EQ Matetic 2009 San Antonio DO Chile Syrah Cena: 120 Alk: 14,00% Kolor: cz Ocena: 7 Nr 13224 www
| | star (2012-03-08) Serious stuff, b±kn±³em do siebie pod nosem, po angielsku, ¿eby nikt mnie przypadkiem nie zrozumia³;-) A dzia³o to siê podczas degustacji w Hotelu Hyatt Regency (³adna i elegancka nazwa, bez dwóch zdañ), gdzie spotka³em Manueal Maiorala, team WI - jak ch³opaki spoceni dobiegali do hotelu, z przera¿eniem w oczach patrz±c na mnie, wychodz±cego pospiesznie z degustacji. Ale spoko. Trochê wina przecie¿ jeszcze zosta³o, nie ma co siê spieszyæ. Spotka³em tak¿e Rurale z siostr±;-) Pozdrawiam przeserdecznie! A ju¿ my¶la³em, ¿e Ona nie istnieje:-) No i moj± ulubion±, zaufan± sprzedawczyniê z Dekantera, w³a¶nie, który importuje wina Matetic do Polski. Wreszcie! Tyle marzy³em o tych winach, czyta³em o nich w Dekanterze, s³ucha³em zachwytów S³awka Chrzczonowicza, który je w Chile próbowa³. A tu przysz³a koza do woza, a mo¿e... w ¿³oby dano, sam ju¿ nie pamiêtam jak to lecia³o. Wina Matetica to rzeczywi¶cie europejski styl, czytaj kwas. Nie dla ka¿dego, ale dla tych co ju¿ nieco nudziæ siê zaczynaj± s³odycz± zamorsk± oraz "zielon±" gorzko¶ci±, bo zbierane winogrona pod chilisjkim s³oñcem s± zwykle przedwcze¶nie, wina Matetic to jak jutrzenka. Ci co lubi± w³oskie czy francuskie kwasiory bêd± usatysfakcjowani. EQ (chyba IQ? przynajmniej tak siê czyta:-)) to wino bardzo europejskie, najbardziej mo¿e z prezentowanych, z d³ugim posmakiem, ten kwas te¿ nie a¿ tak znowu wysoki, ale s³odyczy te¿ ani za grosz. Dobra dojrza³o¶æ po prostu. Klasa, a w zasadzie to jak na chilijskie realia ekstraklasa, warto przetrzymaæ kilka(na¶cie?) lat w szufladzie, jak kto¶ piwniczki nie posiada. D³ugo¶æ taka, ¿e a¿ mo¿na siê zapomnieæ. Niestety tego akurat wina na stronach Dekantera nie widzia³em, ale s± za to inne, te¿ dobre. Cena wywo³awcza, kto da wiêcej?Poniewa¿ widzia³em kilka twarzy ze SW, to zapytam, co Wam z tej degustacji siê najbardziej spodoba³o. Mi jeszcze z Leyda Valley (gdzie Vina Leyda ma swoje winnice) przypad³a do gustu Amanya, nowoczesno¶æ, ale bez hucpy. No i klasyki Morando (ten z Chile, nie Barolo;-) czy Concha y Toro, te¿ siê obroni³y. Nie zrozumia³em win z Vina el Principal, ale takie cia³o, to dla Polaka nie jest za ma³o, a ¿e kwasu te¿ niewiele, to spodoba siê win wiele. @Dekanter/Chilean Wine Tour, Hyatt, Warszawa rurale (2012-03-09) Fajna impra. Ca³y warszawski winiarski mikrokosmos w jednej sali. Nie by³o jednak t³umu i mo¿na by³o swobodnie ró¿nych flaszek próbowaæ. Niestety by³em krótko, ale ¿a³ujê bo nie do¶æ ¿e ma³o spróbowa³em, to jeszcze jak wychodzi³em to widzia³em jak kapela rozstawia graty i jedzenie mia³o byæ. Za darmo:) Co do samych win, to niewiele jestem w stanie powiedzieæ, bo jak zauwa¿y³ Star z siostr± by³em. Ciê¿ko za ni± nad±¿yæ. Ró¿owych zatem trochê próbowali¶my (te na malbeku s³abe, ale te na pinocie ju¿ by³y ca³kiem niez³e) i tych z fajnymi etykietami (pinot od Matetic, bardzo dosadny). Potem trafi³ mi siê bordoski blend (albo prawie bordoski) od O Fournier (mocny, widowiskowy) i jakie¶ anonimowe bia³e sauvignony. Tyle. Natomiast per³± okaza³ siê katalog wydany z okazji degustacji. Bardzo ³adny papier, zdjêcia, typografia. Jednak jak cz³owiek zacznie czytaæ... Na przyk³ad „Jeste¶my winnic± typu boutique, nie planujemy uprzemys³owienia i zwiêkszenia produkcji, gdy¿ mog³oby to niekorzystnie wp³yn±æ na proces, a tym samym na jako¶æ naszych win” „W celu zapewnienia silnej, profesjonalnej grupy specjalistów maj±cych nadzorowaæ ka¿dy krok projektu, rodzina zatrudni³a w 2000 roku Alana Yorka (Konsultanta Biodynamiki), Kena Bernardsa (Winemakera) oraz Ann Kraemer (Konsultanta Witikultury) (pisownia oryginalna)”. „Nasze dzia³anie rozpoczyna siê na farmie, ale koñczy dopiero w chwili, gdy klient otwiera butelkê i próbuje wina, które jest owocem naszego zaanga¿owania wobec jako¶ci. Ka¿da z naszych butelek powinna reprezentowaæ idealne po³±czenie tradycji Chilijskiej Wsi, najnowocze¶niejszej technologii oraz pasji i mi³o¶ci jak± wszyscy czujemy wobec naszego szalchetnego produktu.” Nie jestem jêzykowym puryst±, ale to naprawdê dramat. wino13224#39034 mati (2012-03-10) Szkoda, ¿e na siebie nie wpadli¶my - jak ju¿ raz na ruski rok ruszê cztery litery do Warszawy, to siê nie sk³ada :) Winne Przygody by³y i zosta³y do koñca, a nawet napisa³y notkê z w³asnymi doznaniami.
O winach za chwile, najpierw rzeczy wa¿niejsze - ¿arcie. Zabrak³o! :) Jak zobaczyli¶my, ¿e ludzie siê z talerzami miotaj± i zauwa¿yli¶my, ¿e to w sali obok, to z sa³atek i czego¶ ciep³ego (je¶li w ogóle by³o) nie zosta³y nawet opary. Trafi³y nam siê zatem tylko desery, zwyczajne bardzo. Siakie¶ ciasta i ciasteczka, kilka bez, bez rewelacji. Kapela fajnie gra³a - mo¿e ciut za g³o¶no, ale koñcówka z³apa³a lekko imprezowy klimat. Ludzie czê¶ciej prze³ykali zamiast spluwaæ, a i wiêcej ich by³o. Bardziej gwarno. Do koñca te¿ jednak nie zostali¶my.
Winnie natomiast mieszane uczucia. Dupy mi nie urwa³o. Du¿o zbyt s³odkich (El Prinicpal te¿ mi do gustu nie przypad³), Amayna urocza, zw³aszcza w bielach. Pinot mi siê z pysznymi pierniczkami kojarzy³, ale to chyba jakie¶ moje fanaberie.
Bardzo fajnie wspominam wina Estampa, od najtañszych po najdro¿sze. Kilka bieli mnie zauroczy³o, ale ksi±¿eczkê (w której mi cholernie brakowa³o miejsca na postawienie czego¶ wiêcej ni¿ plusa/minusa przy flaszy) zostawi³em w biurze i nie pomnê które :( W tej chwili tylko mi w g³owie Alfa Centauri Fourniera huczy. wino13224#39055 star (2012-03-10) Ano szkoda:-( Mo¿e nastêpnym razem. O Fourniera ciekawym, bo to francuska szko³a chyba? Mo¿e wiêcej ¶wie¿o¶ci, bryzy znad Pacyfiku (Atlantyk po drugiej stronie, nie dam siê z³apaæ;-)? Dla mnie dobre Morande i Concha y Toro. Roczniki nieparzyste lepsze w latach 1995-2007, a¿ przyszed³ 2008 i wszystko popsu³, psuja! Zacz±³em od degustacji Casa Real od Santy Rity, jeszcze w Vinotece Nico - Bodega Marques i Holita w akcji - ekstraklasa! Tylko nieparzyste, ponoæ lepsze: 1995, 1997, 1999, stare czasy. Potem ¶ledzi³em z zapa³em Fronterê za 20z³, bo tanio i wychodzi³o, ¿e w latach 1999-2003 bodaj¿e nieparzyste lepsze. A kolejne lata sprawdzi³em u Parkera i wysz³o, ¿e lepsze, choæ daleki jestem od uogólnieñ, bo dobrzy winiarze i w s³abym roczniku zrobi± dobre wina. A s³abi i w dobrym wszystko sp... askudz±. No i w ostanim to na degustacji Chile: 2007 i 2008 z winiarzami obgadywali¶my. Tyle o rocznikach, które w Nowym ¦wiecie, jak powszechnie wiadomo (sic!), nie odgrywaj± ¿adnej roli;-) PS. Zapraszam Ciê Mati aby¶ podlinkowa³ swój artyku³, gdzie¶ tutaj oraz dopisa³ siê, tytu³em przedstawienia, w w±tku: http://www.sstarwines.pl/Moje_pierwsze_wino wino13224#39059 mati (2012-03-10) U Fourniera cztery wina pi³em. Dwa Sauvignon Blanci (Alfa Centauri fajna, bogata, ¿ó³ta papryka mi nos atakowa³a, czym mnie zaskoczy³a - linia podstawowa nudna i bez polotu) i dwa czerwone blendy. Jeden faktycznie klasycznie bordoski, ale z Francj± mi siê nie kojarzy³. Silnie kwasowy, bardzo owocowy, gdyby mniej lakierem ci±gn±³ to by mi pasowa³. Drugi w 80% Cab. Franc., te¿ lakier :( Po farby w kolorze purpury bli¿ej mam do Castoramy :(
Frontere jak±¶ jedn± ³ykn±³em, fajna, do codziennego picia - ale to ju¿ pod koniec by³o i ju¿ kompletnie smaków nie rozró¿nia³em. U Morande i Concha y Toro, zdaje siê, nie by³em wcale.
Do TiM'a wpad³em, mieli Cono Sur, wra¿enia tañszymi nie zrobili - kojarzy³y mi siê jako "o, tak smakuje typowe Chile z naszych sklepowych pó³ek".
Generalnie, trochê pobiega³em bez ³adu i sk³adu - ilo¶æ win rozwali³a mi kompletnie jak±kolwiek metodykê biegania po stolikach.
Artyku³ linkujê: http://www.winne-przygody.pl/2012/03/474849basta-chilean-wine-tour.html
Przedstawiê siê w w±tku obok lada moment :) wino13224#39065 star (2012-03-12) W koñcu i na Winicjatywie ruszy³o i Chile, Wojtek Boñkowski linkuje bloggerów... z odno¶nikiem do... WI, niez³e jaja:-) Jak¿e to emblematyczne;-) Podoba mu siê ¶wie¿o¶æ Matetic, pisze o Sauvignon Blanc i "czerwonym Corallillo" jak rozumiem, nie chodzi mu o Pinota, te¿ Corarillo i te¿ czerwone wszak. El Principal przerazi³o nie tylko mnie, ale i jego, ¶wietnie to rozumiem, choæ zgadzam siê, ¿e Ci którzy kwasu nie lubi±, a z krzes³a chêtnie spadaj± polubi± ten styl wina, over the top, 15% wyczuwalnego alkoholu:-) Mówi, ¿e mniej d¿emu i konfitury. Niedojrza³o¶æi tych alkoholowych czêsto win nie zauwa¿y³, mo¿e mi siê wiêc zdawa³o? Pérez Cruz od importera co siê zowie Podkowa Wine Depot produkuje ponoæ mocny i gêsty "kawa³ wina", niestety nie próbowa³em, mo¿e kto¶ inny? Pisze o jakich¶ cru, zamiast DO, ale przyk³adów nie podaje. Ja zwróci³em tylko uwagê, pisa³em ju¿ ale powtórzê, na modne San Antonio i Lleyda, do tego stopnia, ¿e nie tylko nowe winnice powstaj±, ale i skupuj± od nich grona, ci wielcy. wino13224#39159
Wina Matetic: EQ Coastal 2011 Casablanca Sau.. Corralillo 2011 San Antonio Ge.. Corrallilo 2010 San Antonio Pi.. EQ 2010 San Antonio Chardonnay EQ 2009 San Antonio Syrah Corralillo 2009 San Antonio Sy..
|