star (2011-05-20) Zbli¿a siê weekend, niektórzy grilla, a mo¿e i ognisko odpal±. Co polecacie? Ja tak wspomnieniowo Valtellinê bym wrzuci³ (mo¿e byæ inne Nebbiolo), a ¿e znajomy zachwycony by³ t± w³a¶nie, ponoæ pyszn± dla kogo¶ kto kwasiorów nie cierpi, a w klimatach Carlo Rossi siê odnajduje i owszem, wiêc mogê chyba uniwersalnie to wino wszystkim wszem poleciæ, bo przecie¿ jak to Nebbiolo ¶wie¿o¶ci pewno mia³o sporo. Cena od czapy.
star (2015-03-26) Czasami brak steka z frytkami, ¿e o winie nie wspomnê koñczy siê krwaw± jatk± (pralinka)
Jeremy Clarkson woli piæ ni¿ prowadziæ... (pralinka) ale wywiad;-)
A czy móg³by¶ wymieniæ - powiedzmy - piêæ samochodów, które nigdy nie powinny by³y trafiæ do produkcji? Takich, które s± a¿ tak z³e, ¿e jedyne, na co zas³uguj±, to ¶mieræ?
Lexus SC430. Morris Marina. FSO Polonez (przepraszam), Suzuki X90 i wszystkie wspó³czesne Peugeoty.
wino11706#52344
star (2013-02-28) Jest miêsko, jest ognisko... brakuje wina:-(
wino11706#46969
willycoyote (2012-06-09) Tez Inferno 2008 Negri jest winem pewnie za 7+ czy jeszcze +, pomimo ze uwazam ta kantyne jako... FIAT a nie Ferrari! Brawo dla nich! wino11706#41753
star (2012-06-07) O wo³owinie i Chateauneuf pisze Ewa Rybak na blogu w Magazynie Wino. Mario Crosta woli raczej burgundzkie Pinot Noir z "boeuf bourguignon" wg tradicyjnej rady francuskich sommelierów: "de préférence Pinot noir de Bourgogne ou Bourgogne Passetoutgrains" www.gustave.com/recettes/boeuf-bourguignon a jego odpowied¼ na to czy ChdP czy Bourgogne do wo³owiny jest przepiêkna: Ewciu! Z ka¿dym winem jest tak: ma³¿onka a kochanka. W tym przypadku ma³¿onka to burgundzkie Pinot Noir a kochanka to châteauneuf-du-pape... Brasato al Barolo mo¿na przygotowaæ te¿ z Nebbiolem, które bardzo mniej kosztuje. Niestety nie smakuje lepiej. To prostytutka... PS. Wo³owina po burgundzku + Ch-d-P = WNM | fot. Jola Cichoñ. Nie wiem jaki jest wynik tego dzia³ania: WPB+Ch-d-P? Czy aby na pewno WNM? Kto¶ ma jaki¶ inny pomys³?;-) wino11706#41682
cerretalto (2011-06-17) @Marek: co do antrykota, to zwracam honor :) i nie mam k³opotów z przyznaniem, ¿e wielkie wina z Bordeaux s± wielkie. Je¶li potrafisz dobrac co¶ z Bordeaux mniej wiêcej w cenie miêsa do tego miêsa, to gratulujê, zw³aszcza je¶li kupi³es takie wino w markecie. Ja wolê Chianti, Rioja czy cos z Pinot Noir, ale i tak na koñcu liczy siê czêsto co¶ innego ni¿ samo wino. Miêdzy innymi dlatego do grilla rzadko kiedy warto dawaæ jakie¶ wybitne czy dro¿sze wina. Wino to tylko dodatek do jedzenia.
A co do budowy, to sprawa jest chyba prosta - porównaj wina z ró¿nych regionów w podobnych cenach i opisz sam sobie co czujesz w ustach. Zatkanie nosa nie bêdzie czasem b³êdem :).
Mo¿e dla Ciebie Bordeaux jest dobre na wszystko, ale ja móg³bym to samo powiedzieæ na przyk³ad o Chianti :).
wino11706#30400
wein-r (2011-06-16) @Cerretalto. Nie wiem czy jest Ci znany profil "Autor/Marek". Dam 5+. Pozdrawiam. wino11706#30339
marek (2011-06-15) @sstar
tak o to chodzi³o;-)
@cerretalto
no w³asniewychodzi bicie piany ju¿z tego tematu i chcia³em go zakoñczyæ
Pytasz czy jest co¶ takiego jak wo³owina po bordosku, oczywi¶cie jest: antrykot wo³owy po bordosku, jak poszukasz to znajdziesz nawet zdjecia na sstarwines;-)
To po pierwsze
Po drugie to odnosi³em siê do stwierdzenia sstara ¿e wed³ug niego ¶rednio do miesa z grilla pasuje Bordeux czy Bourgogne. Ja uwa¿am ¿e akurat Bordeaux pasuje super i zdania niie zmienie, dotyczy to wszystkich poziomów od AOC Bordeaux do Premier GCC. Po co do tego wtr±casz porównania cenowe Bordeaux do innych win to tego nie rozumiem. Co do ust, to jestem tylko amatorem a nie zawodowcem i mam ograniczone mo¿liwo¶ci probowania win z ró¿nych regionow swiata, bo za wszystko musze sam zap³±ciæ a nie mam darmowych szkoleñ, ale najbardziej taniczne wina jakie pilem to by³y Bordeaux, te niliczne butelki Chianti czy Barolo pite w domu lub na degustacjach np. 101win.pl nic tutaj nie zmieni³y. Pod tym wzglêdem tylko Ribera del Duero i Toro moga sie równa¿ z Bordeaux je¶li chodzi o budowê i taniczno¶æ. Taka jest moja ocena na podstawie tego co pi³em. Nie rozumiem jak w ogóle mo¿na kwestionowaæ solidno¶æ budowy win z Bordeaux.
Po trzecie piszesz o l±czeniu 10 letniego Burgunda z wo³owin± po burgundzku, ok zazdroszczê ci do¶wiadczenia ale w±tek dotyczy³ miêsa z grilla (np.steków) a nie wo³owiny po burgundzku do której rezczywi¶cie mocny Pinot mo¿e super pasowaæ.
Mam nadzieje ¿e wyjasnilem moje stanowisko.
Pozdrawiam wino11706#30323
cerretalto (2011-06-15) Nie rozumiem takiego bicia piany :). Czy jest co¶ takiego jak "wo³owina po bordosku"? Za to jest wo³owina po burgundzku i Bistecca alla Fiorentina. Z bia³kiem miêska dobrze kojarzy siê wiele tanicznych win, obojêtnie czy z grilla czy z patelni, obojêtnie czy z Francji czy spoza Francji.
@Marek: dla mnie wino do wo³owiny (czy jagniêciny) powinno mieæ solidne usta bardziej ni¿ nos dla poetów. A jakie usta trafiamy w bordo w porównaniu z Sangiovese, Nebbiolo czy Pinot Noir w podobnej cenie?
Jedno z nielicznych wielkich prze¿yæ w kojarzeniu wina z jedzeniem to do¶æ ju¿ ma³o taniczny bo ju¿ 10+ letni Burgund pewnego go¶cia, z którym ideologicznie chyba ma³o siê zgadzam, pity najpierw do wo³owiny po burgundzku, potem do serów a potem zupe³nie samodzielnie :).
marek (2011-06-14) Sstar,chodzi mi o wina z tej degustacji, na której by³ Beñczyk,mdcc bledy-i-epifanie
To by³y bardzo ciekawe burgundy ale do steków z grilla jest znacznie wiêcej win lepiej pasuj±cych m.in. Bordeaux. Ale mnie chodzi o twój komentarz w którym stwierdzi³e¶ ze Bordeaux i Bourgogne nie pasuj± ci do grilla. Moim zdaniem Bordeaux super pasuje a co doBourgogne zgadzam siê z tob± ¿e mniej pasuje. Teraz po wymianie mejli ty przechodzisz na drug± stronê i stwierdzasz ¿e burgundy jednak pasuj± tylo ¿eby by³y bardziej skoncentrowane. Trochê zakrêcone jest twoje stnowisko ale pozostañmy przy swoich zdaniach ;-) wino11706#30306
star (2011-06-14) Masz racjê Marku czasami wo³owina do pod³ych, drogich burgundów jest za dobra;-) Pisa³em, ¿e to by³y porz±dne Nebbiolo, klas± nie ró¿ni±ce siê pewno, a mo¿e i lepsze od niektórych burgundów. Markiz wpisa³ kilka razy ró¿ne burgundy, nie wiem o które Ci chodzi? Dla mnie taki Gouges spokojnie by da³ radê dobrej polêdwicy z grilla, perfect match;-) wino11706#30301
marek (2011-06-14) @sstar
jakie to by³y wina to ju¿ markiz mdcc opisywa³ u ciebie, bez trudu to znajdziesz. Mo¿e Nebbiolo dobrze do wo³owiny pasuje ale co to ma do ³aczenia wo³owiny z grilla z winami na poziomie Bourgogne to nie rozumiem. wino11706#30299
star (2011-06-14) Oj, oj... Marku. Jad³em pyszn± grillowan± wo³owinê z dobrymi winami, co prawda z Nebbiolo i by³o to bardzo fajne po³±czenie. Co do Pinotów to napisz mo¿e jakie pi³e¶, to zobaczymy ich styl. Ja kilka surowych, do¶æ starych próbowa³em i a¿ prosi³y siê o kawa³ miêcha:-) wino11706#30298