Note

Winnica Wêgrów, Dwójniak Litewski Winnice Wzgórza Trzebnickie 2004
Dolny ¦l±sk
Polska
Miód rzepakowy
Cena: 30
Alk: %
Kolor: m
Ocena: 8
Nr 11180
www

star (2011-02-24)
Delikatny dwójniak, fajny i zrównowa¿ony, kwasowy nawet. Pachn±cy... nie tylko miodem, no dobrze miodem ale jakim? Finezyjny rzek³bym i potoczysty;) Z Rieslinga by³? Co mam wpisaæ w odmianê? Przecie¿ nie miód;) Cena wywo³awcza, jako¶æ jak u Jarosa, a tak naprawdê to mo¿e i lepsza.

Z miodów to Panom polecam wrzosowy;) A ka¿demu z nawracaj±cymi infekcjami (najlepiej wino;) miód Manuka, nowozelandzki, kilkudziesiêciokrotnie (20x) bardziej antybakteryjny ni¿ zwyk³y. Podobno. Niemcy go badali.

peyotl (2011-02-24)
Jak miód to tylko akacjowy, malinowy, jab³kowy, winogronowy - robi takowe te¶æ mojego syna, ale nie dodaje niczego do miodu, tylko pszczo³y karmione s± odpowiednimi sokami (ekologicznymi) i te miody maj± odpowiednie uenzyomowacenie, likwiduj± wolne rodniki i w ogóle.
wino11180#26281

mkonwicki (2011-02-24)
Spadziowy i gryczany s± super. Poza tym na kanapkê: rzepakowy i s³onecznikowy, zw³aszcza ten drugi. Akacjowy te¿ fajny, mój syn bardzo lubi. Unikam w Polsce kupowania midów zagranicznych. A z pitnych miodów, to ci±gle za ma³o ich kupujê i pijê. Dobre, nie sa drogie, nasze, Polskie. Muszê siê bardziej staraæ.
wino11180#26284

marcinfutrzak (2011-02-24)
Mód genialny - dobrze u³o¿ony bogaty w aromacie i smaku, pyszno¶ci! By³em zachwycony, a moja Pani jeszcze bardziej:) Z jakiego miodu by³ robiony to wie tylko nasz znajomy Miodosytnik ;) Z tego co pamiêtam, to mówi³ ¿e to Miód Litewski

Co do nomenklatury. to te¿ nale¿a³oby podaæ na SW jakie¶ wytyczne. Zazwyczaj na butelce s± podawane tylko nazwa i "stopieñ rozcieñczenia" - pó³torak, dwójniak, trójniak itd.

Je¶li chodzi o miody od pszczó³, to ja spo¿ywam ich sporo, a najbardziej lubiê ciemne (w³a¶nie mam przy sobie bu³eczkê z gryczanym :) Oczywi¶cie polecam kupowaæ bezpo¶rednio od pszczelarza. A jaki miód na jakie dolegliwo¶ci - to ³atwo znale¼æ w necie

Co do Manuka - czyta³em wiele, próbowa³em, ale z Helicobacter sobie nie poradzi³, pomimo takich opinii w necie. Polecam przede wszystkim polskie miody, bo ponoæ najlepiej spo¿ywaæ miód z regionu w którym siê mieszka.
wino11180#26294

star (2011-02-24)
Ja za¶ o gronkowcach, gdzie¶ czyta³em, ¿e ten Manuka niby daje radê... przynajmniej in vitro (in vivo to ju¿ zupe³nie inna historia;). Jakby bli¿ej mia³ ten miód, bo w gardle/nosie zwykle sobie gronkowiec siedzi (skórnego to ka¿dy chyba ma w pewnej ilo¶ci, ale to nawet zdrowo podobno, chyba, ¿e jaki¶ mutant;). A helicobacter (zmora wroc³awian podobno, du¿y odsetek wroc³awskiej spo³eczno¶ci go ma, sze¶ædziesi±t procent?) to jako¶ w przewodzie pokarmowym g³êbiej siedzi. Testy krwi nie zawsze go wykazuj± podobno, trzeba pobraæ materia³. Oczywi¶cie leczymy siê u lekarzy, a tu tylko tak sobie, a muzom bajdurzymy.

Klasyfikacja miodów pitnych to ciekawszy temat. Poczekamy na Weso³ego, co powie. Ze zwyk³ych to my w³a¶nie mamy na tapecie le¶ny i lipowy. Od mazurskiego bartnika, mo¿na go pewno znale¼æ w sieci.
wino11180#26296

wesoly (2011-02-24)
Dwójniak Litewski Rocznik 2004 luty :) Sycony na miodzie rzepakowym. Cytat z "Miodosytnictwo" dr Teofila Ciesielskiego z 1925 roku (wydanie V, jak dot±d najlepsza ksi±¿ka o wyrobie miodów pitnych. "S³ynne miody litewskie wyrabia³y siê najczê¶ciej z brzeczki dwójniaka, lecz równie¿ z pó³toraka i trzecia. Do brzeczki miodowej podczas gotowania dodaje siê na 100 litrów p³ynu 150 grm. jagód ja³owcowych i 100 grm. kwiatu bzu"
wino11180#26305

star (2011-02-24)
Dane uzupe³ni³em. To ja zacytujê Mariê Lemnis i Henryka Vitry: Miód mo¿na nazwaæ bez najmniejszej przesady najs³odszym arcydzie³em przyrody. Oczywi¶cie miód nie fa³szowany! Nie tylko najs³odszym, lecz równie¿ najbardziej poetyckim, kojarz±cym siê z kwiatami. S³ynna francuska pisarka, Madame Sevigne, nazwa³a miód dusz± kwiatów i ró¿. Wiêcej pó¼niej, ale mnie taka refleksja, zupe³nie niepoetycka, nasz³a, czy du¿o miodowej chiñszyzny jest na naszym rynku?
wino11180#26307


Wina Winnice Wzgórza Trzebn..:
Riesling Winnica Wêgrów 2017 D..
Blanc Winnica Wêgrów 2016 Doln..
Winnica Wêgrów 2015 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2015 Dolny ¦l±s..
Riesling Winnica Wêgrów 2015 D..
Winnica Wêgrów 2014 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2014 Dolny ¦l±s..
Riesling Winnica Wêgrów 2013 D..
Riesling Winnica Wêgrów 2013 D..
Rhenan Winnica Wêgrów 2013 Dol..
Winnica Wêgrów 2012 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2012 Dolny ¦l±s..
Rouge Winnica Wêgrów 2012 Doln..
Rhenan Winnica Wêgrów 2012 Dol..
Blanc Winnica Wêgrów 2012 Doln..
Rose 2012 Dolny ¦l±sk Rondo, R..
Rose Winnica Wêgrów 2012 Dolny..
Winnica Wêgrów 2011 Dolny ¦l±s..
Rose 2011 Dolny ¦l±sk Rondo
Winnica Wêgrów 2011 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2011 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2010 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2010 Dolny ¦l±s..
Rose, Winnica Wêgrów 2010 Doln..
Winnica Wêgrów 2009 Dolny ¦l±sk..
Winnica Wêgrów 2009 Dolny ¦l±sk..
Winnica Wêgrów 2009 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2009 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2009 Dolny ¦l±s..
Winnica Wêgrów 2009 Dolny ¦l±sk..
Winnica Wêgrów, Dwójniak Litew..
Winnica Wêgrów, Pó³torak 2004 ..
Grappa 2002 Dolny ¦l±sk Riesli..