Bycze Skierniewice Magazyn Wino wrzesieñ Polska Cena: 20 Alk: 4% Kolor: g Ocena: 0 Nr 12393 www
| | star (2011-09-27) RedNacz pisze we wstêpniaku, ¿e przecie¿ nie musi znaæ oferty wielobran¿owych sklepów w Skierniewicach, z Wysokiego Zamku to mówi, ze stolycy Mazowsza, jak o Warszawie wypowiada siê Deo. Przewrotno¶æ losu chce, ¿e zna on t± ofertê, a przynajmniej powininien jak ju¿ do Biedronkowe wstêpniaki pisuje. Nie wiem sk±d ta maniera? Jak nie masy, to wulgarny gust, a teraz ludzie z wioski Skierniewice, w podtek¶cie. Nie zachêca to do lektury, oj nie, szczególnie jak kto¶, jak ja, ze Skierniewic pochodzi. Numer jest o Barolo, o glebach tortoñskich i helweckich pisz±, zamiast nad lokalizacj± siê zastanowiæ. Dla mnie wentylacja, nachylenie, drena¿, ekspozycja, to s± czynniki robi±ce ró¿nicê, oprócz kluczowej winifikacji. Po degustacji win z Burgundii z Markiem Bieñczykiem doszed³em do takich wniosków. Czê¶ciej ma³e wzgórze, lekkie nachylenie robi ró¿nicê, ni¿ zmiana gleb, a je¶li to wystarczy glina, kontra wapieñ, bo przepuszczalno¶æ inna. Do jedzenia zamiast Barolo z Brunello do wo³owiny przedstawiæ to Ameryka z Europ± na bordoszczaki walcz±. Winkolekcja wina od Erika Christiansena lansuje. Ewa jak Deo, jednym g³osem... lampki flekuj±, a mi siê podoba, jak flaszka prawie. Na koniec tylko psychastenistyczna atmosfera siê nieco robi;-) @¯u¯u
star (2012-02-27) Przytoczê mo¿e tutaj z FB jak¿e inne podej¶cie do degustacji od stylu WB i WI zaprezentowane przez TPB reprezentuj±cego MW:
TPB: Degustujê resztki riservy brunello di Montalcino 2006 siedz±c przy stole z par± Japonek i tu¿ obok pary Chinek. Bo¿e, jak one nadaj± - Chinki ciut bardziej ni¿ Japonki, ale na jedno wychodzi...
MK: hahaha! mo¿e trzeba im daæ co¶ to przek±szenia, kobiety z pe³nymi ustami s± mniej "nadaj±ce" ... :)
MWL: to to Chinki czy Brazylijki???
TPB: W Montalcino rz±dzi Azja. Brazylijki przyjad± do Warszawy. Za tydzieñ ;-)
TPB: MK ale one teoretycznie powinny mieæ usta pe³ne brunello, a ci±gle gadaj± zamiast degustowaæ.
MK: je¶li rozmawiaj± w jêzyku ojczystym, to mo¿e obgaduj± Ciebie ... widaæ jeste¶ bardziej interesuj±cy ni¿ ów Brunello :) ... szczê¶ciarz: i dobre wino, i egzotyczne kobiety, i ciep³y, urokliwy kraj ... i jeszcze narzekasz :)
TPB: Jestem ostatni do narzekania!!! Chinki posz³y, a do Japonek przysiad³ siê W³och. Na szczê¶cie ju¿ koniec. Wyplu³em ostatnie brunello i idê na... piwo
Jak to skomentowaæ? S³ów brak wiêc powiedzmy, ¿e to do¶æ... emblematyczne, ¿e pos³u¿ê siê jêzykiem MW;-) Szkoda, ¿e takich relacji na ¿ywo nie puszcza na portalu MW:-( Na WI nie przepu¶ciliby pewno i pu¶cili by w relacji na ¿ywo co leci na Twitterze. wino12393#38667 star (2011-10-26) Ile to trzeba siê blogów naczytaæ, ¿eby dowiedzieæ siê co w kolejnym odcinku. Oto Ewa Wiele¿yñska informuje na blogu Kuby, ¿e: Jeden z redaktorów postulowa³ rozszerzenie dzia³u krótszych tekstów dla mniejszo¶ci? wiêkszo¶ci? (nie mam pojêcia) czytaj±cej w toalecie. Od kolejnego numeru wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. I to jest prze³om! Ruch w dobrym kierunku. Co do wo³owiny, to odpowiedzi na pytanie czemu nie Chianti do wo³owiny, dwug³osem Rurale i Cerretalto zadanego, to uzasadnienia jednak zabrak³o, mimo, ¿e pojawi³a siê odpowied¼ na tym¿e blogu. Mi osobi¶cie spodoba³o siê porównanie win z USA (bo przy okazji pobytu w Kanadzie i nie tylko trochê mia³em okazji ich popróbowaæ) z Bordeaux, choæ przyznam, ¿e tanie Chianti w ramach demokratyzacji jak to okre¶li³ Rurale by³oby na pewno dobrym wyborem. Przypomnê mo¿e tu w±tek odszczepieñczy o Grand Prix Magazynu Wino 2011. wino12393#35150 star (2011-10-19) Wojtek w pier¶ siê bije, do b³êdów przyznaje, honor próbuje zwracaæ. Na blogu oczywi¶cie. Kasi Niemyjskiej i Tomkowi Kurzeji. A nie mo¿na by³o od razu dawnych kolegów i kole¿anki zapytaæ, a nie na gor±co wypisywaæ g³upstwa takie? No i deklaruje, ¿e nie dezawuuje Grand Prix Magazynu Wino, bo jak rozumiem kto¶ tak odebra³ jego krytykê. Dla mnie to by³o jasne, ¿e nie idea z³a, a raczej kierunek nie do koñca s³uszny wg Wojtka, choæ i ja mo¿e siê mylê. Stwierdzenie: Medal MW ma realne prze³o¿enie na lepsz± sprzeda¿. nie poparte ¿adnym argumentem nie przekonuje mnie jednak. Koñczy z popio³em na g³owie (inni na ustach;-): Byæ mo¿e przesadzi³em, u¿ywaj±c s³ów takich jak „sekciarstwo” czy „kuriozum”. Oceni± to Czytelnicy, lecz tych, którzy poczuli siê dotkniêci i potraktowali krytykê jako personalny atak, przepraszam. Szkoda, bo jednak s³owo posz³o w ¶wiat, nie wszystko da siê cofn±æ. Tymczasem kolejnego dnia GP MW 2011 Wojtek sam obstawia³ francuskie wina (Les Picasses 2005 od Olgi Raffault, Marcel Lapierre Morgon 2010 i Thierry Germain Anjou Rouge 2010 z Wineonline - te trzy naliczy³em), choæ wcze¶niej krytykowa³ zbytnie skrêcenie w stronê Francji. Widaæ te¿, ¿e w ciemno Wojtek ma ca³kiem nowo¶wiatowy gust: Srebro – najszczerzej The Signature 2005 od australijskiej Yalumby, ¶wietnie zrównowa¿onej i soczystej kompozycji CabSauv–Shiraz. Gdzie terroir? Mowa-trawa. Czy na stronie MW co¶ drgnê³o? Czy który¶ z redaktorów opublikowa³ swoje oceny? Czy jakie¶ reperskusje Wojtkowego blogowania? Czy nadal jedynie Wojtek zagospodarowuje uwagê potenjalnych czytelników MW? Na werdykt trzeba poczekaæ do 8 listopada, wtedy chyba Gala? Ze swej strony chcia³bym redakcji Magazynu Wino podziêkowaæ (a nu¿ kto¶ przeczyta), za zaproszenie, z którego sam osobi¶cie nie mog³em skorzystaæ, a tak¿e w imieniu Markiza przeprosiæ, bo co¶ wypad³o w ostatniej chwili ch³opinie. Liczê, ¿e Temi kiedy¶ na panel zaproszon zostanie i mo¿e za rok udzia³ w imprezie we¼mie, o ile ograniczenia dla blogosfery dalej nie pójd± i zaproszenie otrzymamy. Pozostaje oczekiwaæ na relacjê Wein-ra, który na w³asne konto, choæ poniek±d jako reprezentant SstarWines tam siê znalaz³. wino12393#34998 star (2011-10-19) Na pewno nie Durczok;-) Sorry za literówkê. Znacie cz³owieka? Ups! Wydaje siê, ¿e to jakis literat, a mo¿e i filantrop;-) Raz jeszcze: Wojciech Kuczok! Wê¿ykiem. Gnoja napisa³, za co Nike i Paszport Polityki dosta³. To ten sam go¶ciu co ten artyku³ napisa³? Teraz rozumiem, czemu to siê ¶wietnie czyta³o, oby takich tekstów w Magazynie Wino wiêcej, tak trzymaæ! wino12393#34989 temi (2011-10-19) @rurale: Chyba Kuczok?
Syty g³odnego nie zrozumie :-) wino12393#34987 rurale (2011-10-19) Chyba Kuczok? wino12393#34986 star (2011-10-19) ¦wietny artyku³ Wojciech Kurczoka Bar Olo i okolice, ze swad± i bez zadêcia. To chyba w ramach jakiego¶ cyklu - przepraszam, czy tu pij±. Wino wypi³em oczywi¶cie z gwinta, z Odij±, bo mia³ akurat urodziny, ci±gn±³ na Wie¿ê Eiffla, ale kolejka by³a d³uga, wiêc nie wystarczy³o na górê, na górze on wyj±³ ¿o³±dkow±, potem zbiegali¶my z wie¿y po schodach po dwa stopnie, ¶cigaj±c siê z wind±. O historii jego pijañstwa, znaczy Nie degustujemy do urodzenia, lecz rodzimy siê na nowo, kiedy zaczynyamy degustowaæ. Winiarksia konwersja dzieli piciorys grub± kresk±, bo tak w³a¶nie zaczyna swój artyku³ o historii swego pijañstwa, znaczy piciorys kre¶li grub±, pospieszn± nieco kresk±. Mo¿e jest gdzie¶ w sieci, na stronach Magazynu Wino, warto poszukaæ. Dalej czytaj±c MW od koñca. Nowi, dla mnie importerzy, ew. tacy których nigdy nie pozna³em: Z³oto Hiszpanii, Bar, Piwnice Smaków, Medium Consulting (dobra nazwa na importera;-), Winni Czarodziej (oni ju¿ wcze¶niej czarowali, ale win nie znamy), Wina z Pasj± (podobnie, nazwa znana, wina nie), Cuda Toskanii, Interwin (z Zamo¶cia! ¶ciana wschodnia siê budzi do ¿ycia), Pa³ac Mierzêcin (Piotr Stopa Stopczyñski zaczyna dzia³aæ), Amirani (z Grodziska Mazowieckiego), TAJFUN (wszystkich pewno zmiecie, wieje z Warszawy). No i jeszcze z tych co win do MW (jeszcze? ju¿? nigdy?) nie wysy³aj± to w Sochaczewie jest jaki¶ importer win chorwackich, a w Poznaniu Kiaroa, w³oskie i ba³kañskie wina maj± m.in. w ofercie. wino12393#34984 cerretalto (2011-10-07) To pewnie zale¿y od tatara czy carpaccio. Je¶li bez specjalnych przypraw, to chêtnie popi³bym lekkim czerwonym, np. chianti, dolcetto, valpolicella, rioja. W ka¿dym razie u rze¼nika jak poni¿ej jako¶ mnie to skojarzenie nie razi³o choæ na pewno nie by³o bardziej warte pamiêtania ni¿ sam tatar.
Ale taki tradycyjnie polski tatar (obojetnie co to oznacza), to pewnie rzeczywi¶cie zimna wódka :). Inne miêso, ¿ó³tko, cebulka, przyprawy... wino12393#34592 star (2011-10-07) Ostatnio w Konirnie pili¶my dwa bia³e do tatara i by³o pysznie. Sauvignon Blanc Babicha oraz ¶wietne Chablis, na fotce. Nie wiedzieli¶my, ¿e mamy czerwonym popijaæ, nie zabrali¶my ze sob± e-sommeliera;-) wino12393#34591 star (2011-10-07) Wpisujesz siê w obserwacje przytoczone przez Cerretalto w w±tku wino12081#34581 :
"A ja nie popijam winem niczego i ju¿. Za bardzo lubiê jedzenie i za bardzo lubiê wino. Otó¿ do popijania jedzenia nadaj± siê wed³ug mnie tylko trzy rzeczy:
czysta woda (do dañ wykwintnych)
coca-cola (do dañ barowych i fast futów)
wódka czysta (do tego ¿eby siê rozhu¶taæ)" wino12393#34590 temi (2011-10-07) Jako od wielu lat skruszony wegetarianin wspomnienia z konsumpcji tatara mam raczej mgliste, acz w swoim czasie zajada³em siê nim na potêgê. I na podstawie tych mglistych wspomnieñ mogê powiedzieæ z czystym sumieniem: do Tatara tylko Czysta! wino12393#34589 star (2011-10-07) Tytu³em cytatu, jako rzecze
deo (2011-10-07)
¯eby siê trochê doszkoliæ, poczyta³em ostatni MW, gdzie dwójka nieustraszonych redaktorów degustowa³a ró¿ne wina do ró¿nych potraw, g³ównie z wo³owiny. Na koñcu pad³o kontrowersyjne stwierdzenie:
"Klasyczna szko³a powiada, ¿e im bardziej surowe miêso (tatar, carpaccio), tym m³odsze, szczuplejsze i bardziej kwasowe wino powinni¶my wybraæ. Sprawdz± siê tu chianti i beaujolais"
Do kontrowersyjnych stwierdzeñ Ewy Wiele¿yñskiej zd±¿y³em sie ju¿ przyzwyczaiæ, ale to mna jednak zatelepa³o: czerwone wino do tatara. Kiedy wiadomo, ¿e ma byæ bia³e nie za kwa¶ne. A¿ sprawdzi³em w e-sommelierze (btw. widzieli¶cie now± szatê tej funkcjonalno¶ci? piekna! :-) ). Do carpaccio polecaj± Verdicchio, a do tatara (chocia¿ ten wystêpuje a¿ w 3 kategoriach: miêsa, przystawki, potrawy polskie) nie polecaj± ¿adnego wina. Pamiêtam, ¿e w poprzednich wersjach e-sommeliera do tatara by³ polecany gewurztraminer. Znowu jaki¶ sabota¿ czy co? wino12081#34585 wino12393#34586 star (2011-10-07) O roli dziennikarzy w kszta³towaniu rynku wina pisze Oz Clarke przy okazji wizyty u Dunna (Randy Dunn z Dunn Vineyards) tak (stare to z lat '90, ale ciekawe socjotechnicznie, bo mam wra¿enie, ¿e podobnie to funkcjonuje po dzi¶ dzieñ - positive feedback):
The pumpover extracts a lot of tannins and colour, and many California winemakers are experimenting with a period of macerating the grape skins in the wine, after fermentation is over, also intended to increase flavour and soften tannins. 'It's like follow-my-leader', Dunn says. 'One guy starts doing a long, warm maceration, the press picks it up and starts asking everyone the same question - are you doing it? And the winemaker says, "Oh, golly, no I'm not", but he feels perhaps he should. So next year - there he is doing a long, warm, post-fermentation maceration, without ever having thought it through at all'. St±d apel, nie wierzcie do koñca w to co wam mówi± w winnicach, czasem mówi± to co chcecie us³yszeæ. Winiarze nie ufajcie krytykom (z tym u nas chyba nie ma k³opotu), sprzedawcy ufajcie raczej tym co osi±gnêli sukces w sprzeda¿y, choæ ci przecie¿ pewno siê z wami swoj± wiedz± nie podziel±. wino12393#34563 star (2011-09-30) Tym bardziej, ¿e gówno gównu nierówne. Pamiêtam dywagacje na temat aromatu: kurnika, obory, stajni. Oj gor±co by³o i karczemnie;-) Na urodzinach SW takie tematy nagle siê pojawi³y, tu¿ po pysznej rybce. wino12393#34284
Wina Magazyn Wino: GPMW 2018 Na panelu... 2015 GPMW 2014 Pogoda dla bogaczy, Portugalia.. Wino na wakacje, w wakacje na .. W szampañskim nastroju? 2012 Natura Pura 2012 No? 2012 Grand Prix Magazynu Wino 2012 .. Mleko ludzkiej ¿yczliwo¶ci p³y.. 10 lat, Grand Prix 2012 Stary okropny ¶wiat, nowy wspa.. Cinquecento 2011 Wakacje 2011 Liczi jak umami 2011 Feta na 27 win 2011 Nowa ró¿owa seria 2010 Toscana e bella 2010 Wiwat RPA! 2010 Wachau i Barolo 2010 Jest byczo 2010 Grand Prix 2010 Polak, Wêgier... 2009 Bio, eko i org. 2009 Pinotowo 2009 Grand Prix 2009 Kolano Andrzeja 2009 Bycze Skierniewice Grand Prix Magazynu Wino 2013 ..
|