Stary okropny ¶wiat, nowy wspania³y niby Magazyn Wino 2011 luty Polska Cena: 20 Alk: 1 (49)% Kolor: g Ocena: 0 Nr 11260 www
star (2011-03-10) Nowe wydanie Magazynu Wino. Po dwukroæ. Po pierwsze nowy dizajn, ale to ju¿ nie nowina, bo od kilku numerów ju¿ taki mamy. Ja¶niejszy, bardziej przestrzenny, nowoczesny? Po drugie, bo ju¿ bez Wojtka Boñkowskiego (z ma³ym wyj±tkiem, bo to jednak on przet³umaczy³ tekst Stewarta, o winach ze stajni Torbreck. Tekst Stewarta George'a, a wina od Davida Powella. Temat win australijskich przerabiali¶my ju¿ w tym w±tku, a Monika Vescovi tak pisa³a (jej fotka obok, Torbrecka armada): RunRig mia³am szczê¶cie piæ razem z Davidem Powellem, który go¶ci³ w moim hotelu przez kilka dni. Z nich wszystkich zdecydowanie moim ulubieñcem by³ Amon Ra choæ pamiêtam, ¿e niestety by³ poddany ciut za ciep³y no ale w Tajlandii nie jest ³atwo wpasowaæ siê w temperaturê pokojow± ;)Drugi w kolejce sta³ niezwykle skoncentrowany choæ jednocze¶nie ¶wie¿y RunRig. Grange nie zrobi³ na mnie wiêkszego wra¿enia. Relacja ceny do jako¶ci by³a raczej ¿enuj±ca. Poni¿ej zdjêcie z winokolacji win Torbreck. Tekst fajny, no ale nie oryginalny. Cieszy, ¿e Wojtek opu¶ci³ pó³wysep apeniñski, a Nowy ¦wiat, który pija wiêkszo¶æ konsumentów pojawi³ siê na ³amach Magazynu Wino. No i te 99 za 2003 RunRig Parkera. Choæ w³a¶ciciel Torbrecka twierdzi, ¿e to eleganckie, wielowymiarowe wina s±, co pokazuje, ¿e Parker nie tylko beczkowe i intensywne wina lubi.
Marek Bieñczyk z typow± przekor± pisze o Starym okropnym ¶wiecie, w opozycji do Nowego wspania³ego ¶wiata Aldousa Huxleya (polecam lekturê, nawet bez melaniny;). Mineralny odchodzi do lamusa, wibruj±cy (przecie¿ nie seks!) przejmuje wg Marka ponoæ pa³eczkê. Markowi zdarza³o siê myliæ wina z Nowego i Starego ¦wiata, ale komu¿ z nas siê to nie zdarzy³o? Autoironia i samokrytyka w wykonaniu Marka jak zawsze od¶wie¿aj±ca, jest siê czego uczyæ. Nie tylko inni autorzy, ale i my bloggerzy mogliby¶my czasem uderzyæ siê w pier¶, z siebie samego za¿artowaæ, zamiast jedynie innych piêtnowaæ. Bezcenne!
W Winiarskich Zakupach króluje Seyval Blanc P³ochockich z 2009 (ho³d rodakowi!), szkoda, ¿e ju¿ niedostêpny:( Klasyk Quinta de Chocopalha króluje tym razem z Cabernetem, szkoda, ¿e importer/magazyn nie zadbali aby fotka (str. sze¶æ i dziewiêædziesi±t sze¶æ) by³a jednak z rocznika 2007, bo tak to w sumie nie wiadomo. Ale to nic w porównaniu z wtop± na 94 stronie, gdzie notka o Pinot Noir z Marlborough od Wanui Springs, imp. Vin Cin/Makro Cash & Carry, a fotka Moris Poggetti z Maremma Toscana (polecam Honey!). Co do wyborów redakcji to ich my¶li nie s± naszymi my¶lami. Andrzej Daszkiewicz poleca Emmenez moi au Bout du Terret (moi chyba z ma³ej?), czyli zabierzcie ode mnie tego terreta, albo co¶ w tym stylu;) Wina Szlachetne go firmuj±, znane Domaine du Gravillas od Bojanowskich. Utlenienie, jab³ka. Có¿. Fascynuje, inteletkualne jest. Ale kto to ma piæ? Oprócz znudzonych codzienno¶ci± dziennikarzy. Te¿ my¶la³em, ¿e twardy jestem i wybuli³em kiedy¶ 40E na Terreta Vin de Table Rase (Vermuty z tego robi±/li g³ównie; w pieñ wyciêli prawie wszystkie uprawy) i co? Pora¿ka. Opowiadam siê jednak po jasnej stronie mocy;) choæ przyznajê, ¿e wina nie pi³em i mnie nie kusi. Vice Ewa poleca Arneis, bo terroir perfekcyjny, pere³ka, rzadkie jest. W opisie znowu jab³ka i rumianek, synonim utlenienia. Ech... Fajnie, ¿e jest u nas Arghyros z Santorini. Z Magazynu Wino o tym siê dowiadujê. Alpha Theofanis Mitsoulas to chyba importer z greckimi korzeniami... przedfilokserycznymi pewno;) Najlepszy Cab obok Chocopalha z Czech pochodzi, od Balouna od Winomana... nie tego, a od Winomana.pl (za przyw³aszczanie nicków kara, a nie nagroda winna byæ;). Co w opisie? Papryka w nosie, gorzkawa zielona nuta w sosie, czyli posmaku. Fuj! Przecie¿ to niedojrza³o¶æ Caberneta. A przyjemne dojrza³e, choæ lekko s³odkawe, czy beczkowe w piêtkê goni± na koñcu stawki... no mo¿e przesadzi³em.
Podobaj± mi siê portrety winiarzy... aut. WB, szkoda, ¿e z anonimowymi fotkami z metra ciêtymi. Fajniejsze by³yby wywiady, choæ krótkie nawet. Ale i to dobre.
Zero informacji, ¿e Wojtek odchodzi, a Ewa jest vice. Na koñcu jedynie zdawkowo, bezosobowo. Wojtek wspó³pracownikiem zosta³. A a¿ by siê prosi³o o podsumowanie Wojtka, o zapowied¼ nowej miot³y (nie zauwa¿y³em, ale przejrza³em pobie¿nie) Ewy, czy wzmiankê we wstêpniaku Tomka. Mo¿e w nastêpnym numerze. Nie wiem jak losy kulinarnych warsztatów?
Ruch w czê¶ci reklamowej. Salony Marcpol wymieniane. Wineonline w si³ê ro¶nie. M&P tak¿e. Kto¶ Katarzynê Szulc wspar³ w dzia³alno¶ci chyba? Gdzie¶ to by³o napisane, ale gdzie? Pepe Communications siê pojawi³o. Do tego spó³ka z Wp.pl, partnerska.
Smutna sprawa, ¿e po przewertowaniu Winiarskich Zakupów, nie mam tego pêdu (jak w przypadku Decantera) aby od deski do deski przeczytaæ... no ale przecie¿ nie odpuszczê;)
Co do zmian po objêciu przez Ewê fotela vice, to nie zauwa¿y³em, ale nieobecno¶æ Wojtka i owszem. Bêdê szuka³. A mo¿e kto¶ inny je znajdzie? @Pinot/Empik
star (2011-03-29) Wojtek idzie na swoje i po swoje. wino11260#27480
star (2011-03-11) Dereszla ogólnie chyba trzyma poziom wiêc pewno warto. Ggreg jakie¶ opisa³, za 22z³, ale chyba na Wêgrzech je kupi³:(
A co do s³odyczy, to siê nie dziwiê, w wielu winach (coraz wiêcej) ona siê pojawia. Nie wiem, czy odró¿niam, ale pewno po grafomañsku ¶mia³o o niej piszê:) Beczkowa mul±ca byæ musi (ale klej ro¶linny mi siê raczej kojarzy, choæ pewno to "wanililowa pomada", nomen omen wanilia s³odycz± nie pachnie, ale to pewno s³odycz plus wanilia), owocowa czê¶ciej s³odka jest (o d¿em pewno chodzi). Wiem
o co Ci chodzi, ¿e niby owocu i beczki odró¿niæ siê nie da. Troll (a mo¿e GP? nie pamiêtam) kiedy¶ mnie (i innych) wypunktowa³, ¿e w bia³ych dojrzewaj±cych na skórkach, a mo¿e po malo, mimo, ¿e nie beczkowe s±, to jednak ta "beczka" w tle siê czai. W czerwonych chyba trudniej jednak siê pomyliæ, choæ pewno i tu zdarzaj± siê wtopy... ka¿demu!
wino11260#26787
deo (2011-03-11) @ Sstar: Owocowa s³odycz by³a w Tons de Duorum, Douro; zalotna owocowo¶æ i chrupkie garbniki w Nebbiolo od Fay. Autorem okre¶leñ jest EW, która, nawiasem mówi±c, ¶rednio w co 2 winie wyczuwa s³odycz (beczkow±, owocow±, powid³ow± itp). Ja j± rozumiem, bo te¿ jestem na s³odycz uczulony, ale nie odró¿niam tak dobrze jej rodzajów. Przy okazji, w Auchan s± tokaje od Dereszla - wytrawny za 23 z³ i s³odki typu late harvest za ponad 40. S³ysza³em co¶ o tym (tej?) Dereszli - pi³ kto¶? Dobre to? wino11260#26786
star (2011-03-11) Je¶li garbnik jest wyczuwalny, to z natury rzeczy g³adkie wino byæ nie mo¿e, co¶ musi chrupaæ;) Okre¶lenie delikatny nie do wina siê odnosi³o, a do garbnika. Choæ mo¿e u¿ywa siê okre¶leñ twardy/miêkki, a nie chrupki, ale je¶li to kojarzy mi siê jednak raczej z miêkkim/delikatnym garbnikiem, ni¿ z twardym. Mówi siê te¿, ¿e wino jest do ¿ucia, ale to o gêsto¶æ/esencjonalno¶æ chodzi. A do chrupania? Pewno nie, choæ do schrupania to ju¿ co innego;) wino11260#26785
star (2011-03-11) Chrupki to taki do schrupania;) Znaczy, ¿e jednak schrupaæ siê da ten garbnik. Bo przecie¿ nie pisz±, ¿e suchy jest (jak suchar), czy twardy (jak stal). Choæ sucha koñcówka te¿ siê w tym kontek¶cie pojawia;) Znaczy nie soczysta:) A s± takie wina co zw± je (no mo¿e to opis garbnika, kwasu i w ogóle) stalowa (stalowe love;) piê¶æ, czy kamienne krêgi;) No mo¿e ¿elazna, niech bêdzie. Dodaj± wtedy zwykle co¶ o aksamitnych rêkawiczkach, ale wiadomo, ¿e po ciosie taka rêkawiczka nie zmienia percepcji, a w zasadzie jej braku;) O Barolo mowa, w porówaniu z Bordeaux. Stal kontra ¿elazo. No one w³a¶nie to zwykle w m³odo¶ci (choæ to siê zmienia przecie¿) nie maj± "chrupkich garbników". No w³asnie, a o jakim winie w ogóle mowa? Deo? Chrupkie to z jednej strony delikatne, ale wyczuwalne, nie takie g³adkie ca³kiem. Przynajmniej ja tak to rozumiem, ale chyba nie tylko ja. Wein.r podobnie, bo akurat gadali¶my. Mo¿e nie jest to najszczê¶liwszy epitet, bo z sucharami (dla konia) siê kojarzy, ale jednak co¶ tam mo¿na sobie jednak wyobraziæ. Pytanie czy to samo co autor mia³ na my¶li. Mam nadziejê, ¿e podobnie, choæ jak widaæ nie dla wszystkich to oczywiste. wino11260#26784
temi (2011-03-11) @star "Mo¿e chodzi, aby garbnik by³, ale delikatny". Chrupki to ma byæ delikatny?! dla mnie chrupki to taki co chrupie w zêbach, czyli bardzo niedelikatny. Tak czy inaczej, ta odmienno¶æ stanowisk pokazuje, ¿e Deo ma racjê. wino11260#26783
marwin (2011-03-11) WB bodaj¿e we wrze¶niu sugerowa³ mi w mailu pewne zmiany w jego planach zawodowych. Dotyczy³y one tak¿e zaniechania wydawania WE. Nie chodzi³o mi oto, czy kto¶ go zwolni³ tylko ma³o¶æ pewnych ludzi aby godnie po¿egnaæ go za lata pracy. Oczywi¶cie wszystkich nie uwa¿am za celebrytów, ale to oni zawsze s± najbardziej widoczni. Oczywi¶cie kryptoreklama oburza, ale najbardziej ta pod p³aszczykiem obiektywnych opinii. Reklama - tak wino11260#26782
mikpaw (2011-03-11) @Deo: Ad.3 bo to najwa¿niejsze ;) "Chrupi±ce garbniki" to bêd± w Laysach o smaku czerwonego wina, o ile takie powstan±, a jeden z winnych blogerów, który to zaproponowa³ zostanie milionerem (powodzenia, trzymam kciuki!).
Ad.1 pi³em kiedy¶ takie ;) Sessantanni Feudi di San Marzano 2005. Bardzo smaczne wino. Ad.2 nie mam pojêcia ;) Stawiam na wino marki "wi¶nia" w przedziale 3-5 z³otych. Oj zalotnie to mo¿e byæ, a¿ za bardzo ;) wino11260#26781
star (2011-03-11) Winiarskich (who the f... Warren?) celebrytów akurat w MW nie jest zbyt du¿o. Za ma³y impact factor. No mo¿e TV Kuchnia jest pewn± szans±? Co innego na SstarWines;) Nazwa zobowi±zuje;) Co do zmian, to Wojtek chyba sam odszed³, nikt go nie zwolni³. Dla mnie reklama byæ musi, gorzej z kryptoreklam± i rzeczywi¶cie np. teksty o Spa, czy wyjazdy w Dolomity, mog³y budziæ pewne w±tpliwo¶ci, no ale to ju¿ mieli(li)¶my. wino11260#26780
star (2011-03-11) Owocowa s³odycz, to przecie¿ (pewno) d¿em. Zinfandel, Primitivo, Valpolicella, czerwony Nowy ¦wiat, choæ przecie¿ nie zawsze, ale stereotypowo. Ale i Rieslingi, niektóre. Zalotna owocowo¶æ, to co¶ raczej lekkiego, choæ owocowego, ale ¶wie¿ego. Mo¿e Gamay? Lekkie Sangiovese, wi¶niowe. Cytrusowo ¶wie¿e bia³e. Mo¿e musuj±ce? Z chrupkimi garbnikami mówisz? Trudniej bêdzie:) Mo¿e chodzi, aby garbnik by³, ale delikatny, niekoniecznie jak m³ode tradycyjne Barolo, czy Baga;) Wiêc przez zaprzeczenie, ale nie zaprzañstwo. Tak to widzê. Choæ mo¿e siê mylê. Autora trzeba by pytaæ. Kto tak napisa³ powiedz. wino11260#26779
marwin (2011-03-11) Przesta³em dawno czytaæ MW i prasowe publikacje nt. wina, bo mam do¶æ "ukrytych" reklam, tekstów pisanych na zamówienie. Informacje ogólno poznawcze nie rekompensuj± mi zniesmaczenia z powy¿szego. Bardzo czêsto z powodu ocen zawartych w MW musia³em piæ wina ma³o ciekawe, a czasem wrêcz z³ych, do których dorabiano ideologiê. To co piszesz Star o za³atwieniu spraw personalnych w MW, jako¶ specjalnie mnie nie dziwi i po¶rednio jest dowodem, ¿e wino jest w trzecim planie. Wolê tak± platformê jak sstarwines, gdzie ludzie siê ¶cieraj±, ale w ramach pewnych zasad kultury mog± wyra¿aæ swoje subiektywne opinie i pogl±dy, a nikt ich nie zwalnia, a jedynie czasem przywo³uje do porz±dku. Od ludzi którzy tworz± opiniê wymagam wiêcej dystansu do samych siebie i pewnej rezerwy w wyra¿aniu opinii. Zastanawiam siê, jak mo¿na siê czuæ, kiedy pisze siê tekst na zamówienie o winie, które jest beznadziejne ? Winiarskim celebrytom mówie - NIE ! wino11260#26778
deo (2011-03-11) @Sstar: Ty naprawdê rozumiesz co znacz± te wydumane okre¶lenia? Proszê Ciê w takim razie, zarekomenduj mi wina, które ewidentnie maj±: 1. owocow± s³odycz, 2. zalotn± owocowo¶æ, 3. chrupkie garbniki, abym i ja (oraz inni czytelnicy) móg³ zrozumieæ. Z góry dziêkuje :-) wino11260#26777
star (2011-03-11) A co s±dzicie o reklamach? Spa na drugiej/trzeciej stronie. Nie za wcze¶nie? A dalej? Tylko lepiej;) Dom Perignon i tribute to Andy Warhol. Fajny koncept. Przy okazji polecê ¶wietny film o jego kumplu (protegowanym?) Basquiat(cie?), David Bowie sstarring;)