Note

Liczi jak umami Magazyn Wino 2011
grudzieñ
Polska

Cena: 30
Alk: %
Kolor: g
Ocena: 0
Nr 12737
www

star (2011-11-27)
Nowy Magazyn Wino ju¿ siê ukaza³. Podobno o litchi i gewurzu jak pisze Rurale: Cover story ostatniego wydania MW jest po¶wiêcone tej odmianie. wino12734#36360

Przypomnê poprzedni numer Magazynu Wino po¶wiêcony Grand Prix: http://www.sstarwines.pl/wino12491

A ten numer Magazynu Wino przedyskutowali¶my ju¿ w tym w±tku o Granato (ponoæ lepsze ni¿ kiedykolwiek, nowe roczniki, wg WB): http://www.sstarwines.pl/wino9944

O umami te¿ jest, w sekcji wino i potrawy. Naukowo udowodnione zosta³o. @Empik

wein-r (2012-07-16)
Cena i "Wina, których nie ma" EW. Dwa powody, dla których warto.
wino12737#42552

star (2012-07-16)
Letnia cena to pewno taka która nie budzi ¿adnych emocji:-) Czyli po staremu. Graficznie z kolei podobno ³adnie wypad³o, przynajmniej Redakcja jest z siebie zadowolona. Ja pewno kupiê, mo¿e ju¿ dzi¶ w Empiku.
wino12737#42548

deo (2012-07-16)
Czy kto¶ wie, ile kosztuje najnowszy numer Magazynu Wino? Na stronie MW pisz±, "zaskakujemy wyj±tkow± letni± cen±" - je¶li impulsem by³y dla nich letnie temperatury w tym roku, to mo¿e 40?
wino12737#42547

dzidek (2012-06-03)
Kerin O'Keefe, Brunello di Montalcino: Understanding and Appreciating One of Italy's Greatest Wines, University of California Press 2012.

Monografia o Brunello - swieza rzecz i pierwsza anglojezyczna w temacie, jaka namierzylem. Standardowo: troche historii plus przeglad producentow. Mapy beznadziejne. Przekartkowalem dopiero, wiec jeszcze nie wiem, czy warte polecenia.

Star, gdzie ten wlasciwy watek o ksiazkach? Ciezko go namierzyc, moze przenies?
@Amazon (zdjecie tez)


wino12737#41517

dzidek (2012-06-01)
Nowy coroczny wloski przewodnik: Slow Food po rozstaniu z Gambero Rosso (ktos dopowie, o co im poszlo? - Willy? GP?).

Angielska wersja skrocona - pareset stron, wloski oryginal zdaje sie sporo wiecej. Bez kieliszkow czy punktow, tylko wyroznienia, w trzech kategoriach: slow wine (ze niby wierne terroir, tradycji czy czemu tam jeszcze), great wine (ze niby po prostu swietne), everyday wine (ze niby dobre a tanie). Do tego troche bardziej (hektary, produkcja) i mniej (rogi, traktory) standardowych danych. Ambitne choc suche, ale poreczne :-)
@Amazon (zdjecie tez)


wino12737#41468

dzidek (2011-12-21)
> Czyta³e¶ t± ksi±¿kê Scrutona?

Przecie napisalem, ze zdarzaja sie (jej, tej ksiazce) lepsze momenty (wsrod gorszych) :-) Troche wspominek autora, jakie i gdzie butelki wypil (we Francji glownie), troche rozwazan o upijaniu sie, pare andegdot. Ta zacytowana w MW wyliczanka pt. jakie wino do ktorego filozafa, to (zabawny w sumie) appendix.

> warto?

Zalezy. Jesli kupujesz duzo ksiazek o winie i nie wszystkie musza byc epokowymi dzielami - to tak. Jesli kupujesz od swieta - to nie. Jesli interesuje Cie temat "filozofia a wino", to zdecydowanie bardziej cos z tego:
Wine and Philosophy, Fritz Allhoff (ed.), Wiley-Blackwell 2007
Questions of Taste: The Philosophy of Wine, Barry Smith (ed.), Oxford University Press 2009

Na Amazonie jest sporo fragmentow w podgladzie - najlepiej poprzegladaj i zdecyduj sam: www.amazon.co.uk

wino12737#37070

reuptake (2011-12-21)
S³abo to s³abo powiedziane.

Na stronie tytu³owej myl± siê w nazwisku autorki. A potem jest tylko gorzej.

wino12737#37069

mikpaw (2011-12-21)
@dzidek: Czyta³e¶ t± ksi±¿kê Scrutona? Móg³by¶ napisaæ co¶ wiêcej, w³a¶nie (niedawno chyba w ka¿dym razie) pojawi³o siê polskie t³umaczenie, warto?
wino12737#37068

star (2011-12-20)
Ja mam po angielsku, a mo¿e wcze¶niejsz± polsk± wersjê, nie wiedzia³em, ¿e s± ró¿nice z t± now± edycj±? Czemu tak s³abo?
wino12737#37033

reuptake (2011-12-19)
"To ju¿ lepiej kupiæ Atlas Johnsona i Robinson, jak kto¶ jeszcze nie ma." no ale nie w tym wydaniu, co jest wszêdzie, pliz, to koszmarek jest.
wino12737#37032

star (2011-12-19)
Co do ksi±¿ek to z RedNaczem siê nie zgadzam w opiniach - pisze on w recenzji (na stronach MW) 1001win, ¿e jak siê tam mil¶ co jest lieb pojawi³, to ju¿ s³aba musi byæ. Dla mnie to obok starej ksi±¿ki Oza Clarke'a jedna z lepszej ksi±¿ek o winach. Ostatnio pojawi³a siê sygnowana przez TPB ksi±¿ka w Empikach, ale jako¶ nie zainteresowa³a mnie specjalnie, gruba taka, du¿a, tytu³u nie pomnê. To ju¿ lepiej kupiæ Atlas Johnsona i Robinson, jak kto¶ jeszcze nie ma.
wino12737#37031

dzidek (2011-12-19)
> Od czasu, kiedy zobaczy³em w MW daniela z dzik± marchewk±, odpu¶ci³em sobie wszelkie dyskusje

Jechanie po MW jest, zdaje sie, w nieustajacej modzie, wiec powiedzmy, ze przez chwile zaaspiruje do klubu. W ostatnim numerze mnie akurat setnie rozbawila "recenzja" ksiazki: Roger Scruton, I Drink Therefore I Am: A Philosopher's Guide to Wine - popelniona przez Redaktora Naczelnego. Z ktorej dowiemy sie, jakie wino autor poleca pic do lektury ktorego filozafa i... absolutnie nic wiecej. A przez przypadek ten akurat watek zajmuje znikoma czesc omawianej pozycji. Moze Naczelny nie czytal? W podgladzie na Amazonie sa spore fragmenty :-)

A co do ksiazki - powiedzmy, ze zdarzaja sie lepsze momenty. Co nie dziwi w przypadku autora, ktory pisze kompulsywnie i o wszystkim, o czym tylko sie da: http://www.amazon.com/Roger-Scruton/e/B001I9U3ZO/ref=ntt_athr_dp_pel_1

Z ksiazka chyba jak z winem - autopsja (w calosci) i wlasne zdanie: bezcenne :-)


wino12737#37028

star (2011-12-19)
Czytam dalej, Traisental nieciekawy, nowych autorów, ogorza³ego ju¿ nieco na ³amach Magazynu Wino Wojciecha Kuczoka, co win chyba siê uczy, ale pisze zgrabnie i ¿wawi siê do win na dzi¶. Za tym g³osem poszed³ Rurale i naci±³ siê na jakie¶ m³ode wino. Ja naci±³em siê na sstare San Leonardo, za stare, a mo¿e raczej ¼le dojrza³e, takie to uroki sstarego szaf(k)owego dojrzewania. Z kolei kilka m³odzian zachwyci³o mnie in plus, jak Rancia czy Fontalloro 2008, które pewno maj± szansê na dojrza³o¶æ, je¶li siê nie popsuj±. Wojciech Kuczok pisze, ¿e drogo, ¿e skandalicznie wyspekulowana cena, za m³odu, aby cieszyæ siê nim w staro¶ci, a tu zegar tyka. Nie do koñca to prawda, bo przecie¿ Cerretalto wrzuca tu ró¿ne starocie, które z a m³odu w Toskanii nie a¿ tak drogie by³y, do tego zakupy en primeur oprócz kilku wyj±tków, czy targi wina Foires aux Vins oferuj± niez³e supermarketowe ceny.

Kolejny autor to znany z blogu KontrEtykieta Kuba Janicki. Fajnie, ¿e autorami w MW tasuj±, Kubê czytaæ lubiê. Argument jednak o tym, ¿e Egona Mullera stylistyka rieslingów Chateau Bela za ciê¿ka za powa¿na dziwi mnie nieco, bo nie z Mozel± lekk± jak papierek porównujemy przecie¿, a ze S³owacj±, o której winiarstwie (i dobrze, bo blisko) Kuba pisze. Podobne odniesienie do tego, ¿e mozelsko-alzackie inspiracje dla S³owaków zbyt odleg³e niby prawdziwe, a niewiele mówi±ce. Bo wiadomo, ¿e Ostorovic tokaje po prostu robi. £±czenie win mozelskich z alzackimi, oprócz obecnego co prawda cukru resztkowego, to jakie¶ nieporozumienie, bo wina jak dzieñ i noc. No i pamiêtaæ trzeba, ¿e Egon Muller to nie do koñca Mozela, choæ Mosel-Saar-Ruwer kiedy¶ (a teraz?) na etykietach pisano.

Marta Wrze¶niewska pisze o topionym serze Raclette - z Sabaudii rodem. Fajnie, bo temat nowy, a a serach ma³o na ³amach Magazynu Wino mowa. Marta na smakach siê zna, nie tylko dlatego, ¿e sommelierk± jest. Na serach tak¿e, bo obok Miel¿a sklepik z serami otworzy³a z mê¿em, niech siê im tam wiedzie! Raclette w Pary¿u do Jacquere próbowa³em, do artyku³u jeszcze nie zajrza³em.

£ukasz Kalinowski sporo pisze, u Ewy z Sasina dawno nie by³, a chwali. ¦ledzia co prawda i tu ma racjê, ale pamiêtamy dyskusje na ³amach SW za¿arte, wnioski nie by³y a¿ tak jednoznaczne jak opinia P. £ukasza Kalinowskiego. Poleca tak¿e inne miejsca na Pomorzu.
wino12737#37013

star (2011-12-18)
Na gwiazdkê sobie kupi³em:-) Szóstego numeru ci±gle nie ma, to trzeba pi±ty czytaæ. Nowy sk³ad chyba i nowi go¶cie od grafiki - Frycz i Wicha, fajnie to wygl±da, a ok³adka z liczi odlot. Co do umami, to wola³bym chyba jak u mamy, szczególnie, ¿e nadchodzi wigilia, a nie bêdzie nam Azjata... w garnki zagl±da³ i nas (u)mami³. Natomiast kuchnia (zgadujê, ¿e molekularna) w wykonaniu Modesta Amaro wygl±da bardzo smakowicie, od poczekada³ek zaczynaj±c, czy te¿ bawimordek i ciekawie. Tyle co do po³±czeñ kulinarnych z cyklu UMami, abstrahuj±c od Niezwykle Dzikiej Marchewki - u nos na wsi, wszystkie oswojone;-) Brakuje mi e-maili redakcji, choæ s± telefony, co nieco dziwi. Tylko do Kasi Niemyjskiej-W³odarczyk mo¿na listy pisaæ, mo¿e i do innych Redaktorów list przeka¿e, kartkê na ¦wiêta na przyk³ad. Wracaj±c do po³±czeñ kulinarnych, to chcia³oby siê jakiego¶ prostego przekazu - Yes, a mo¿e nawet trzy razy Yes, przy konkretnym winie, zamiast przyd³ugich opisów, których i tak nikt nie czyta;-) Choæ jakby Yes siê pojawi³o, to i No musia³oby zago¶ciæ, a to ma³o politycznie poprawne przecie¿, szczególnie, ¿e butelki nades³ane zosta³y. O zmianie warty mowa, Robert Parker ju¿ prawie pob³ogos³awi³ Neal Martina, do orzekania o Bordeaux, choæ ci±gle sam wina z tego regionu ocenia. Andrzej Daszkiewicz ciekawie o gorsecie apelacji, przyciasnym dla poniektórych, Ela Foradori ju¿ w Dolomiti uderza, bo jej Teroldego za ma³o Rotaliano, a wszystko ponoæ przez amfory, w których wsjo dzje³o i samo z³o. Ewa Wiele¿yñska pyta, gdzie u diaska jest Trainsental, na co odpowied¼ sama siê na usta ci¶nie, a co to mnie kurka obchodzi;-)
wino12737#37005


Wina Magazyn Wino:
GPMW 2018
Na panelu... 2015
GPMW 2014
Pogoda dla bogaczy, Portugalia..
Wino na wakacje, w wakacje na ..
W szampañskim nastroju? 2012
Natura Pura 2012
No? 2012
Grand Prix Magazynu Wino 2012 ..
Mleko ludzkiej ¿yczliwo¶ci p³y..
10 lat, Grand Prix 2012
Stary okropny ¶wiat, nowy wspa..
Cinquecento 2011
Wakacje 2011
Liczi jak umami 2011
Feta na 27 win 2011
Nowa ró¿owa seria 2010
Toscana e bella 2010
Wiwat RPA! 2010
Wachau i Barolo 2010
Jest byczo 2010
Grand Prix 2010
Polak, Wêgier... 2009
Bio, eko i org. 2009
Pinotowo 2009
Grand Prix 2009
Kolano Andrzeja 2009
Bycze Skierniewice
Grand Prix Magazynu Wino 2013 ..