Classic Paul Anheuser 2009 Nahe QmP Niemcy Riesling Cena: 45 Alk: 12,50% Kolor: b Ocena: 4 Nr 12783 www
|  | dzidek (2011-12-05)  Nie lubie slodkiego rieslinga... chyba ze wlasnie takiego chce kupic. Obok stal Kabinett tego samego producenta, zreszta z polska kontra "slodkie", wiec wzialem Classic w tej samej cenie z dopiskiem "wytrawne". Ups. Jak nie jest trocken, to zawsze bedzie z cukrem resztkowym?
Gubie sie w tym niemieckim systemie. Wein-r w innej notce pisze: Classic z za³o¿enia wytrawny. Ze jak? Moze specjalisci od rieslinga podpowiedza jakies proste praktyczne reguly.
Wino nie jest tragiczne, ale za niewstrzelenie sie w oczekiwania z premedytacja 4 :-) @Sobies³aw Zasada/Alma reuptake (2011-12-06) "Jak nie jest trocken, to zawsze bedzie z cukrem resztkowym?" w ogóle wino na ogó³ jaki¶ tam poziom cukru ma, ale, niemieckie, jak nie ma trocken, to jest on raczej wyczuwalny (bo "trocken" mo¿na napisaæ tylko gdy cukru jest naprawdê ma³o - w ró¿nych apelacjach regu³y s± ró¿ne, liczy siê te¿ ile jest kwasu). "trocken" to jest wytrawne, a jak nie ma "trocken" to mo¿e byæ od "trocken schmeckende" - wytrawnego, ale z nieznacznie przekroczonym limitem cukru do likierowo s³odkiego.
"Classic" jak rozumiem idzie trochê w poprzek i oznacza, ¿e wino jest wytrawne lub - je¶li nie mo¿na na nim napisaæ "trocken" - nie jest bardzo s³odkie.
wikipedia mówi: Introduced with the 2000 vintage, Classic is in principle a dry or slightly off-dry QbA that conforms to slightly higher standards intended to make it food-friendly. It must be made from varieties considered classical in its region, have a potential alcohol of 1% (or 8°Oe) above the minimum requirements for its variety and region, and have an alcohol level of minium 12.0% by volume, except in Mosel, where the minium level is 11.5%. Maximum sugar level is twice the acid level, but no more than 15 grams per liter.
Tu jest wiêcej i po polsku :) http://www.winaniemieckie.pl/icc/Internet-PL/nav/7b8/7b85a747-4e67-811b-cd06-3a5926daeece
Wydaje mi siê, ¿e tego okre¶lenia classic nie u¿ywaj± najlepsi. To ma trochê odró¿niæ wina "jako¶ciowe" od rozmaitych blue nun i liebefraumilch, które s± jeszcze s³odsze. wino12783#36623 reuptake (2011-12-06) I jeszcze cytat: „Classic wines enable everyone to easily find uncomplicated, dry varietal wines for everyday enjoyment – reliable taste and quality at an affordable price.” (przy czym "dry" jest rozumiane szeroko ;)) wino12783#36624 dzidek (2011-12-06) Dzieki :-) wino12783#36626
Wina Paul Anheuser: Classic 2012 Nahe Riesling Classic 2009 Nahe Riesling Classic 2007 Nahe Riesling Schlossbockelheimer Konigsfels,..
|