Note

Foradori 2010
Vigneti delle Dolomiti IGT
W³ochy
Manzoni Bianco
Cena: 80
Alk: 13,00%
Kolor: b
Ocena: 4
Nr 13516
www

rurale (2012-05-11)
W kantynie El¿biety w Mezzolombardo mo¿na równie¿ kupiæ to co¶. O eksperymentach z mazoni bianco wiêcej pisze Star. Ja ze swej strony dodam, ¿e po otwarciu tej butelki zrozumia³em dlaczego nie ma jej w ofercie u Miel¿a. To wino, które nie zyska akceptacji ani prezesów popijaj±cych przy barze na Burakowskiej butelki od Figeac, ani hipsterskiej warszawki spod znaku Charlotte czy Burger Baru. Mêtne, na pocz±tku bardzo ¶mierdz±ce wino. Oczywi¶cie z czasem podnosi siê, zyskuje. Jest do¶æ delikatne w budowie, z niez³ym kwasem i jakim¶ echem rieslinga w aromatach. Jednak te ostatnie zdominowane s± wci±¿ przez z³o:) Choæ naturalne, to jednak z³o. @Via Chiesa 1

star (2012-05-11)
Szkoda wina:-( Ale w ostatnim Magazynie Wino powinno byæ chwalone, bo Tomek Kurzeja pisa³ o Eli Foradori, w kontek¶cie win naturalnych;-)

Piladini, czy Paladini, te¿ robi Manzoni Bianco. U nas w Polsce pojawi³o siê za spraw± Nomy. W ³odzkiej Manufakturze, w Galerii Alkoholi te¿ jest, za 52z³, w przecenie.

Przypomnê dobre, choæ nienaturalne Manzoni od Maso Furli: http://www.sstarwines.pl/wino13514
wino13516#40904

willycoyote (2012-05-11)
Co to znaczy "choc nienaturalne"?
wino13516#40906

star (2012-05-11)
Na naturalnej fermentacji siê nie znam, na braku interwencjonizmu tak¿e... trzeba by ostatni Magazyn Wino poczytaæ, ale pamiêtam, ¿e Marco Zanoni razem z Marco Pojerem przy jakich¶ pompach i azotach majstrowali, wiêc oni chyba tlenu w winie za bardzo to nie lubi±:-)

Dorzucam notkê z Magazynu Wino bo z sensem i w Dionizosie siê ni± chwal±: Wino zgodnie z estetyk± szczepu ma³o aromatyczne, za to cieliste, z dobr± faktur± i mineraln± struktur±. Jeszcze siê rozwinie. Dobra klasa. Rzeczywi¶cie aromatyczno¶æ nie jest najmocniejsz± stron± tego wina, czy szczepu tego nie wiem:-( Ale klasa... fakt, pierwsza! Notka z sierpnia 2010 roku, niestety obecnie tylko notk± mog± siê pochwaliæ, bo wina na stanie nie ma:-( Mo¿e dowioz±? A co do win naturalnych, to powinny one byæ pomarañczowe;-) Jak wejdziecie do Dionizosa, to zobaczycie o jaki kolor chodzi:-) Oczywi¶cie WillyCoyocie trochê sobie ¿artujê z t± naturalno¶ci±, naturalnie;-)
wino13516#40909

willycoyote (2012-05-11)
Od kiedy nie pasterizuja wina, coraz wiecej kantyn uzywaja azot przed korkowaniem, aby uniknac jak najbardziej obecnosci tlenu pod korkiem. To nie ma wplywu na zadna fermentacje. Rozumiem, ze jestes zartobliwy, nie pisze wiec dalej. Odkorkwalem butelke szampana po slowach Palikota na adres kaczora...
wino13516#40913

star (2012-05-11)
Ale¿ pisz, ¶mia³o! Fermentacja pewno te¿ jaka¶ ma³o spontaniczna, co¶ mi siê zdaje, ¿e w konktrolowanej temperaturze i takie tam... Ale przyznajê, ¿e na produkcji win siê nie znam, wiêc ka¿de info na wagê z³ota.

Ja niestety nic nie odkorkowa³em. A Ty jakiego szampana odpali³e¶? A okazja by³a, bo Radwañska wygra³a z Lepchenko. Z "ulubionym" sêdzi± Kaderem Nourim na remis;-) A pi³ka by³a autowa!
wino13516#40914

star (2012-05-11)
To wino to samo dobro! Naturalmente! Na Ariannie i jej winach siê nie pozna³e¶, teraz Elisabetty win siê czepiasz. A Tomek Kurzeja jasno mówi (a nawet pisze) i dobitnie, ¿e wszystko co one uczyni³y jest dobre! Bo choæ to wino nie do¶wiadczy³o [b³ogos³awionej, zaiste powiadam Wam!] amfory (betonowe kadzie i beczka akacjowa), to równie¿ nabra³o wigoru i tej niezwyk³ej trydenckiej mineralno¶ci [z któr± Ewa Wiele¿yñska ma k³opot], to wino jest jak sama Elisabetta, trentina e montagnara. ¯artowa³em trochê sobie w nawiasach [], ale jednak ta Wasza ró¿nica percepcji to fajny przyczynek do tego jak mo¿na ró¿nie odbieraæ to samo wino, a mo¿e nie to samo, w koñcu te naturalne pewno z powtarzalno¶ci± mog± mieæ k³opot. A¿ strach je komukolwiek polecaæ;-) No ale niektórzy siê jak widaæ nie boj±! Boja¼liwi jeste¶my i ma³ej wiary?
wino13516#40917

gasipies (2012-05-12)
Palikot jest obrzydliwy
wino13516#40932

willycoyote (2012-05-12)
@ Gasi pies: pi³e¶ jaki¶ jego "szampan" z wody i koncentratu, prawda?
wino13516#40934

star (2012-05-12)
A propos Palikota in deep blue. Dzi¶ mecz z Azarenk±!
wino13516#40936

gasipies (2012-05-12)
Koyotku, mia³em na my¶li cz³owieka (bo jego ¿o³adkowa gorzka by³a mi niegdy¶ matk±, ¿on± i kochank±...)
wino13516#40940

star (2012-07-07)
Rurale zacz±³ o warszawskiej hipsterce, wiêc mo¿e ja dla równowagi krótko o krakowskiej piwniczno¶ci? Copyright DeoBlox!
wino13516#42408


Wina Foradori:
Sgarzon 2017 Vigneti delle Dol..
Morei 2016 Vigneti delle Dolom..
Morei 2010 Vigneti delle Dolom..
Fontanasanta 2010 Vigneti dell..
2010 Vigneti delle Dolomiti M..
Sgarzon 2010 Vigneti delle Dol..
2009 Teroldego Rotaliano Tero..
2009 Vigneti delle Dolomiti T..
2008 Teroldego Rotaliano Tero..
Granato 2008 Vigneti delle Dol..
2006 Teroldego Rotaliano Terol..
Granato 2004 Vigneti delle Dolo..
Granato 2004 Vigneti delle Dolo..
Granato 2003 Vigneti delle Dolo..
2003 Teroldego Rotaliano Terol..
Ailanpa 1999 Trentino Syrah
Karanar 1999 Trentino Cabernet,..
Ailanpa 1997 Trentino Syrah
1970 Teroldego Rotaliano Tero..