Natura Pura Magazyn Wino 2012 kwiecieñ/m.. Polska Cena: 20 Alk: % Kolor: g Ocena: 0 Nr 13520 www
star (2012-05-12) Kto¶ musi zacz±æ. Nowy numer, nowa miot³a. Wirtualna. Andrzej Daszkiewicz ju¿ nie dowodzi w necie, teraz Redaktorem Wydania Internetowego jest Ewa Rybak, która jak widaæ tak¿e bloguje. Jak kto¶ widzi zmiany to niech da znaæ, jak tam e-sommelier siê miewa?
Marek Bieñczyk w formie. Dwie¶cie ojrosów nie mo¿e od¿a³owaæ Tomkomi Prange-Barczyñskiemu. W p³ynnej postaci - Carruades de Lafite, z roku 1998, które co prawda za 35E kupowa³ kiedy¶, ale obecnie 200E trzeba wysup³aæ. Wie o tym MM, który jaki¶, chyba 2000 rocznik przykisi³ i z zyskiem wymieni³;-) Oczywi¶cie wszystko to przez NowoRuskich, choæ przecie¿ Chiñczycy trzymaj± mocno. Na imprze jakiej¶ w China Town/Country/Empire krytykowi francuskiemu Gerbellowi z cen± podawano co pije: Pichon-Baron '82, Pavie '90, czy jakie¶ Clos Vougeot. Ot co kraj, to obyczaj. Co do luksusu, to Marek nabija siê z full service oferowanej przez Bernarda Magreza - narty, wino, degustacja, spa, trening narciarski z mistrzem Amiezem... god knows what else. Marek te¿ ma co¶ dla chêtnych: degustacjê bo¿ole w jego towarzystwie w kimono, rozmowa o ksi±¿kach Kuczoka, przeja¿d¿ka jego 22 Nissanem na Grochów. Dowcipne i dobre. Tak pisaæ! O winie mimochodem.
Jest o winach pomarañczowych, to jaka¶ ponoæ naturalistyczna, nowomoda. Kolor ³adny zaprzeczyæ nie mogê. Ja bym za Tiriakiem id±c i jego niebieskim kortem w Madrycie, o niebieskie siê upomnia³. Ale mo¿e to nie jest dla wina naturalny kolor, kto wie?
Win nades³anych jakby mniej by³o. Importerów nadsy³aj±cych góra 20 mo¿e. Z nowych mi: AdexWina.pl, Sklep.BohemiaSekt.pl, WillaWin.pl. Ale nie wszystkich wymieniono osobno. Jest tak¿e BAR, s± Wina Szlachetne, Partner Center na li¶cie nie widniej±:-( Mo¿e za ma³o przys³ali wiêc siê nie licz±?
Marta Wrze¶niewska pisze o serach, które sprzedaje ko³o Miel¿a. Tym razem o ¶wietnym Brillant Savarin z okolic Seine i Marne, czyli loarskie opowie¶ci. Ulubiony ser S³awka Chrzczonowicza, pewno warto spróbowaæ. W £odzi ko³o Manufaktury koryciñskie w zamian.
Atelier Amaro, na gwiazdkê Michelina poluje. £ukasz Kalinowski radzi mu wrzuciæ wiêcej luzu, a jedzenie ponoæ pyszne i znakomite. W £odzi dla odmiany w Manufakturze, Magda Gessler otworzy³a restauracj± co Polka siê zowie. W karcie dominuj± szparagi, na ró¿ne sposoby, za co chwa³a, wszak sezon.
Wino i jedzenie. Frappato od Cos rulez. Nawet solo. Tilapi± siê mêcz±, choæ przyznaj±, ¿e "b³otnista" to ryba. W akcji Joseph Celesto. Wybory dyktowane przez Tomka Kurzejê, mocno naznaczone oryginalno¶ci± i terroiryzmem, ¿e o naturalno¶ci nie wspomnê.
Du¿o o winach naturalnych, tak¿e w kolorze orange. Joseph di Blasi z pomoc± Kuby Janickiego nad pomarañczow± szat± win siê rozkminiaj±. Dobrze wiedzieæ, ¿e takie co¶ jest, nawet bym z chêci± kiedy¶ spróbowa³, ale rozumiem, ¿e to jakie¶ peryferie, a nie nowy trynd jest? Z Alice Feiring Ewa Wiele¿yñska rozmawia, o potêdze smaku... win naturalnych. S± te¿ sylwetki naturalistów przedstawione przez Tomka Kurzejê: (Angiolino Maule) Biancara, (Elisabetta) Foradori, (Giusto Occhipinti) COS, (Sebastian) Riffault, (Frank) Cornelissen... @Empik
star (2019-08-19) Brillat-Savarin. wino13520#530274
star (2012-09-20) Wina naturalne bywaj± porównywane do filmów Larsa von Triera, dzie³ Karola Marksa, kobiet bez makija¿u i wszystkiego, co ekolewicowi lajfstajlowcy uznaj± za trendy. Tak zaczyna Ewa Wiele¿yñska tekst bez dogmatu. Fot. corbis. wino13520#43955
ggreg (2012-06-12) DeoBlox czytam, choæ wojskowej mentalno¶ci nie mam. To jest dok³adnie to, co sam chcia³em wyraziæ, kiedy pisa³em: ja nie chcê. Tyle, ¿e ja gargantuicznie leniwy jestem i nie chcê. Szacun dla autorów. wino13520#41824
star (2012-06-12) DeoBlox czytaj± wszyscy, ale nie wszyscy siê do tego przyznaj±;-) Polecam jedynie osobom o wojskowej mentalno¶ci, delikatesikom niekoniecznie, siostrze akurat bym nie poleci³.
Nie wiem jak siostra, ale ja czytam czekaj±c z Grunerem na kwiecieñ jak na Godota. wino13520#41814
rurale (2012-06-12) Bêd±c u siostry zwróci³em tak¿e uwagê na dywersyfikacjê ¼róde³ przychodu naszego RedNacza. Nie wiem tylko co tam sprzedaj±, bo szyby by³y przyciemnione. Natomiast a propos s³owa krytycznego na temat ostatniego wydania MW to odsy³am do ostatniego wpisu na deobloksie. wino13520#41812
star (2012-06-06) Po wielkiemu cichu do Magzynu Wino doszlusowa³a Pani Dominika Wojniak, co Deo Blox (disclaimer: ta go³a baba to nie jest jej zdjêcie! nie ma co siê podniecaæ!) od razu wychwyci³ i informuje, ¿e dziêki niej ponoæ mo¿emy na www MW dowiedzieæ siê co tam s³ychaæ w Decanterze. Wcze¶niej info z sieci wrzuca³ Andrzej Daszkiewicz, a teraz? Przysz³o nowe? Z kolei E-sommelier podobno s³abiej siê miewa, pewno jaka¶ potrawa nie by³a odpowiednio dobrana i zaniemóg³;-) wino13520#41665
star (2012-05-17) Magazyn Wino inspiruje, jak widaæ. Winnego Wtorkowicza Mariusza Boguszewskiego sk³oni³ aby tematem tego Winnego Wtorku sta³o siê Albarinho czy te¿ z portugalska Alvarinho, bo o Galicii wszak w ostatnim Magazynie Wino by³a mowa, Rias Baixas i takie tam klimaty siê pojawia³y. Na wycieczkê pojecha³ Tomek i Andrzej. Wina wypili, zdegustowani powrócili do kraju. Fotka zgrabna, brawa dla Autora! wino13520#41090
peyotl (2012-05-13) Ciekawe, mnie jako¶ "Czas wina" zainteresowa³ nawet bardziej ni¿ MW, choæ z pe³n± ¶wiadomo¶ci±, ¿e to pismo importera, ale staraj± siê, je¿d¿±, opisuj± normalnym jêzykiem, bez zadêcia, oczywi¶cie tylko miejsca zwi±zane z winami Domu Wina, w którym nie kupujê, bo nie podobaj± mi siê ceny, nie mówi±c juz o jakich¶ "zestawach" na które nie mam wp³ywu, tym niemniej, reasumuj±c, nakrêcili mnie na Apuliê i Basilicatê i tam w³a¶nie z p. Peyotlow± siê udamy we wrze¶niu, do Matery, miasta niegdy¶ wykutego w skale i dopiero w latach 60 przeniesionego do "normalnych" domów, na samym koñcu w³oskiego buta, mam nadziejê, ¿e ju¿ nie bêdzie upa³ów, uff. Czy wysz³o mi zdanie faulknerowskie? wino13520#40960
ggreg (2012-05-13) Zapewne Rurale ma racjê, zabrak³o mi imperatywu. Ostatnio generalnie nie mam napêdu do winoczytelnictwa. Szukam zwyk³ego pisania, zw³aszcza o winie i jedzeniu, znajdujê przecinak. Ja nie chcê. Czas Wina te¿ ledwo zmêczy³em. Mo¿e czas pomy¶leæ o azylu, siostro? wino13520#40955
star (2012-05-12) Dla mnie Galicia to Rias Baixas i Albarinho. Dzi¶ kupi³em winko Martina Codaxa;) Nastêpny Winny Wtorek ma w³a¶nie taki temat. W ten sposób Magazyn Wino przy³±cza siê do oddolnych blogerskich inicjatyw;) Brawo! wino13520#40947
peyotl (2012-05-12) Ja siê ogl±da³em za skrzypaczk±, ale za ni± skrada³ siê s³oñ... wino13520#40946