Note

Riserva Badia a Coltibuono 1964
Chianti Classico DOCG
W³ochy
Sangiovese
Cena: 300
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Ocena: 3
Nr 12158
www

wein-r (2011-08-19)
Jedziem rocznikiem 1964. I tyle. Zosta³ kwas i jakie¶ wi¶nie. Ciekawe, ale dobre nie by³o. Podobno wieczór wcze¶niej by³o super. Podobno...

"Odmiany gron" z "Dodaj podobne". @Dionizos

wein-r (2011-08-19)
Druga fota inna. Ale czy lepsza? Na pewno ni¿ to wino.
wino12158#32532

deo (2011-08-19)
Sk±d Ty bierzesz te starocie? Czy¿by na forum "Wino" Gazety kto¶ znowu zaoferowa³ flaszki znalezione u babci na strychu? :-)
Powa¿nie, to chcia³em Ci (Wam, którzy pili) zadaæ trudne pytanie: czy to s± takie same wina, jak z bie¿±cych roczników? Wiem, ¿e trudno porównaæ m³ode wino z tym, które spêdzi³o w butelce 50 lat, ale czy mo¿na s±dziæ, ¿e obecne roczniki za 50 lat bêd± podobne? Inaczej ujmuj±c: czy mo¿na pokusiæ siê o stwierdzenie, ¿e te stare wina s± bardziej naturalne, a mniej technologiczne? Wiesz, o co mi chodzi: gdyby¶ wsiad³ do samochodu wyprodukowanego 50 lat temu to niezale¿nie od stopnia korozji i rozklekotania pewnie by¶ czu³ ró¿nice wynikaj±ce z technologii produkcji pomiêdzy tym starociem a dowolnym autem wyprodukowanym wspó³cze¶nie; zastanawiam siê, czy z winem jest podobnie.

wino12158#32534

star (2011-08-19)
Pewno wykopuje, choæ Rurale znalaz³ kiedy¶ Gattavecchi na ¶mietniku;-)

A serio to by³a jaka¶ degustacja Dionizosa w Enotece Polskiej i Wein-r oraz MdCC siê za³apali. Nie wiem kto jeszcze.
wino12158#32535

gp (2011-08-19)
@Deo

Rozumiem o co Ci chodzi. My¶lê ¿e tego nijak siê nie da stwierdziæ na takim etapie ewolucji/degradacji wina które spêdzi³o tyle lat w butelce. Z rozmów ze starszymi winiarzami wynika raczej ¿e wina w tamtych czasach (pomijaj±c kwestie stylistyczne) by³y du¿o bardziej "technologiczne". Bez wiêkszych skrupu³ów wiêkszo¶æ "korygowa³a" niedoróbki i b³êdy przy pomocy ró¿nych trików i ulepszaczy, których obecnie siê nie stosuje. Generalizuj±c: du¿o wiêksza wiedza, lepsza praca w winnicy, zdrowsze grona i czysto¶æ, pozwalaj± wnukom na rezygnacjê z "nieczystych" praktyk ich dziadów.

wino12158#32552

cerretalto (2011-08-20)
@Deo: pi³em jakie¶ 2 lata temu t± Badia Riserva 2001 - owoc wydawa³ siê s³aby i by³ mocno przykryty drewnem, ale s³ysza³em, ¿e po latach siê mo¿e odkryæ i zrobi siê z tego fajne wino.

Chyba nie da siê dok³adnie wnioskowaæ o przysz³o¶ci obecnych roczników ze starszych, bo tak jak pisze GP technologie bardzo siê zmienia³y. Rzeczywi¶cie trochê jak z samochodami :).

@GP: czyli jest w zasadzie zupe³nie odwrotnie ni¿ uwa¿aj± ci co ceni± tradycjê i narzekaj± na "psucie" win? :)

wino12158#32559

star (2011-08-20)
Wein-r podobnie jak GP stwierdzi³ (telefonicznie, przy okazji, wolne ³±cze mia³), ¿e ciê¿ko to stwierdziæ. Trzeba by tamte wina za m³odu spróbowaæ, ew. na te wspó³czesne ze czterdzie¶ci lat poczekaæ. Mo¿emy nie doczekaæ. Tymczasem do Budapesztu siê uda³ i wêgiersk± frakcjê na SW wzmocni po powrocie, przy³±czaj±c siê do Ggrega, Sfursata, MKonwickiego czy Kuby. Cenê astronomiczn± dopisujê za Wine Searcherem -> http://www.wine-searcher.com/wine-9862-1964-badia-a-coltibuono-chianti-classico-riserva-docg-tuscany-italy choæ wierzyæ mi siê nie chce, ¿e taniej byæ nie mo¿e ni¿ te 908 zeta.
wino12158#32568

temi (2011-08-20)
Te¿ mi siê wierzyæ nie chce, zw³aszcza ¿e 90plus dla tego rocznika sugeruje cenê ok 100$ a w barolobrunello rocznik 1975 po 50 euro chodzi. To jaka¶ ¶ciema.
wino12158#32573

star (2011-08-20)
Zmieniam wiêc cenê, z ponad 900, na 300 z³.
wino12158#32576

mdcc (2011-08-20)
Nic mi po tym winie nie zosta³o - chyba darowa³em sobie robienie notatek... i chyba s³usznie

@ Deo - tego typu degustacje raczej nie przybli¿± nas do odpowiedzi. Mam wra¿enie, ¿e co¶ by¶my wiedzieli gdyby¶my przez kilkana¶cie lat pili wino od jednego producenta i za ka¿dym razem w krocz±cej retrospektywie...mo¿e wtedy da³oby siê co¶ zanalizowaæ.

Ja mogê z moich w±t³ych do¶wiadczeñ powiedzieæ tylko, ¿e np. las cases '75 faktycznie ró¿ni³ siê istotnie (w sensie,¿e mia³ jakby inny pomys³ na wino) od tego samego '86 i '82. Tyle, ¿e to zbyt ma³a próba by mówiæ o generaliach.

Teza GP jest ciekawa, choæ z drugiej strony mam wra¿enie, ¿e obecnie roczniki ró¿ni± siê znacznie mniej od siebie ni¿ kiedy¶ - czy to w³a¶nie kwestia postêpu i lepszej ¶wiadomo¶ci czy lepszych "ulepszaczy" tego nie wiem.

Nie pamiêtam te¿ kto to znalaz³, ale kojarzy mi siê info o g³ównych importerach czipsów dêbowych - na pierwszym miejscu Francja...

wino12158#32578

gp (2011-08-20)
@"obecnie roczniki ró¿ni± siê znacznie mniej od siebie ni¿ kiedy¶"

To jest efekt wiêkszej ¶wiadomo¶ci tego co dzieje siê w winnicy, czego konsekwencj± s± grona lepszej jako¶ci w ka¿dym roczniku. Obecnie udaje siê producentom robiæ bardzo dobre wina w rocznikach kiedy¶ uwa¿anych za "trudne" i nie musi to byæ efektem majstrowania w piwnicy, choæ oczywi¶cie i tu s± obecnie wiêksze mo¿liwo¶ci techniczne. Ja jednak o czym¶ innym pisa³em (bo to powy¿sze wydaje mi siê truizmem w tak szacownym gronie winomaniaków). Twardych dowodów nie mam, bo relacje paru "dziadków" stanowi± raczej anecdata. Otó¿ kluczowe wydaj± siê byæ zmiany w mikrobiologicznej czysto¶ci ca³ego procesu winifikacji. To co obecnie udaje siê osi±gaæ poprzez pe³n± kontrolê temperatury, aseptykê i ogólnie rzecz bior±c dobr± praktykê higieniczn± (a spowodowane jest w znacz±cym stopniu zmian± mentalno¶ci i wymogami rynku, a nie tylko lepszym hardwarem) musiano korygowaæ du¿o wiêksz± interwencj± "dodatków".

@"czyli jest w zasadzie zupe³nie odwrotnie ni¿ uwa¿aj± ci co ceni± tradycjê i narzekaj± na "psucie" win?"

Takie histeryczne emobajki k³adê na karb czego¶ zupe³nie innego. Mam na to swój w³asny skrót my¶lowy: wêdliny jak za Gierka

wino12158#32581


Wina Badia a Coltibuono:
Uve Biologiche 2011 Chianti Cl..
2009 Chianti Classico Sangiov..
2008 Chianti Classico Sangiov..
Riserva 2006 Chianti Classico ..
Riserva 2004 Chianti Classico S..
Sangioveto 1997 Toscana Sangio..
Riserva 1964 Chianti Classico ..
Riserva 1959 Chianti Classico ..