vieilles Vign.. Blanc de Blancs NV Champagne C.. Premier Cru Blanc de Blancs NV.. Terre de Vertus, Premier Cru N.. Vertus, Premier Cru NV Champag..
|