Note

Serradenari 2006
Barolo DOCG
W³ochy
Nebbiolo
Cena: 75
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 12499
www

dzidek (2011-10-16)
Tanie Barolo. W ciemno: jak bardzo dobre Nebbiolo. Skape aromatycznie, nawet po kilku godzinach. Za to zrownowazone, nic nie wystaje, mimo duzego alkoholu i (chyba) garbnika - albo raczej z powodu obu na raz. O dziwo dobrze pijalne za mlodu; niechybnie bedzie lepsze, jak polezy. @Enoteca Tre Bicchieri

dzidek (2011-10-18)
Ciekawe - Giacosa kupil od nich parcele i robi nowe Barolo, choc nie w kazdym roczniku, bo mikroklimat zmienny:

2004 was the first vintage for Barolo Vigna Croera (La Morra). At this point, it looks like 2004 will be the only vintage of Croera. According to Antonio Galloni, "This plot is in the highest part of La Morra, in a district called Serradenari. It is not a formally designated vineyard in the documentation. This area is best known for Dolcetto, in fact Giacosa told me that he doesn't expect he will be able to make a Barolo from this vineyard in every vintage because the micro-climate is quite variable. The producer from whom Giacosa bought the land has a copyright on the term `Serradenari' so the Giacosa wine is labeled Croera." The Fine Wine Geek believes that the producer Giacosa bought this vineyard from is Giulia e Giovanni Negri.
(Zrodlo: http://www.finewinegeek.com/giacosa/barolo )

GP - moze napisalbys cos wiecej o winach od Serradenari, byles u nich w winnicy?

wino12499#34925

star (2011-10-18)
A to o la Morra pisali, ¿e tam siê ju¿ nie da dobrych win zrobiæ, bo za gor±co? Znaczy, ¿e to ju¿ nie s± te same, stare, dobre Barolo. Ci co maj± dzia³ki w innych, mniej ciep³ych regionach, tak pisz± oczywi¶cie:-)
wino12499#34933

star (2011-12-20)
O roczniku 2004 (podobnie jak 2006) Wojtek Boñkowski pisze, ¿e dla niego zbyt s³odkie i miêkkie. Co do rocznika 2004 to na CT te¿ pisz±, ¿e ripeish i dried fruits, wiêc odczucia nieco podobne, co potwierdza te¿ odno¶nie 2004 GP.
wino12499#37034

star (2012-05-07)
Wycofane, skórzaste, niez³e, choæ na tym etapie szczególnie w porównaniu z przyjemniastym zwyk³ym Langhe Nebbiolo to Barolo okaza³o siê do¶æ surowe. Ocena 7... i jaki¶ finezyjny znaczek, mo¿e plus? Wygl±da na to, ¿e wypada z tym winem poczekaæ, ew. dekantowaæ... zatañczyæ kankana... i dalej dekantowaæ;-) @Enoteca Tre Bicchieri/Dom Wina


wino12499#40780

star (2013-02-28)
Wojtek Boñkowski krytykuje je za miêkko¶æ (pralinka) co dziwi, gdy pisze o roczniku 2006. Tak, Serradenari 2004 i 2006 pite do kolacji tego samego wieczoru wyda³y mi siê podobne, a w ka¿dym razie w tym samym “zmiêkczonym” stylu. Co prawda le¿y to czê¶ciowo w naturze rocznika 2006 (szczególnie w La Morra), wiêc nie potêpiam tego wina w czambu³, ale krótko mówi±c – nie zachwyci³o mnie. Dziwi mnie ta opinia o 2006, szybciej ju¿ do 2007 rocznika by mi pasowa³a, bo z tego co s³ysza³em i próbowa³em (ma³o) to rocznik 2006 jest do¶æ klasyczny.
wino12499#46963

star (2016-01-12)
Powrót po latach. Mo¿na siê zach³ysn±æ: aromatem, smakiem. Sza³ jednak mija, a ¿e mê¿czyzn i barolo poznaje siê po tym jak koñcz± ocena nie jest a¿ tak pozytywna jak ocena naszych siatkarzy po zwyciêstwie nad Niemcami w Berlinie;-) @Enoteca Tre Bicchieri


wino12499#527802

star (2016-01-12)
Kwiatowe i zwiewne na pewno nie jest;-) PS. Photo by Anulka Solska https://www.facebook.com/antonika.solska?fref=ufi
wino12499#527804

star (2016-01-16)
Fina³ taki sobie.
wino12499#527808


Wina Serradenari:
2009 Langhe Nebbiolo
2008 Nebbiolo d'Alba Nebbiolo
Mone 2008 Langhe Chardonnay Ch..
Renoir 2007 Langhe Rosso Pinot..
2007 Barolo Nebbiolo
2006 Barolo Nebbiolo
2006 Barbera d'Alba Barbera
2005 Langhe Nebbiolo