Il Poggione 2004 Brunello di Montalcino DOCG W³ochy Sangiovese Cena: 100 Alk: 14,50% Kolor: cz Ocena: 8 Nr 11394 www
| | star (2011-03-30) Jak mi³o czasem obudzi siê w s³oneczny dzieñ i z samego rana daæ ósemkê:) ¦wietne wino! P³ynie. Sp³ywa wewn±trz cia³a bez najmniejszego oporu. Nikt mu siê nie oprze zreszt±;) Aromatycznie ciekawe, ale tak znowu sza³u nie ma: czekolada, konfitra, guma, asfalt, grafit. W smaku jednak ¶wie¿e, d³ugie, kwa¶ne, na wi¶niowo. Przepyszne. Jak dobre Barolo czy Pinot. Ca³kiem zno¶na lekko¶æ bytu;) Ocena 7/8, ze wskazaniem, ale ta siódemka to zupe³nie nie wiem sk±d. Cena z de, w pl ze 4 dychy trzeba ponoæ dorzuciæ za inny rocznik. Te¿ pewno warto! 95PP i trzeba siê z nim zgodziæ, choæ jak cz³owiek pomy¶li, ¿e Dead Arm 2005 te¿ tak oceniono, to widaæ, ¿e co¶ z tymi ocenami jest nie halo. Dead Arm to sk³adak, Il Poggione to klasyk! Alkohol niby wysoki, ale w odpowiednio ni¿szej temperaturze wcale nie razi. @LaKaaf/Salute
ducale (2011-04-13) Il Borro pi³em chyba wszystkie 3 lata temu, oni s± jako¶ zaprzyja¼nieni z Mazzei, dla mnie dosyc drogo, chyba ze chce siê mówic ze pi³em Ferragamo wino11394#28013 temi (2011-04-13) Ale nied³ugo bêdzie doñ trochê bli¿ej: otwiera w sierpniu ponoæ sklep w Berlinie w jakim¶ starym pofabrycznym budynku. Zawsze trochê bli¿ej ni¿ do Falkensee :-) wino11394#28012 gp (2011-04-13) Jestem prawie pewien, ¿e to Stella di Campalto (posiad³o¶æ nazywa siê inaczej) by³o polewane na bardzo dêtej imprezie w Just Cavalli Hollywood Cafe w Mediolanie, na któr± trafi³em w wyniku dziwnych zbiegów okoliczno¶ci zwi±zanych z winami Salvatore Ferragamo. To Cafe, to jest taka megalanserska knajpa pod wierz± Torre Branca, w parku na ty³ach zamku Sforzów. Dokumentacji nie posiadam, bo robienie jakichkolwiek zdjêæ by³o bardzo, bardzo niemile widziane przez ochronê (znaczy uniemo¿liwione ca³kowicie: nawet telefony siê zostawia³o w depozycie "na bramce", wszytko przez tych paparazzi... ech). Je¶li to by³o to, to jest to klasyczny sok z beczki. Nie mierzê stoperem czasu "d³ugo¶ci" wina, wiêc na oko powiem ¿e 50 sekund to stanowczo za ma³o. Posmak marmolady dêbowej utrzymywa³ siê minimum 117,4 sekundy. Ale mogli teraz przecie¿ zmieniæ styl. wino11394#28006 mdcc (2011-04-13) He he... a ja w³a¶nie chcia³em z trzeciej rêki to sprawdziæ bo te¿ dosta³em :-) Czy znajomy móg³by czytaæ mejle? Ma fajne wina ale kontakt z nim to droga przez Odrê :-) wino11394#27995 temi (2011-04-12) 1. Stella di Campalto 2. Znajomy w³a¶ciciel pewnego sklepu z winami pod Berlinem to napisa³ o tych winach dos³ownie wczoraj po powrocie z Vinitaly w Weronie: "For me everything started with my first tasting of Stella di Campaltos Rosso 2006. A young organic winery, owned by a very charming and inspired vintner. Stella achieved with his first Brunello vintage 2004 hights, that you can´t find Montalcino that often. The Rosso was phenomenal and the Brunello 2004 was out of this word. I was late in 2004, because 2009 was also the year, I opened 50 second finish. So I got 60 bottles and when I asked for a small discount for payment in advance I was hardly rebuffed by her. So I accepted her conditions and later the year I got antóther 90 bottles without discount and I was happy to have them. In 2005 Galloni rated the Bunello 90 points and was not sure, if 2004 was a one-hit wonder. So he wanted to wait for 2006. I did not shared his opinion about the 2005. For sure 2005 is another wine compared to 2006, but it never was 90, but as a retailer I knew, that 90 points and a price over 50€ will not fit very well. A few weeks ago Galloni wrote on the Bulletin Board on Robert´s Parker Wineadvocat, that the 2005 from bottle has improved dramatically over the last year and the 2006 is of the charts. After my tasting at Vinitaly I have nothing more to add...". A oto wspomniany komentarz Galloniego w Robert Parkers Bulletin Board: "...Stella di Campalto – tasted six different casks of the 2010s, plus initial blends of the 2009, 2008 and 2007 Brunelli. Beautiful wines. The 2005 from bottle has improved dramatically over the last the year. The 2006 is of the charts. ..." " wino11394#27991 mdcc (2011-04-12) Czy kto¶ pi³ Stella di Campaltos? to oczywiscie off-topic ale ci±gle w temacie BdM... wino11394#27988 mikpaw (2011-04-12) Wino absolutne. Pyszne! To by³ dzieñ tego wina. Nic nie trzeba kombinowaæ, szukaæ w tym winie, to wino mówi samo, wystarczy tylko s³uchaæ. A w³a¶ciwie piæ. To jedno z najlepszych win jakie pi³em w ¿yciu (je¶li nie najlepsze). wino11394#27980 star (2011-04-04) Tak to by³y wspomnienia z kutra;) wino11394#27670 gp (2011-04-04) To by³ cytat z 2009. Chyba o 2003 Riserva. :) wino11394#27669 star (2011-04-04) Poniewa¿ Ducale sugerowa³, ¿e metoda zostawiania wina w butelce na drugi dzieñ b³êdem jest obarczona, wiêc tym razem nie zostawi³em jej na drugi dzieñ... a spróbowa³em jej za tydzieñ;) Sta³a sobie w do¶æ ch³odnym rogu kuchni i czeka³a. Lekkie siê zrobi³o, garbnik prawie znik³, kwasowe ci±gle, lekko gorzkawe wg SstarLet, no ale wiadomo, ¿e one inaczej maj± próg gorzko¶ci ustawiony. Aromatycznie kwiaty i jakie¶ stare drewno, bez bombonierek i s³odyczy. W sumie nieco straci³o. Morgon jak ju¿ pisa³em lepiej siê trzyma³, przynajmniej drugiego dnia. wino11394#27667 cerretalto (2011-04-03) @gp: nie wiem o jakiej ambicji mówisz - faktycznie 2004 jest bardzo "poprawne", ale radochy w nim mniej ni¿ w 2001, które jest w ogóle bardziej z³o¿one ni¿ 2001. Mo¿e jeszcze dojrzeje :). Nawi±zuj±c do "metody Stara" - resztka 2004 pozostawiona w butelce by³a ca³kiem niez³a po 2 dniach przechowywania w otwartej butelce w temperaturze pojowej :). A to 2001 to dla mnie prawie 8 :)
wino11394#27663 gp (2011-03-31) @weinR>
Zjecha³em w 2009 roku Riserva 2003:
gp (2009-11-03)
Za¶ to Brunello z foty to dla mnie kolejna wtopa. Nie mam serca do niego. Mimo ¿e producent pa³a mi³o¶ci± i znam wszystko od 1995... Gdzie¶ zginê³a w nim rado¶æ a zosta³a ambicja.
_____________________________
wein-r (2009-11-03)
@GP. Riserva 2003 il Poggione... Pi³em ostatnio 2003 i 2004, z "podstawowej" serii, i 2003 do¶æ s³aby, a 2004 przyjemny ale zamkniêty. O TYM powiadano ( w ramach GP MW) z grubsza, ¿e ¶wietne. Prawie mia³em kupiæ ;-), a cena wysoka (ok. 180 z³.), wiêc na czym ta wtopa polega, tak dok³adniej. Wyja¶nisz mo¿e? Dodam, ¿e mam oba (podstawa i ris) z 2001... co¶ czujê, ¿e siê zawiodê. No mo¿e nie czujê, a czytam. Hmm...
_____________________________
Wtopa z 2003 Riserva to nie "wtopa" w sensie jako¶ci wina, bo Poggione wina czerwone robi bardzo solidnie. To wino nie ma ¿adnych cech Brunello, a w ka¿dym razie nie mia³o ich wtedy. Pó¼niej pi³em jeszcze raz i by³o tak samo. 2004 normale to zupe³nie inna bajka.
wino11394#27566 star (2011-03-31) S³abiej dnia drugiego jakby. Morgon lepiej zniós³ up³yw czasu w zakorkowanej ponownie butelce. Ci±gle siê je pije przyjemnie, wchodzi dobrze i lekko, ale jako¶ mniej siê dzieje, intryguje ju¿ jakby mniej, zwyk³e smaczne Sangiovese. Z pogranicza osiem/siedem, na sze¶æ/siedem doszed³em. wino11394#27555 marwin (2011-03-31) Muszê jechaæ, ale muszê te¿ zabraæ g³os. Czy temat gorzkie-goryczkowe jest jak±¶ fobi± na tym forum ? Ca³y czas obserwujê próby obiektywizacji materii pt. wino. To trochê tak jak ³adna - nie³adna, mi³a - niemi³a, gruba - chuda. Chyba tak naprawdê sprawa sprowadza siê do smakuje - nie smakuje, a wszystko co po drodze degustacyjnej zauwa¿amy, jest tylko subiektywn± ocen± naszych osobniczych wra¿liwo¶ci. Nie robiê degustacyjnych not, aby moje subiektywne oceny nie nosi³y cech obiektywnych, bo takimi nie s±. Lubiê czytaæ lub s³uchaæ opinii innych o winie, ale bardziej w kategoriach zadumy nad ludzk± percepcj± ni¿ ostatecznych wyroków. ¯eby mieæ zdanie, muszê spróbowaæ. Wszystko inne jest tylko g³osem w dyskusji a nie ostatecznym wyrokiem, niezale¿nie czy opiniê napisze Parker czy MW. I wracaj±c do gorzkiego. Znam takich, którzy mówi±, ¿e nie lubi± cykorii bo jest gorzka. Ja lubiê bo jest gorzka. I proszê nie mówcie, ¿e wino to co innego. wino11394#27553
Wina Il Poggione: 2012 Rosso di Montalcino Sang.. 2010 Rosso di Montalcino Sang.. 2010 Brunello di Montalcino S.. 2009 Brunello di Montalcino S.. Cerretello 2008 Toscana Sangio.. Riserva Vigna Paganelli 2007 B.. 2007 Rosso di Montalcino Sangi.. 2006 Rosso di Montalcino Sangi.. 2004 Brunello di Montalcino S.. 2003 Brunello di Montalcino Sa.. Riserva 2003 Brunello di Montal.. 2001 Brunello di Montalcino S.. 1999 Brunello di Montalcino Sa.. Riserva 1999 Brunello di Montal.. 1998 Brunello di Montalcino S.. Riserva 1997 Brunello di Montal..
|