Winnice Jaworek, Miêkinia 2009 Dolny ¦l±sk WR Polska Traminer Cena: 47 Alk: 11,50% Kolor: b Ocena: 6 Nr 10915 www
mikpaw (2011-01-06) Tradycyjnie, czyli od ubieg³ego roku, na ¦wiêto Trzech Króli, wino polskie. W tym roku znów z Miêkini. Po ubieg³orocznym zach³y¶niêciu siê pierwszym rocznikiem win polskich, tym razem jakby ciszej. Konkurencji siê trochê pojawi³o, mo¿e za rok bêdzie inny producent. Dzi¶, ze wzglêdu na fakt posiadania butelki w domu, zostajemy z rodzin± wierni Jaworkowi - debiutant (gewurz)traminer. Wino bardzo aromatyczne, owocowo aromatyczne, powiedzia³bym jab³ka, ¿ona rabarbar, a z czasem mo¿e delikatny zapach miodu siê pojawia. Wino bardzo smaczne. Niez³a budowa, du¿a "soczysto¶æ" oraz niezwyk³a równowaga. Porz±dek jak w wojsku (ale nie polskim albo z dawnych lat, s³awnych jenera³ów). Najpierw pojawia siê znacz±ca kwasowo¶æ (wspominamy Rieslinga 2008), potem ³agodzi j± s³odycz, a na koniec uzupe³nia wszystko wyra¼na goryczka. Smak wina, chyba jab³ka, zostaje z nami d³ugie chwile. ¦wiêto, dzieñ wolny. Za oknem ¶niegu coraz mniej. Wyobra¿am sobie t± historiê: "Mro¼na to by³a wyprawa;
Najgorsza pora roku
Na podró¿, zw³aszcza tak d³ug±:
Drogi ton±ce w ¶niegu i lodowaty wiatr,
Najokrutniejsza zima."
Dalsz± czê¶æ tego wiersza T.S. Eliota mo¿na przeczytaæ choæby tutaj. Polecam, to moim zdaniem piêkny wiersz. @Wina i Specja³y
temi (2011-01-07) Tyle ¿e ten pocz±tek wiersza to zdaje siê kradziony... A co to jest za artista co Jaworkowi etykietki uskutecznia? wino10915#24567
mikpaw (2011-01-07) Tak pocz±tek "zapo¿yczony", ale to tak samo jak z pocz±tkiem "Mistrza i Ma³gorzaty", tyle ¿e tam autor podany ;) To pewno tak na dobry pocz±tek, podobno w literaturze pierwsze zdanie najtrudniejsze ;) A etykiety zdaje siê przedstawiaj± obrazy profesora Józefowskiego, tutaj ju¿ o tym rozmawiali¶my. wino10915#24571
star (2011-01-07) Profesor Eugeniusz Józefowski, z wroc³awskiej uczelni (jakiej? ASP?) jak pisze Ewa Rybak na blogu (który ju¿ nie istnieje; na czarno go maluje od pewnego czasu;)
Z newsów to prezes odchodzi. Grzegorz Nowakowski na prze³omie Starego i Nowego Roku zrezygnowa³ z pracy w Winnicach Jaworek. Nie ma ju¿ Piotra Stopczyñskiego, nie ma ju¿ Grzegorza Nowakowskiego, zosta³a Sabina Po³oñska, czat z ni± mo¿na u nas znale¼æ tutaj.
wino10915#24572
temi (2011-01-07) @mikpaw Jak to pierwsze zdanie trudne?! Pisze siê "W piêkny ranek majowy smuk³a amazonka, siedz±c na wspania³ej kasztance, jecha³a kwitn±cymi alejami Lasku Buloñskiego.". A dalej pisze siê samo :-) wino10915#24580
mikpaw (2011-01-07) Zdaje siê, ¿e tamta powie¶æ równie¿ zakoñczy³a siê na tym pierwszym zdaniu. ;) No ale jest wyrazisty bohater(ka), jest przejrzysta akcja, s± w miarê precyzyjnie okre¶lone miejsce i czas akcji, czegó¿ chcieæ wiêcej od dobrej powie¶ci? ;) wino10915#24581
star (2011-01-07) O jakiej ksi±¿ce piszecie? Lasek buloñski jako ¿ywo. To nie mog³o dziaæ siê w grudniu, wtedy nie kwitn±³;) wino10915#24582
mikpaw (2011-01-07) Temi zacz±³, to mo¿e niech Temi t³umaczy, bo ja pewno¶ci nie mam. Natomiast wiersz zaczynamy oczywi¶cie tak: "Po¶ród ogrodu siedzi ta królewska para" ;) wino10915#24589
Po¶ród ogrodu siedzi ta królewska para
to têpy brunatny samiec a przy nim obok
rozleniwiona, opsikana m³oda dama
æwiczony, wiecznie u¶miechaj±cy siê robot
wino10915#24592
temi (2011-01-07) Temi zacz±³ to temi (siê) t³umaczy: autor zwie siê jak koniak, a tytu³ meta-powie¶ci, w której mowa o wspomnianej powie¶ci, co¶ taki bardziej nosologiczny ... (i nie chodzi o nos sommeliera czy inczego oenologa). wino10915#24597
mikpaw (2011-01-07) No to dobrze kojarzy³em, ale liczy³em na szczegó³y. Kto pisa³ powie¶æ w powie¶ci i jaki by³ tytu³ :) Mo¿e mnie kolega Temi zmobilizowa³ do powrotu do tej lektury po latach. Pewno warto do niej wróciæ. Zobaczyæ, czy nadal tak poruszy, jak za m³odzieñczych lat. :) wino10915#24602
mikpaw (2011-01-08) Drugiego i trzeciego dnia wci±¿ bardzo dobre. Mniejsza kwasowo¶æ i mniej goryczki, jakby wiêcej s³odyczy. Trzyma fason. Wino polskie gastronomicznie ma byæ dobre do wszystkiego;), wiêc próbowa³em je z: canelloni ze szpinakiem zapiekanym w sosie pomidorowym; bigosem ¶wi±tecznym; mro¿onymi "ruskimi" (po zagotowaniu, z cebulk±); pulpetami rybnymi; tostami-grzankami. Do bigosu troszkê za s³odkie, lepszy by³ Riesling 2008. Z pulpetami rybnymi te¿ ¶rednio, ale do tostów, czy canelloni ca³kiem, ca³kiem ;) wino10915#24652