Sfursat Nino Negri 2002 Sforzato di Valtellina DOCG W³ochy Chiavennasca (Nebbiolo) Cena: 180 Alk: 15,00% Kolor: cz Ocena: 7 Nr 12872 www
| | dzidek (2011-12-26) Barolo na sterydach. Duzo alkoholu, kwasu (!) i fajnego nosa (nie rozbieram). W czas, choc pewnie mogloby lezec jeszcze. Nie chce wiedziec, co przy tym majstrowali. Do tlustej kaczki - super. Siedem, na swieta i z sentymentu - z plusem :-)
@101win dzidek (2011-12-26) To jest 5 Stelle Sfursat, w odroznieniu od podstawowego. Notka przez "dodaj podobne", zapomnialem zmienic nazwe. wino12872#37178 cerretalto (2011-12-26) Nie rozbierasz, ale mo¿e pamiêtasz czy nos wci±¿ m³ody i z elementami likworowo¶ci? wino12872#37179 dzidek (2011-12-26) Likworowy? - tak, o ile rozumiem, co masz na mysli. Mlody bo zywy, duzo roznych swiezych owocowych nut (jak na Sfursata). Plus dodajaca wigoru zadziwiajaca kwasowosc (jak na wino z rodzynek). Ale wina nie nazwalbym mlodym, raczej dojrzalym - chyba po prostu otwarte w dobrym momencie, jak pisalem.
Inna sprawa, ze pite z kieliszka, ktory uwypukla aromaty - Schott Top Ten Mature Red, przy tej zywosci spokojnie moglo pojsc z burgundzkiego (zdjecie ze strony jakiegos sklepu).
wino12872#37183 cerretalto (2011-12-27) dziêki, ostatni raz pi³em je w po³owie 2010 i by³o fantastyczne. A mam jeszcze jedn± butelkê wiêc by³em ciekaw czy trzeba szybko piæ :) wino12872#37190 dzidek (2011-12-27) Mysle, ze jest super dzis, ale spokojnie moze polezec jeszcze.
Ale jak czytam, co napisalem poprzednio, to nijak mi sie to nie klei. Likworowy i swieze owocowe nuty? Co to jest likworowy nos? wino12872#37191 cerretalto (2011-12-27) trudny temat, wspomnienie z dzieciñstwa, ale nie pamiêtam dok³adnie czy to chodzi³o o co¶ z dzikiej ró¿y czy raczej o banalne wisienki w alkoholu i czekoladzie :). Dla mnie to delikatna i elegancka s³odycz w nosie, mo¿e i zwi±zana z jakimi¶ kandyzowanymi owocami, raczej le¶nymi, ale bez nadmiaru cukru. Spotyka³em w dobrych burgundach i innych winach, chyba tylko w tych przed apogeum, bo mam kilka przyk³adów, ¿e zniknê³o po roku czy dwóch. wino12872#37193 dzidek (2011-12-27) Ciekawe... ale w takim razie nie obstawiam juz likworowego nosa w 5 Stelle :-)
A moze jakies wino bys dodal - nie piles nic na Swieta? :-)
wino12872#37194 cerretalto (2011-12-27) Dzidek, znaczy siê trzeba siê z Tob± napiæ by to pokazaæ :). W Wigiliê wypitych zosta³o sporo butelek wiêc nie wypada siê produkowaæ, zw³aszcza ¿e paru nie zd±¿y³em wystarczaj±co porz±dnie odebraæ. Ale z ciekawostek - to kolejne potwierdzenie, ¿e na ciep³o zdecydowanie wolê inne ryby ni¿ karpia. Choæ ten w galarecie wci±¿ ok :). Tym razem by³ to drapie¿nik z pó³nocy o bielutkim, delikatnym miêsku, do¶æ chyba popularny w sklepach rybnych w moim dzieciñstwie, ale za którym wtedy raczej nie przepada³em, choæ mo¿e wtedy (g³upi!) w ogóle nie uwa¿a³em ryb za przysmak :). Do tego duuu¿o bardziej pasowa³ mi do porz±dnego rieslinga z Austrii czy Niemiec, no mo¿e te¿ ze wzglêdu na skomplikowane przygotowanie :). wino12872#37197
Wina Nino Negri: Wino na grilla, Fracia, Superi.. Sassella 2005 Valtellina Superi.. Sfursat 2004 Sforzato di Valtel.. Sfursat 2002 Sforzato di Valte.. Sfursat 2000 Valtellina Chiave..
|